Για το μείζον θέμα της προστασίας συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων η συζήτηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν μπήκε σε βάθος, ωστόσο οι δύο πλευρές (Αθήνα και δανειστές) φέρονται να εμμένουν στην άποψή τους, με το κουαρτέτο να ζητά πλήρη απελευθέρωση των πώλησης όλων των δανείων και τον υπουργό να δηλώνει ότι στόχος είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για 3 χρόνια όλων των κατηγοριών κόκκινων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας.
Ειδικότερα στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με το κουαρτέτο για το κρίσιμο ζήτημα των κόκκινων δανείων μεταξύ των θεμάτων που εξετάστηκαν ήταν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νόμο που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο και καθορίζει το καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το καθεστώς φορολόγησης των εταιρειών διαχείρισης, δηλαδή, αν θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρείες. Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα να μη φορολογείται ως εισόδημα το ποσό του δανείου που διαγράφεται από την τράπεζα.
Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο εξετάστηκε σήμερα είναι τι θα γίνει με τα χρέη των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν παράλληλες οφειλές σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία εκτός από τις τράπεζες.
Δηλώσεις Γ.Σταθάκη
Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο Γ.Σταθάκης μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών «συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια. Δηλαδή, τις προτάσεις που έχουμε κάνει για τις τρεις κατηγορίες δανείων που επιθυμούμε να παραμείνουν στις τράπεζες, την αναθεώρηση του νόμου Δένδια και το πρόβλημα των χρεών μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν παράλληλα χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες, καθώς και το πώς θα βελτιωθεί ο νόμος για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης ώστε να γίνει πιο λειτουργικός, οι οποίες πάντως θα είναι συμβατές με την πράξη της Τραπέζης της Ελλάδος.»
» Θέλει αποσαφήνιση και το φορολογικό καθεστώς, η διαγραφή οφειλών από τις τράπεζες, που σήμερα φορολογείται ως εισόδημα. Αυτό θέλει συμπλήρωση και ξεκαθάρισμα. Το ίδιο ισχύει και για την φορολόγηση των εταιρειών αυτών. Μέχρι την επόμενη συνάντηση, που θα γίνει την Τρίτη 15 Μαρτίου, θα έχουν λυθεί αυτά τα ζητήματα. Καθώς υπάρχουν ήδη προχωρημένες διαβουλεύσεις, δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας, απλώς χρειάζεται τεχνική επεξεργασία»
» Σε αυτό το στάδιο θα λυθεί επίσης το θέμα των τριών κατηγοριών δανείων για τις οποίες επιθυμούμε εξαιρέσεις. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά δάνεια συζητάμε τα όρια που προτείναμε. Τέλος, στόχος είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας».
Σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα της απελευθέρωσης πώλησης και των δανείων που έως τις 15 Απριλίου βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας, η κυβέρνηση θα προσέλθει στην διαπραγμάτευση την Τρίτη με βάση τις προτάσεις της, που προβλέπουν διατήρηση του καθεστώτος προστασίας των δανείων πρώτης κατοικίας για μία τριετία και τη διατήρηση της προστασίας των επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων εταιρειών με όριο τα 500.000 ευρώ, των δανείων ελεύθερων επαγγελματιών με όριο τα 250.000 ευρώ και των καταναλωτικών δανείων με όριο τα 20.000 ευρώ.
Όπως είπε ο υπουργός, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει εξαίρεση για μια τριετία από την πώληση των δανείων που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία.
Ερωτηθείς δε ο Γ.Σταθάκης εάν το ζήτημα των κόκκινων δανείων θα παραπεμφθεί για αργότερα, μετά την παρούσα αξιολόγηση, απάντησε αρνητικά.
Ως κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της Αθήνας και απόδειξης της διάθεσής της να λύσει το ζήτημα των κόκκινων δανείων είναι και η δημοσίευση στο ΦΕΚ της Πράξης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία εξειδικεύει το πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία εταιρειών διαχείρισης ή απόκτησης απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων από δάνεια σε καθυστέρηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr