Η παραδοχή της επικείμενης «φοροκαταιγίδας», έγινε από τα πλέον επίσημα κυβερνητικά χείλη - τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη-, οι οποίοι γνωστοποίησαν πως το νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει 3,6 δισ. ευρώ νέους φόρους και «τσεκούρι» 1,8 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό. Το συνολικό ποσό των 5,4 δισ. αναλύεται σε μέτρα 1% του Α.Ε.Π. από τους άμεσους φόρους, 1% από το ασφαλιστικό και 1% από ένα πακέτο κυρίως έμμεσων φόρων.
«Σπάσιμο» της αξιολόγησης επιθυμεί η Κυβέρνηση
Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η επίτευξη μιας ανεπίσημης «τμηματοποίησης» της αξιολόγησης, ούτως ώστε να δοθεί άμεσα μια λύση στα φλέγοντα ζητήματα του ασφαλιστικού και του φορολογικού, όσο το «χάσμα» στα κόκκινα δάνεια παραμένει «αγεφύρωτο». Στόχος δηλαδή του κυβερνητικού επιτελείου, είναι η εμπλοκή που υπάρχει στα «κόκκινα δάνεια» να μη σταθεί αφορμή για περαιτέρω χάσιμο χρόνου σε θέματα τα οποία μπορούν να διευθετηθούν.
Όπως δε, ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, «τα πρώτα δύο μέρη του πακέτου (1% του Α.Ε.Π. για το Ασφαλιστικό και 1% του Α.Ε.Π. για το Φορολογικό) "φαίνεται ότι όλες οι πλευρές συμπίπτουν". Αν υποθέσουμε ότι με την επιστροφή των Θεσμών μπορούμε να νομοθετήσουμε φορολογικό και ασφαλιστικό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το αποσυνδέουμε από την αξιολόγηση και τα χρονικά της όρια όπως έχουν τεθεί, δηλαδή μέσα στον επόμενο μήνα, δεν θα μας απαγόρευε κάτι ενδεχομένως. Θα προχωρούσαμε στη νομοθέτηση του φορολογικού – ασφαλιστικού, επαναλαμβάνω όμως: Χωρίς να αποκόπτεται και να το κάνουμε κομμάτι της αξιολόγησης, την οποία εμείς αντιμετωπίζουμε ενιαία και θέλουμε να ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο, όπως έχει οριστεί, είναι πριν το δικό μας Πάσχα. Τα κόκκινα δάνεια είναι μέρος της αξιολόγησης, δεν βγαίνουν από την αξιολόγηση. Βέβαια, αν και συγκλίνουμε στο φορολογικό και ασφαλιστικό, όπως διατυπώθηκε και από τους αρμόδιους υπουργούς, υπάρχει διάσταση ακόμα στο ζήτημα των κόκκινων δανείων».
«Ελαφρύνσεις εκ των υστέρων» υπό προϋποθέσεις
Από τη μεριά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας χθες σε Επιτροπή της Βουλής επιβεβαίωσε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση αποτελεί «μία από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα καλύψουν το 2% του Α.Ε.Π.» και τα υπόλοιπα μέτρα θα προέλθουν από το ασφαλιστικό. Διασαφήνισε επίσης ότι αύριο, στην αποστολή των δημοσιονομικών στοιχείων στην Κομισιόν και στην Εurοstat θα επικυρωθεί πως για το 2015 υπήρξε υπέρβαση του στόχου κατά 830 εκατομμύρια ευρώ με το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται στο 0,2% του Α.Ε.Π. αντί για έλλειμμα 0,25% του Α.Ε.Π.
Μάλιστα, ο κ. Χουλιαράκης, εξέφρασε και μια αισιόδοξη πτυχή πως αν «η πορεία εσόδων είναι καλύτερη από αυτή που προβλέπεται τότε αρκετά από αυτά τα μέτρα δεν θα υλοποιηθούν. Θα νομοθετηθούν αλλά δεν θα υλοποιηθούν». Δηλαδή, ότι θα ισχύσει ό,τι και στο προηγούμενο μνημόνιο, το περιθώριο μη λήψης μέτρων αν διασφαλιστούν οι στόχοι.
Και με τα «κόκκινα δάνεια»;
Σύμφωνα με πληροφορίες του reporter.gr, οι αποστάσεις που χωρίζουν Κυβέρνηση και Θεσμούς για τα «κόκκινα δάνεια», είναι μεγάλες. Το μείζον θέμα που προκύπτει λοιπόν, είναι αν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να ξεκινήσει η κουβέντα για το χρέος, κρύβοντας -για μια ακόμα φορά- το πρόβλημα «κάτω από το χαλάκι». Σε περίπτωση που το Μαξίμου λοιπόν αποτύχει να... τμηματοποιήσει την αξιολόγηση, θα αναγκαστεί να δώσει τη συγκατάθεσή του για έναν επώδυνο συμβιβασμό ή να μετατεθεί η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αρκετά αργότερα από το στόχο της 22ας Απριλίου (Eurogroup).
Χάρης Αποστολόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr