Έτσι αν αφαιρούταν από την ετήσια κρατική συνταξιοδοτική χρηματοδότηση η δαπάνη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) για το ΕΚΑΣ, θα μειωνόταν ανάλογα και το εύρος των μειώσεων που θα απαιτούνταν στην εν λόγω κρατική χρηματοδότηση, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας. Υπενθυμίζεται πως η μνημονιακή συμφωνία του Αυγούστου του 2015 προβλέπει εξοικονόμηση 1,25% (ή 1,8 δισ. ευρώ) από το συνταξιοδοτικό το 2015-16, η οποία μεταφράζεται σε αντίστοιχη μείωση της κρατικής δαπάνης για συντάξεις.
Ωστόσο, οι θεσμοί συμπεριελάμβαναν και το ΕΚΑΣ στη συνταξιοδοτική δαπάνη, για αυτό -μεταξύ άλλων - και το μνημόνιο προέβλεπε σταδιακή κατάργηση του εν λόγω προνοιακό επίδομα των χαμηλοσυνταξιούχων έως το 2019. Η κατάργηση του, μάλιστα, έπρεπε να ξεκινήσει από φέτος το Μάρτιο, καθώς το 20% των σημερινών δικαιούχων του έπρεπε να το χάσει. Από την απώλεια αυτή θα έπρεπε να εξοικονομηθούν 223 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπεται και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016.
Η εξοικονόμηση αυτή είχε συμπεριληφθεί και στο πακέτο των παρεμβάσεων ύψους 1,8 δισ. ευρώ στο συνταξιοδοτικό για φέτος. Αν γινόταν δεκτή η εξαίρεση του ΕΚΑΣ από την εθνική συνταξιοδοτική δαπάνη και κατ’ επέκταση από το πακέτο των παρεμβάσεων στο συνταξιοδοτικό, τότε το πακέτο αυτό μπορεί φέτος να έπεφτε στα 1,6 δισ. ευρώ από τα 1,8 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά τις ενοποιήσεις ταμείων, στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα συγχωνευθούν τα Ταμεία Πρόνοιας (ΝΠΔΔ) που χορηγούν εφάπαξ, ενώ στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης θα ενοποιηθούν όλα τα Ταμεία που χορηγούν κύρια σύνταξη.
Την ενοποίηση σε ένα κοινό ταμείο των επικουρικών και των ταμείων πρόνοιας (τα οποία, με βάση το αρχικό σχέδιο του νέου Ασφαλιστικού, επρόκειτο να ενταχθούν στο ΙΚΑ ως νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης) ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φράγκος, χθες, σε ημερίδα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να διαχωριστούν πλήρως ο κλάδος της κύριας ασφάλισης -τον οποίο θα χρηματοδοτεί, τουλάχιστον έως το ύψος της εθνικής σύνταξης, ο κρατικός προϋπολογισμός- από τους κλάδους της επικούρησης και του εφάπαξ, όπου η χρηματοδότηση είναι και θα παραμείνει διμερής (εργοδοτών και εργαζομένων) και το ύψος των καταβαλλόμενων παροχών θα εξαρτάται από την πορεία των οικονομικών και δημογραφικών δεδομένων, σύμφωνα με μαθηματικούς τύπους και χωρίς προκαθορισμένα ποσοστά αναπλήρωσης, όπως θα ισχύει για τις κύριες συντάξεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr