Σήμερα, οι διμερείς εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις είναι πολύ περιορισμένες: στη λίστα των κυριότερων εμπορικών εταίρων της Σερβίας, όπου τις δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Γερμανία και η Ιταλία, η Ελλάδα κατατάσσεται 22η, με το διμερές εμπόριο να κυμαίνεται γύρω στα 300-400 εκατ. ευρώ ετησίως. Σε επίπεδο επενδύσεων, οι εταιρείες ελληνικών συμφερόντων μόλις και μετά βίας ξεπερνούν τις 200, εκ των οποίων περίπου 80 είναι μεγάλες.
Ωστόσο, οι προοπτικές για να αλλάξει αυτό φαίνεται ότι είναι ευοίωνες: οι συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών της Σερβίας με τη Ρωσία και άλλα κράτη, η πορεία της χώρας προς την ΕΕ, τα υπό εξέλιξη έργα οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών, αλλά και το μεγάλο πακέτο 60 προγραμματισμένων πρότζεκτ, προϋπολογισμού 10 δισ. ευρώ, στο οποίο οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να διεκδικήσουν το δικό τους κομμάτι της πίτας, δημιουργούν σταδιακά πιο ευνοϊκό τοπίο. Αυτό έγινε σαφές στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο του ελληνο-σερβικού επιχειρηματικού φόρουμ, που διοργανώνει χτες και σήμερα στη Θεσσαλονίκη το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου, Κώστα Γεωργάκο, στο φόρουμ με τίτλο "Γνωρίστε επιχειρηματικά τη Σερβία" συμμετέχουν περίπου 500 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 150 από τη Σερβία (αντίστοιχο φόρουμ, με τίτλο 'Γνωρίστε επιχειρηματικά την Ελλάδα", θα πραγματοποιηθεί σύντομα στο Βελιγράδι). Κατά τον κ.Γεωργάκο, οι επιχειρηματίες που σκέφτονται να επεκταθούν στη σερβική αγορά δεν είναι λίγοι, αν αναλογιστεί κάποιος ότι το επιμελητήριο έχει δεχτεί τον τελευταίο χρόνο πάνω από 650 αιτήματα παροχής πληροφοριών για τη σερβική αγορά από ελληνικές επιχειρήσεις.
Μάλιστα, από τον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσει η διοργάνωση και κλαδικών fora, στα οποία θα συμμετέχουν επιχειρηματίες των δύο χωρών.
Από τα Βαλκάνια στο ...Σικάγο
Πάντως, η δράση του επιμελητηρίου δεν περιορίζεται στα Βαλκάνια, αλλά σύντομα αναμένεται να επεκταθεί και στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Λέσκοβατς, Γκόραν Γιόβιτς αντιπρόεδρο του ελληνο-σερβικού επιμελητηρίου, το τελευταίο πρόκειται να ανοίξει γραφείο στο Σικάγο, όπου ζουν περίπου 500.000 Έλληνες και Σέρβοι.
Στόχος είναι μέσω αυτού του γραφείου να τονωθούν οι εξαγωγές ελληνικών και σερβικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ, αφού αυτός ο πληθυσμός του μισού εκατομμυρίου ανθρώπων σίγουρα νοσταλγεί αυθεντικά προϊόντα όπως η ελληνική φέτα ή το σερβικό "άιβαρ" σε καλές τιμές. Νεότερα αναμένονται τον Αύγουστο.
Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι σε 4,5 ώρες
Στον στόχο για την τόνωση των διμερών επιχειρηματικών σχέσεων φαίνεται ότι συμβάλλουν και οι νέες υποδομές μεταφορών: τον Οκτώβριο του 2017 αναμένεται να παραδοθεί ο οδικός άξονας Ε10, που ενώνει την Ελλάδα με την Κεντρική Ευρώπη, μειώνοντας στις 4,5 ώρες τον χρόνο που απαιτείται για να διανύσει κάποιος την απόσταση από το Βελιγράδι μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, προχωρά η νέα σιδηροδρομική σύνδεση Βελιγραδίου- Βουδαπέστης, όπου τα τρένα θα κινούνται με ταχύτητες 200 χλμ/ώρα.
"Θέλω ν΄ ακούσω ελληνικά στο Βελιγράδι”
Την πεποίθηση ότι στο κομμάτι των επιχειρηματικών σχέσεων και συναλλαγών Ελλάδα και Σερβία "μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα” εξέφρασε ο νέος πρέσβης της χώρας στην Αθήνα, Ντούσαν Σπασόγιεβιτς, ο οποίος έκανε λόγο για "ενεργή στήριξη των δύο κυβερνήσεων σε αυτόν τον στόχο". Υπενθύμισε ότι περίπου 1 εκατ. Σέρβοι ταξιδεύουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα για τουρισμό, με μεγάλο ποσοστό αυτού του αριθμού να αφορά προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, ενώ πρόσθεσε ότι και οι Ελληνες έχουν πολλά να δουν στο Βελιγράδι.
"Το Βελιγράδι έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο αγαπημένες πόλεις στην Ευρώπη για city breaks. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται κάθε Σαββατοκύριακο το Βελιγράδι. Θέλω να ακούσω και ελληνικά στην πόλη" σημείωσε ενώ υπενθύμισε τη μεγάλη προοπτική που υπάρχει για τις ελληνικές επιχειρήσεις ώς προς την αξιοποίηση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Σερβίας-Ρωσίας, βάσει της οποίας ό,τι παράγεται σε ποσοστό τουλάχιστον 51% στη Σερβία εξάγεται χωρίς δασμούς στη Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
30 χρόνια κρίσης, 700.000 πρόσφυγες, φυγή 800.000 επιστημόνων
Ο αντιπρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της Σερβίας, Μίροσλαβ Μίλετιτς, υπενθύμισε ότι "μπορεί η Ελλάδα να βιώνει τώρα μια οικονομική κρίση, αλλά η Σερβία την έζησε επί 30 χρόνια. "Σήμερα έχετε στην Ελλάδα και μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση με τους πρόσφυγες, που το πέρασμά τους πληγώνει και τη Σερβία. Στη δεκαετία του 1990 η Σερβία είχε υποδεχτεί 700.000 πρόσφυγες από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Επίσης, τα τελευταία 25 χρόνια από τη Σερβία μετανάστευσαν πάνω από 800.000 Σέρβοι επιστήμονες με σημαντικές ειδικότητες. Ωστόσο, πρόσθεσε, επιζήσαμε και αυτή τη στιγμή η Σερβία αντιπροσωπεύει μια περιοχή με ευνοϊκούς όρους για επενδύσεις και για κοινές συνεργασίες σε τρίτες χώρες. Χορηγός επικοινωνίας στο Ελληνοσερβικό Φόρουμ είναι το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr