Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει συγκεκριμένα η έκθεση, στους κλάδους ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, «ο συνδυασμός δημόσιου μετοχικού ελέγχου (σ.σ ενεργειακών επιχειρήσεων), εμποδίων στην είσοδο (σ.σ. νέων παικτών) και η σημαντική κάθετη ολοκλήρωση επιχειρήσεων, οδηγεί σε αντίστοιχο υψηλό κόστος, το οποίο υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της υπόλοιπης οικονομίας».
Μάλιστα, σε άλλο σημείο της έκθεσης δίνεται έμφαση στα υψηλά περιθώρια κέρδους που συνεχίζουν να επικρατούν σε διάφορους κλάδους και τα οποία βρίσκονται πολύ πάνω από τον μέσο όρο στις χώρες μέλη της ΕΕ.
Ο Οργανισμός αναγνωρίζει ως μεταρρύθμιση τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, όπως αυτός συμφωνήθηκε με τους θεσμούς (Δημόσιο 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, 20 % στρατηγικός επενδυτής, 29% επενδυτές χρηματιστηρίου), αλλά σημειώνει ότι το σχέδιο βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο υλοποίησης.
Η έκθεση δεν παραλείπει να αναφερθεί στην υψηλή συγκέντρωση που υπάρχει σε υποκλάδους, όπως η χονδρική και η λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες κυριαρχούνται από τη ΔΕΗ, την διατήρηση σταυροειδών επιδοτήσεων μεταξύ επιμέρους τιμολογίων που αφορούν διάφορες κατηγορίες καταναλωτών, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο ανταγωνισμός και να αυξάνονται οι τιμές.
Η έκθεση σημειώνει ότι οι υπολογισμοί του ΟΟΣΑ έγιναν με βάση στοιχεία της Eurostat από τα έτη 2012-2014.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr