«Από την απάντηση της κυρίας Lagarde στον πρωθυπουργό, πληροφορηθήκαμε ότι το ΔΝΤ επιθυμεί ό, τι και η ελληνική κυβέρνηση: την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σύντομα. Μένει να το αποδείξει» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη στο που παραχώρησε στο «news247» ερωτηθείς για τις εξελίξεις μετά τα Wikileaks.
Σε ερώτημα για το χρέος, ανέφερε ότι μετά την αξιολόγηση πρέπει να μας δώσουν «κάτι για το χρέος».
Αξιολόγηση έως το Πάσχα
Σε ερώτημα για την αξιολόγηση ανέφερε ότι «εάν καταφέρουμε να κλείσουμε αυτήν την πρώτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του Απρίλη, το δικό μας Πάσχα και πάρουμε κάτι για το χρέος και φανεί στους πολίτες και στους οικονομικούς παράγοντες ότι κάτι άλλαξε στη σελίδα αυτής της χώρας, τότε νομίζω ότι θα έχει τελειώσει αυτή η κρίση στο χειρότερό της. Από κει και πέρα, μετά, μπορούμε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, το πιστεύω αυτό! Θα δούμε πώς θα πάει και η διαπραγμάτευση. Μου κάνετε αυτήν την ερώτηση στον πιο κρίσιμο μήνα γιατί έρχονται ξανά οι Θεσμοί, θέλουμε να τελειώσουμε με τη διαπραγμάτευση μέχρι 10-12 Απριλίου, μετά πάμε στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, μετά το Eurogroup στις 22 Απριλίου και ελπίζω να έχουμε ένα πακέτο σ’ αυτό. Αν με αυτό το πακέτο σηματοδοτήσει η διεθνής κοινότητα ότι εδώ άλλαξαν σελίδα, νομίζω ότι το φως στο τέλος του τούνελ θα φανεί πολύ πιο λαμπρό».
Επεσήμανε σε ερώτημα για τις προβλέψεις που κάνει ότι «η διπλωματική έκφραση είναι συγκρατημένα αισιόδοξος. Αυτό δεν είναι που λένε οι διπλωμάτες; Ποτέ δεν λένε ότι θα πάνε καλά τα πράγματα…».
Ανέφερε για το κλίμα ότι «θεωρώ ότι σε σχέση με το καλοκαίρι, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι παίκτες που θέλουν λύση από εκείνους που δεν θέλουν λύση. Δηλαδή, υπάρχουν παίκτες που το καλοκαίρι ή δεν ήθελαν λύση ή ήταν αδιάφοροι εάν θα υπάρχει καλή λύση που τώρα δεν είναι αδιάφοροι και μάλιστα ενδιαφέρονται να υπάρχει καλή λύση κι αυτό είναι που με κάνει πιο αισιόδοξο σε σχέση με το καλοκαίρι. Έχει αλλάξει αυτή η στάση ίσως και λόγω του προσφυγικού, ίσως γιατί καταλαβαίνουν ότι γενικά η Ευρώπη δεν πάει καλά, ίσως γιατί υπάρχει και το θέμα του Brexit τον Ιούνιο».
Το χρέος
Σχετικά με το χρέος ανέφερε ότι «ο στόχος είναι μία εβδομάδα μετά, αφού υπάρξει η συμφωνία για το συνολικό πακέτο, οι μεγάλες οικονομικές εφημερίδες και οι μεγάλες πολιτικές εφημερίδες στο εξωτερικό, ελπίζω και στην Ελλάδα, να γράψουν ότι αυτήν τη φορά οι Ευρωπαίοι πήραν αποφάσεις».
«Αυτό θα είναι το τελικό τεστ. Εάν δηλαδή, μετά από μία εβδομάδα δεν δώσουν τίποτα στην Ελλάδα και εδώ θα είμαστε πάλι σε έξι μήνες, όπως καταλαβαίνετε δεν θα επενδύσουν οι επενδυτές, δεν θα καταναλώσουν οι καταναλωτές, δεν θα επιστρέψουν οι αποταμιευτές τα λεφτά τους στις ελληνικές τράπεζες και γενικά, θα είναι πολύ δύσκολο το πρόγραμμα».
Σε ερώτημα αν υπήρξαν στιγμές που νιώσατε ως "φτωχός συγγενής" ή αντιμετωπίσατε αλαζονικές συμπεριφορές από ανθρώπους που γνωρίζατε και δεν το περιμένατε ανέφερε ότι «το πρώτο Eurogroup ομολογώ ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Ήταν πολύ σκληρή η στάση γιατί όπως σας είπα υπήρχαν πολλοί παίκτες που είτε αδιαφορούσαν για λύση, είτε δεν ήθελαν να βρεθεί λύση. Αυτό έχει ξεπεραστεί τώρα και μάλιστα, πλέον, το ελληνικό θέμα δεν απασχολεί και πολλή ώρα το Eurogroup. Δηλαδή, μιλάω και κάνω και παρεμβάσεις για την ευρωπαϊκή πολιτική ή άλλα θέματα, όχι μόνο για το ελληνικό ζήτημα».
Κεφάλαιο Σόιμπλε
Για τον W. Schaeuble ανέφερε ότι «είναι ο υπουργός Οικονομικών της πιο ισχυρής χώρας στο Eurogroup και όχι μόνο αυτό. Είναι και πολύ ισχυρός χαρακτήρας. Έχει μεγάλη δύναμη, έχει πολλές χώρες που τον ακολουθούν. Δεν θα έλεγα τυφλά, αλλά είναι αρκετά εναρμονισμένες με τις απόψεις του. Έχει συγκεκριμένες απόψεις για το πώς πρέπει να είναι αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι αντιευρωπαϊστής όπως λένε, αλλά σίγουρα έχει συγκεκριμένες θέσεις που είναι πολύ διαφορετικές από τις δικές μου. Ο διάλογος όμως, έτσι πρέπει να γίνεται».
Ερωτηθείς για το αν είναι απόλυτος ανέφερε ότι "είναι δικηγόρος και οι δικηγόροι είναι για μένα πάντα λίγο τυπολάτρες και φορμαλιστές στα επιχειρήματά τους. Αλλά αυτό δεν είναι ιδιότητα μόνο του Schaeuble . Και οι συνάδελφοί μου, δικηγόροι στην Ελλάδα έχουν αυτό το… κακό.» Θα πρέπει να πω πάντως ότι είναι έξυπνος άνθρωπος και οι έξυπνοι άνθρωποι ακούνε. Είναι βλακεία να νομίζει κανείς ότι ο έξυπνος άνθρωπος δεν ακούει. Ο χαζός δεν ακούει. Βέβαια, έχει δυσκολίες και ο ίδιος. Με τη στάση της στο προσφυγικό, η Γερμανία αντιμετώπισε προβλήματα και στις τρεις περιφερειακές εκλογές που έγιναν τελευταία. Τώρα, όμως, νομίζω ότι υπάρχει μία σχέση όπου ακούει ο ένας τον άλλον και προβληματίζονται όλοι για το γεγονός ότι αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει. Κινδυνεύει από το Brexit, κινδυνεύει με το να μη λύνονται τα προβλήματα της νότιας Ευρώπης, κινδυνεύει από το προσφυγικό. Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει το μονοπώλιο της αλήθειας για το πώς θα λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα, οπότε γίνεται μία συζήτηση με πιο πλουραλιστική προδιάθεση. Ότι δηλαδή δεν πάνε όλα καλά και πρέπει να δοθούν λύσεις σ’ αυτά τα προβλήματα".
Τέλος σχολίασε πως η πιο δύσκολη στιγμή «ήταν 12-13 Ιουλίου, όπου προηγουμένως είχα 24ωρο Eurogroup πριν φτάσω στη Σύνοδο Κορυφής».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr