Η έρευνα, η οποία καλύπτει τις απόψεις 7,200 επιχειρηματιών σε 32 χώρες, αντιπροσωπεύει το 81% του διεθνούς ΑΕΠ.
Για πρώτη φορά στην πενταετή ιστορία της, ο πίνακαςκατηγοριοποίησης της Grant Thornton International δείχνει ότι η ΕΕ (διαφορά ποσοστού +46%) είναι πιο αισιόδοξη από την Αμερική (διαφορά ποσοστού +14%). Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν την αναπτυσσόμενη αισιοδοξία των χωρών της ΕΕ για την οικονομία τους τον προηγούμενο χρόνο, πιο συγκεκριμένα την Γερμανία με +66% (+41% το 2006), την Γαλλία με +30% (+1% το 2006) και την Ιταλία +21% (-8% το 2006).
Οι Ασιάτες επιχειρηματίες συνεχίζουν να είναι οι πιο αισιόδοξοι στον κόσμο, με την Ινδία, τις Φιλιππίνες, την Ηπειρωτική Κίνα και την Σιγκαπούρη να καταλαμβάνουν τις τέσσερις υψηλότερες θέσεις στην έρευνα.. Η θέση της Ινδίας στο υψηλότερο σημείο του πίνακα κατηγοριοποίησης αισιοδοξίας/ απαισιοδοξίας, έχει ενδυναμωθεί σε ένα πρωτοφανές ποσοστό +97% από +93% το 2006. Τα στοιχεία της Ιαπωνίας αντανακλούν μια σταθερή οικονομική ανάκαμψη τα τελευταία πέντε χρόνια απόμια διαφορά ποσοστού αισιοδοξίας/ απαισιοδοξίας-71% το 2003 σε μόλις-5% το 2007.
Γενικά, η Διεθνής Έρευνα Επιχειρήσεων δείχνει τους επιχειρηματίες στις 29 από τις 32 χώρες να είναι αισιόδοξοι σχετικά με την απόδοση της οικονομίας της χώρας τους το 2007 με 24 από αυτούς να είναι πιο αισιόδοξοι σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Σε αντιπαραβολή, η Τουρκία έχει δείξει μια μεγάλη μείωση στην αισιοδοξία τον τελευταίο χρόνο από +58% σε 0%, πιθανότατα εκφράζοντας την απογοήτευση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ.
Ο κ. Βασίλης Καζάς, Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής και Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton Ελλάδας, αναφέρει: «Για πρώτη φορά σε πέντε έτη τα συμπεράσματα της έρευνάς δεν επηρεάζονται από τα έκτακτα παγκόσμια γεγονότα όπως η τρομοκρατία, οι φυσικές καταστροφές ή οι πιθανοί φόβοι υγείας. Η άνοδος στην εμπιστοσύνη της ΕΕ προέρχεται από την οικονομική ανάπτυξη του προηγούμενου έτους καθώς επίσης και από της οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στη Γερμανία και στην Ιταλία.»
«Σε σύγκριση, οι ΗΠΑ έχουν αντιμετωπίσει μια περίοδο επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και της πολιτικής αστάθειας. Οι εκλογές του Κογκρέσου τοΝοέμβριο, μια αλλαγή στον έλεγχο της Συγκλήτου, οι θλιβεροί αριθμοί στεγαστικής πολιτικήςκαι ένα αυξανόμενο επιθετικόκίνημα ενάντια στον πόλεμο του Ιράκ εμφανίζονται να οδηγούν σε μια πιο προσεκτική προοπτική για τις επιχειρήσεις το 2007.»
Η θετική προοπτική για την παγκόσμια οικονομία απεικονίζεται επίσης στη στάση ιδιωτικών επιχειρήσεων απέναντι στην αναμενόμενη αύξηση του κύκλου εργασιών για τις επιχειρήσεις τους το 2007, με μια ισορροπία +69%. Ενδιαφέρον έχει να αναφερθεί ότι βάση αυτού του δείκτη, η ΕΕ με +57% βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ με +77%. Εντούτοις, η Ινδία ανοίγει το δρόμο στις προσδοκίες για την αύξησης του κύκλου εργασιών της με μια ισορροπία στο +90%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr