Στόχος είναι να περισώσει ό,τι μπορεί από το αφορολόγητο, το οποίο οι δανειστές θέλουν να μειωθεί από τα 9.550 ευρώ στα 7.000-8.000 ευρώ και με μείωση της ισχύουσας έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ στα 1.700-1.800 ή και ακόμα χαμηλότερα.
Σήμερα θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οι συντελεστές της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος μισθωτών-συνταξιούχων-αγροτών όπου η βασική διαφοροποίηση μέχρι σήμερα είναι στους συντελεστές 32% και 42%. Η κυβέρνηση επιθυμούσε να κατέβει ο συντελεστής 42% στα 30.000 ευρώ, αλλά οι δανειστές ζητούν το 42% να ξεκινά στα 42.000 ευρώ εισοδήματος και να φτάνει ως τα 65.000 (οπότε επιβάλλεται 50%).
Στη βάση αυτή εξετάζεται και ο συντελεστής 32% να ξεκινά στα 22.000 ευρώ ( αντί 25.000 ευρώ σήμερα), μεταφέροντας μεγάλα βάρη σε χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.
Σημειώνεται ότι η συζήτηση για τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας κάλυψης συνολικού δημοσιονομικού κενού 3% του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό, αναζητούνται στις διαπραγματεύσεις μέτρα τα οποία θα οδηγούν είτε σε εξοικονομήσεις είτε σε αύξηση εσόδων 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό, 1% του ΑΕΠ από τη φορολογία εισοδήματος και 1% από λοιπές πηγές, μεταξύ των οποίων μέτρα που προβλέπονται ήδη στο Μνημόνιο αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί, όπως περικοπές αμυντικών δαπανών 400 εκατ. ευρώ, 100 εκατ. ευρώ από τα VLTs του ΟΠΑΠ και άλλα. Στο τραπέζι άλλωστε έχει πέσει και πρόταση αύξησης των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.
Ο συνολικός λογαριασμός των μέτρων που αναζητούνται στην παρούσα φάση φτάνει τα 5,5 δισ. ευρώ και είναι ακόμα ασαφές αν (και εφόσον υπάρξει αρχική συμφωνία) τα μέτρα αυτά θα δώσουν διαβατήριο στο ΔΝΤ για να άρει τις ενστάσεις του αναφορικά με το ύψος του δημοσιονομικού κενού, ενεργοποιώντας τις συζητήσεις για το χρέος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr