Τι και αν πέρασαν έξι χρόνια από το Καστελόριζο και την ιστορική δήλωση του τέως Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, τι και αν ο ελληνικός λαός κουβάλησε στην πλάτη του άδικα και δυσβάσταχτα βάρη, η χώρα μας όπως όλα δείχνουν αδυνατεί να βγει από το λαβύρινθο των μνημονίων.
Μνημόνια λοιπόν θα συνεχίζουμε να μετράμε και στο επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», δύο μνημόνια αναμένεται να «αποτελειώσουν» τον Έλληνα πολίτη. Το ένα αφορά στη συμφωνία με το ΔΝΤ που θα φέρει επιπλέον μέτρα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το Ταμείο δεν προτίθεται να βάλει την υπογραφή του, ενώ άμεσα αναμένεται να έρθει και ένα τρίτο μνημόνιο, ένα νέο πακέτο μέτρων δηλαδή που θα αφορά σε συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν καταστήσει πλέον σαφές ότι η λύση του κουρέματος δεν υφίσταται (και κυρίως η Γερμανία). Ωστόσο αρνούνται πεισματικά να βάλουν στο τραπέζι το χαρτί των καλύτερων συνθηκών στην αποπληρωμή, τα μικρότερα επιτόκια και καθώς και την παράταση του χρόνου αποπληρωμής με απώτερο στόχο να μειωθούν τα ποσά που απαιτούνται.
Για να γίνει όμως αυτό, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, θα πρέπει να ληφθούν από τη χώρα, κατ’ απαίτηση τόσο των Βρυξελλών, όσο και της Ουάσιγκτον, μια σειρά από μέτρα αλλά και μεταρρυθμίσεις που όπως λέγεται πάντα «θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους».
Το πρακτορείο Reuters «διαβάζοντας ή μεταφράζοντας» τη ρητορική Τσίπρα αναφέρει πως «εκμεταλλεύθηκε τη διαρροή για να δαιμονοποιήσει το ΔΝΤ, να συσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των ακόμη πιο οδυνηρών θυσιών για την εξασφάλιση της επόμενης δόσης των ευρωπαϊκών δανείων και να προσπαθήσει να στριμώξει τους συντηρητικούς αντιπάλους του» και πως «κάθε φορά που ο Τσίπρας πρέπει να συμβιβαστεί, χρειάζεται να δημιουργήσει έναν εξωτερικό εχθρό».
Όπως και αν έχει, με πλήρης ταύτιση απόψεων κυβέρνησης-Θεσμών είτε με απόκλιση αναμεταξύ τους η λίστα των μέτρων έχει ξεκινήσει να γράφεται.
Ο κατάλογος των νέων μέτρων που προωθούν κυβέρνηση-Θεσμοί
Τα νέα μέτρα που αναμένεται να «γονατίσουν» τον Έλληνα φορολογούμενο έρχονται ως «τσουνάμι» σε όλα τα επίπεδα και κινούνται εναντίον όλων υπό την έννοια ότι οι έμμεσοι φόροι και μάλιστα σε ήδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης χτυπούν όλα τα κοινωνικά στρώματα ανεξαιρέτως.
Ασφαλιστικό και αφορολόγητο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Όπως αναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας, κύριες και επικουρικές συντάξεις θα υποστούν βαθιές τομές, ενώ και οι νέες κλίμακες του φόρου σε συνδυασμό με την εισφορά αλληλεγγύης θα χτυπήσουν τα εισοδήματα από 9.500 ευρώ ως 27.000. Ωστόσο υπάρχει και το αφορολόγητο που στο καλύτερο σενάριο, (αυτό της κυβέρνησης) προσθέτει 100 ευρώ φόρο εάν μειωθεί στα 9.100 ευρώ και στο χειρότερο, (αυτό των δανειστών) προσθέτει 300 ευρώ φόρο καθώς πέφτει στα 8.100 ευρώ.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, παρά τη μείωση στις αντικειμενικές αξίες, δεν έχουν να περιμένουν καμία ουσιαστική μείωση. Αντίθετα, θα υπάρξουν αυξήσεις στον φόρο των ακινήτων και μάλιστα της τάξης των 200 εκατομμυρίων. Σχεδόν δηλαδή τα διπλάσια από τα έσοδα που περιμένει η κυβέρνηση από την αύξηση στα καύσιμα.
Η αύξηση στα καύσιμα στο καλύτερο σενάριο (αυτό που υπάρχει για την ώρα) θα είναι περί τα πέντε λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή της βενζίνης στην Αττική για παράδειγμα θα πάει από 1,33 ως 1,38 ευρώ / λίτρο. Αντίστοιχα το πετρέλαιο κίνησης θα κινηθεί (στην Αττική) από 1,05 ως 1,08 ευρώ/ λίτρο.
Και ακόμα η λίστα γεμίζει. Τις τελευταίες ημέρες, όσο δηλαδή πλησιάζουμε στη συμφωνία, βγαίνουν από το συρτάρι φόροι σε ποτά και τσιγάρα. Η αύξηση για τους καπνιστές μεταφράζεται σε 0,20 ευρώ ως και ένα ευρώ το πακέτο, ανάλογα με τη σημερινή τιμή.
Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο αναζητά και άλλους πόρους προκειμένου να εξοικονομηθούν έσοδα πάντα στο πλαίσιο της αυξανόμενης φορολογίας.
Ένας από αυτούς είναι η αύξηση του φόρου στο φυσικό αέριο. Εδώ ποσοστό δεν υπάρχει, αλλά συνήθως η αύξηση ακολουθεί τις τιμές του πετρελαίου.
Νέα χαράτσια έρχονται στην κινητή τηλεφωνία με στόχο την είσπραξη επιπλέον 50 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο η αύξηση αυτή είναι πολύ πιθανό να απορροφηθεί από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Ο κατάλογος δεν σταματάει εδώ καθώς έρχεται χαράτσι και για όσους έχουν επιλέξει τη συνδρομητική τηλεόραση, με στόχο και εδώ περίπου τα 30 εκατομμύρια ευρώ.
Όλα τα παραπάνω μέτρα έχουν διαρρεύσει έως και σήμερα Δευτέρα 11/4/2016.
Αυτό σημαίνει πως για τη συμφωνία με το ΔΝΤ και ύστερα με ΔΝΤ και Βρυξέλλες για την αναδιάρθρωση του χρέους, θα έρθουν κι άλλα και εκεί θεωρείται βέβαιο ότι θα επανέλθει στο τραπέζι πιο πιεστικά η μείωση των κρατικών δαπανών που δεν θα σημάνει τίποτε άλλο από μειώσεις μισθών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr