Με τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ο οποίος ζητά εδώ και τώρα λύση στα κόκκινα δάνεια στο πνεύμα και στο γράμμα της συμφωνίας του Ιουλίου, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να βρει λύσεις προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ ή 5,4 δισ. ευρώ, ώστε να φέρει σε πέρας το κομμάτι της συμφωνίας που της αναλογεί.
Ένα μόλις εικοσιτετράωρο πριν οι Θεσμοί επιστρέψουν στην Ελλάδα, οι διαβουλεύσεις φαίνεται να συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, ενώ προκειμένου να οργανωθεί πληρέστερα ο τελικός γύρος των διαβουλεύσεων με το κουαρτέτο, συνεδριάζει σήμερα -μέσω τηλεδιάσκεψης- το Euroworking.
Τα ηγετικά κλιμάκια της κυβέρνησης φιλοδοξούν να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση «μέχρι τις 22 Απριλίου», η οποία και θα οδηγήσει στην έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους και στα θετικά, όπως υποστηρίζουν, μηνύματα για την πορεία της οικονομίας. Έτσι, από αυτή την εβδομάδα ξεκινούν οι συζητήσεις με τους δανειστές με πάγιο στόχο της κυβέρνησης να παραμένει η ενιαία και όχι η τμηματική αξιολόγηση.
Τα «μηνύματα» προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Πρόβλημα εξακολουθούν να αποτελούν τα "κόκκινα δάνεια" με τους θεσμούς να επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση της δευτερογενούς αγοράς των «κόκκινων δανείων».
Σύμφωνα, μάλιστα, με ασφαλείς πληροφορίες το ΔΝΤ επιμένει να πουλούνται ακόμα και τα δάνεια που εξυπηρετούνται προκειμένου το "πακέτο" για τα ξένα funds που θα τα αγοράσουν να γίνουν πιο ελκυστικά.
Πάνω σε αυτό ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σχολίασε πως «οιοσδήποτε επιθυμεί να αλλάξει τη συμφωνία θα πρέπει πρώτον να βγει να το υποστηρίξει δημόσια, να πείσει κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών να την αλλάξουν και δεύτερον να θεμελιώσει το επιχείρημά του, πράγμα που το βλέπω ακόμα πιο δύσκολο».
Φωτιές ανάβει το προσφυγικό
Και ενώ το οικονομικό επιτελείο καλείται να αντιμετωπίσει τα παραπάνω προβλήματα, το προσφυγικό παραμένει φλέγον ζήτημα με τις ροές να παραμένουν αμείωτες και ταυτόχρονα να δημιουργούνται πλέον καθημερινά άγρια επεισόδια σε καταυλισμούς.
Η κυβέρνηση μοιάζει, πάντως, να βαδίζει προς το άγνωστο, με ένα γενικό στόχο ο Πειραιάς και η Ειδομένη να αδειάσει άμεσα, στη χειρότερη περίπτωση μέχρι το Πάσχα.
Κυβερνητικά στελέχη, μάλιστα, σημειώνουν ότι «η μεταφορά των ανθρώπων θα γίνεται στα πρότυπα της μεταφοράς στην Κυλλήνη», με το σκεπτικό ότι τις επόμενες μέρες θα έχουν δημιουργηθεί και οι υπόλοιπες θέσεις φιλοξενείας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr