Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που θα καλύψουν το κενό θα προέλθουν από έμμεσους φόρους, προκειμένου να θα συμβάλουν στο κλείσιμο του περίφημου δημοσιονομικού «κενού», το οποίο για την τριετία 2016 - 2018 φθάνει στο 3% του ΑΕΠ ή στα 5,4 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα «εκρηκτικό» πακέτο φόρων, το οποίο θα πλήξει καταναλωτές, νοικοκυριά και φορολογούμενους με τις νέες επιβαρύνσεις που κομίζει σε τραπεζικές επιταγές, καύσιμα, φυσικό αέριο, κινητή τηλεφωνία, ακίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ποτά και τσιγάρα.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ακόμα και με τα μέτρα αυτά επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 1,5% του ΑΕΠ το 2018, το οποίο, υπό ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης, θα μπορούσε να φθάσει το 2,5%.
Συνεπώς, η διαφορά ως το 3,5% του ΑΕΠ, που είναι ο στόχος του Μνημονίου, θα πρέπει να καλυφθεί από τους Ευρωπαίους με ελάφρυνση χρέους.
Στο νέο ραντεβού που αναμένεται να έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών η ελληνική πλευρά θα περιμένει τις τοποθετήσεις των δανειστών απέναντι σε αυτόν τον μακρύ κατάλογο των έμμεσων φόρων.
Σημειώνεται ότι μόνο ένα μικρό μέρος του «κενού» των 1,8 δισ. ευρώ προβλέπεται να καλυφθεί από μείωση δαπανών, και δη από το «φρένο» που θα μπει στις προσλήψεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr