Πίσω από τα παρήγορα λόγια του όμως, οι προσεκτικοί σημείωσαν την ευθεία προτροπή του προς την κυβέρνηση, προκειμένου «να υπάρξει μεγαλύτερη ανάληψη ευθύνης για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και να υπάρξει επίσης και μια ξεκάθαρη στρατηγική επικοινωνίας, για να εξηγηθούν τα οφέλη στον κόσμο, αλλά πρωτίστως στον ελληνικό λαό».
«Θα πρέπει η Ελλάδα να έχει την ευθύνη όλων αυτών των μεταρρυθμίσεων, αλλά το πιο σημαντικό: η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει μια συμφωνία με τους πιστωτές της για να ελαφρυνθεί το βάρος από το δημόσιο χρέος. Κάτι τέτοιο χρειάζεται ηγεσία, χρειάζεται πολιτικό θάρρος, βελτιωμένες διοικητικές ικανότητες και αποτελεσματική πολυμερή συνεργασία» παρατήρησε απερίφραστα.
«Η Ελλάδα πρέπει να ανακάμψει και να επανακτήσει το προ της κρίσης επίπεδο διαβίωσης και ο μόνος τρόπος να το επιτύχει αυτό, είναι μέσα απόμεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις» διαμήνυσε χαρακτηριστικά και έσπευσε να διαπιστώσει ότι μολονότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα «έχει αναλάβει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», εντούτοις, «η πρόοδος και η υλοποίηση δεν ήταν πάντα αποτελεσματική».
Το ζήτημα, όπως υπογράμμισε, είναι να βρεθούν οι κατάλληλες μεταρρυθμίσεις και εν συνεχεία να εφαρμοστούν με συνέπεια απαρέγκλιτη, αναγνωρίζοντας την ίδια ώρα, ότι «υπάρχουν και παγιωμένα συμφέροντα, αυτά που θα χάσουν τα προνόμιά τους και αυτά τα συμφέροντα θα προσπαθήσουν να υπερασπίσουν τον εαυτό τους, γιατί είναι πάντα καλά οργανωμένα, έχουν μεγάλη επικοινωνία, είναι συνέχεια στην τηλεόραση, στις εφημερίδες, στα ραδιόφωνα».
Ενώ, όπως επισήμανε, «όλοι αυτοί που θα ωφεληθούν από τις μεταρρυθμίσεις δεν είναι τόσο καλά οργανωμένοι, ώστε να αντιταχθούν σε αυτά τα συμφέροντα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, είναι κάτι το οποίο το συναντάμε παντού σε κάθε χώρα που ξεκινά μεταρρυθμίσεις. Αυτοί που θα επηρεαστούν από τις μεταρρυθμίσεις αντιτίθενται σθεναρά. Όμως, πρέπει να επιμείνουμε».
Οι νέες προτεραιότητες
Στο πλαίσιο αυτό, δεν κατέφυγε σε υπεκφυγές. Οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, συνόψισε, «εστίασαν στους φόρους, στα κοινωνικά οφέλη για την αγορά εργασίας, στη δημοσιονομική πλευρά. Όμως, νομίζω ότι τώρα ήρθε η ώρα να εστιάσουμε περισσότερο σε νέες προτεραιότητες:
- Στη μείωση της ισχύος των ολιγοπωλίων.
- Στην ελάφρυνση των κανονιστικών βαρών.
- Στην αντιμετώπιση αδυναμιών σε τομείς της Δημόσιας Διοίκησης.
Η εμπειρία του ΟΟΣΑ δείχνει ότι η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στους τομείς αυτούς μπορεί να παράξει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα και οφέλη για την οικονομία, για την κυβέρνηση και για το λαό».
Επιμήκυνση Χρέους
Η πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων πρόσθεσε στο μήκος αυτό, θα δώσει επίσης τη δυνατότητα για διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να μειωθεί η μελλοντική επιβάρυνση του χρέους με μεγαλύτερες περιόδους χάριτος, επιμήκυνση και άλλα μέτρα.
«Η Ελλάδα χρειάζεται χαμηλότερες ροές μελλοντικής εξυπηρέτησης του χρέους. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να μειώσουμε τους κινδύνους της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, ώστε να δώσουμε ώθηση στις επενδύσεις» είπε μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με τη μελέτη που ανέλυσε στον πρωθυπουργό, η πλήρης υλοποίηση βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα δώσει μια ώθηση στην ανάπτυξη με πάνω από 1% το χρόνο για την επόμενη δεκαετία. Οπότε, όπως τόνισε, «θα φθάσουμε σε ένα σημείο, σε 10 χρόνια να έχετε 13% παραπάνω. Είναι ουσιαστικά πολύ σημαντική η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Πρέπει να φροντίσουμε ώστε αυτή η ανάπτυξη να δίνει και καλές ευκαιρίες για τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού».
Συντάξεις: Κόψατε αρκετά. Καταργείστε προνόμια
Ο κ. Γκουρία εκτίμησε ότι τα μέτρα για τη δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου ασφαλείας, τα οποία θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της συνεχιζόμενης αξιολόγησης, όπως η καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ή η εισαγωγή ενός προγράμματος για γεύματα στα σχολεία θα στοιχίσει 1,5% του ΑΕΠ.
Για τον λόγο αυτό, υπογράμμισε πως η ολοκλήρωση της σχεδιασμένης μεταρρύθμισης του Συνταξιοδοτικού «για τη δημιουργία εξοικονομήσεων και η εισαγωγή μιας βασικής ελάχιστης σύνταξης είναι ιδιαίτερα σημαντικό θέμα».
Έχει ιδιαίτερη σημασία η διαπίστωσή και οι υποδείξεις του για περικοπές στα συνταξιοδοτικά ρετιρέ, όταν παρατήρησε ότι «οι συντάξεις έχουν περικοπεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Συνεπώς, πρέπει να εστιάσουμε σε μέτρα τα οποία θα διασφαλίσουν καλύτερη ευθυγράμμιση ανάμεσα στις εισφορές και τις παροχές, εξοικονομώντας πόρους, μειώνοντας κάποιες ειδικές μεταχειρίσεις, χωρίς να επιβαρύνονται περισσότερο οι πιο ευάλωτοι πολίτες».
Ακόμα πιο απερίφραστα, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να μετατρέψουμε το δημοσιονομικό σύστημα σε ένα αποτελεσματικό εργαλείο ανάπτυξης».
Φοροδιαφυγή και βελτίωση ανταγωνιστικότητας
Οι επισημάνσεις του προκάλεσαν αίσθηση, καθώς, όπως σχολίασε:
Παρά τις προσπάθειες διευκόλυνσης του φορολογικού συστήματος, η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να υφίσταται έντονη. Συνεπώς, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διερευνηθεί η φορολογική βάση. Σας συγχαίρω για τα καλά αποτελέσματα που είχατε, όμως, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει εδώ. Πρέπει να διευρύνουμε τη φορολογική βάση, να ενισχυθεί η φορολογική διοίκηση, να πάρει μεγαλύτερη αυτονομία και να φροντίσουμε να έχει τους απαραίτητους πόρους».
Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ τόνισε εμφατικά την ανάγκη να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, υλοποιώντας πλήρως τον νόμο για τη βελτίωση της νομοθεσίας του 2012, να τεθεί σε εφαρμογή η εθνική ενιαία θυρίδα για τις εξαγωγές και να υιοθετηθούν μέτρα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ακεραιότητας του δικαστικού συστήματος.
Οι τομείς που κατά τον ίδιον ο Οργανισμός υποδεικνύει επίσης βελτιώσεις, είναι το ρυθμιστικό περιβάλλον, η ενίσχυση του ανταγωνισμού στις βιομηχανίες δικτύων, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών εξαγωγών, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών φορέων και ο εντοπισμός και φυσικά η μείωση των φραγμών στον ανταγωνισμό.
«Το χονδρικό εμπόριο, πόσο ανταγωνιστικός είναι ο κλάδος αυτός. Πόσος ανταγωνισμός υπάρχει στον κατασκευαστικό κλάδο. Πόσος ανταγωνισμός υπάρχει στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Πόσος ανταγωνισμός υπάρχει στα ΜΜΕ. Πόσος ανταγωνισμός υπάρχει στη μεταποίηση. Όλα αυτά θα μεταφραστούν σε οφέλη για τον ελληνικό πληθυσμό. Μιλάμε για καλύτερες υπηρεσίες σε χαμηλότερες τιμές, όπου ο καταναλωτής είναι ο κυρίαρχος και όχι ο πάροχος της υπηρεσίας. Ο πολίτης, ο καταναλωτής πρέπει να είναι ο κυρίαρχος και όχι ο κάθε φορέας του κάθε κλάδου» τόνισε.
Προσφυγική κρίση
Ο κ. Γκουρία υπογράμμισε την ανάγκη παγκόσμιας συνεργασίας για την αντιμετώπισή της και πρόσθεσε: «Η προσφυγική κρίση θέτει σημαντικά προβλήματα για την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξή της. Η Ελλάδα χρειάζεται να λάβει σημαντική βοήθεια για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση, αυτή τη νέα πρόκληση. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πρόκληση μετανάστευσης από μόνη της και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική βοήθεια για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr