Η επίσκεψη, εντάσσεται στο πλαίσιο του ελέγχου που πραγματοποιεί ο κ. Σέβκοβιτς σε όλα τα κράτη μέλη, με την περίπτωση της Ελλάδας να καθίσταται πιο πολύπλοκη λόγω και των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας με αιχμή τον τομέα του ηλεκτρισμού όπου και αναμένεται σημαντικές ανατροπές.
Στο μεταξύ σήμερα εκδικάζεται στις Βρυξέλλες η υπόθεση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη, η τροπή της οποίας θα είναι καταλυτική για τις εξελίξεις στη χονδρική και λιανική αγορά ηλεκτρισμού, δεδομένου ότι το μνημόνιο δεσμεύει τη χώρα για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25% μέχρι το 2018 και κατά 50% μέχρι το 2020. Το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη τέθηκε στο στόχαστρο της Κομισιόν από το 2003 η οποία με απόφασή της στη συνέχεια ζήτησε τη λήψη μέτρων για την πρόσβαση τρίτων στο εθνικό καύσιμο για ηλεκτροπαραγωγή.
Η ΔΕΗ με προσφυγή στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ ζήτησε την ακύρωση της εν λόγω απόφασης, όπου και δικαιώθηκε, στη συνέχεια όμως η Επιτροπής (Σεπτέμμβριος 2012) προσέφυγε στο Ευρωπαικό Δικαστήριο με αίτημα την ακύρωση της προηγούμενης δικαστικής απόφασης, κάτι που τελικά και πέτυχε. Το Ευρωπαικό Δικαστήριο παρέπεμψε το σύνολο των υπολοίπων λόγων που η ΔΕΗ είχει επικαλεστεί στην αρχική της προσφυγή εκ νέου στο Γενικό Δικαστήριο, υπόθεση που εκδικάζεται σήμερα.
Από την απόφαση του Δικαστηρίου θα κριθεί εν πολλοίς η ταχύτητα με την οποία θα τρέξουν οι εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρισμού, καθώς πιθανή καταδίκη της ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα επανεργοποιήσει την απόφαση της Επιτροπής για πώληση μονάδων της ΔΕΗ και μαζί το σχέδιο της Μικρή ΔΕΗ που είχε υιθετηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ως το καταλληλότερο για την ικανοποίηση τόσο της απαότησης της Κομισιόν για την κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη όσο και της μνημονιακής δέσμευσης για μείωση του μεριδίου της στη λιανική αγορά.
Σε αυτό το κλίμα, η επίσκεψη και οι επαφές που θα έχει στην Αθήνα την Πέμπτη ο κ. Σέβκοβιτς αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο αξιωματούχος της ΕΕ αναμένεται να σταθεί ιδιαίτερα σε θέματα ανταγωνισμού που έχει θίξει η ίδια η Επιτροπή με έκθεσή της τον περασμένο Νοέμβριο. Η έκθεση αυτή, εντόπιζε μεταξύ άλλων σοβαρά ζητήματα υψηλής συγκέντρωσης της αγοράς στην ηλεκτρισμού, υπογραμμίζοντας την κυρίαρχη θέση της ΔΕΗ και την έλλειψη πεδίου για ισότιμο ανταγωνισμό, ενώ γινόταν ιδιαίτερη μνεία στη συμφωνία για παραχώρηση μεριδίου της ΔΕΗ σε τρίτους παίκτες σε ποσοστό 25% βραχυπρόθεσμα και 50% μέχρι το 2020.
Στην ίδια έκθεση η Κομισιόν υπογράμμιζε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα που θα οδηγήσουν στην εκχώρηση μεριδίου της ΔΕΗ αλλά και για το μετασχηματισμό της αγοράς ηλεκτρισμού προς το target model, με την καθιέρωση αγορών όπως η προημερήσια, η ενδοημερήσια και η αγορά εξισορρόπησης. Επίσης να σημειωθεί ότι η Κομισιόν σημείωνε τα προβλήματα που υπάρχουν και σε σχέση με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την υποστελέχωση, αλλά και τους ελλιπείς πόρους της ανεξάρτητης αρχής που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την εποπτεία της απελευθέρωσης της αγοράς.
Το θέμα αυτό έχει πάρει νέες διαστάσεις μετά τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τη νομιμότητα του διορισμού του προέδρου και του αντιπροέδρου της ΡΑΕ. Αν και το υπουργείο Περιβάλλοντος με χθεσινή ανακοίνωσή του επιχείρησε να κλείσει δια παντός το θέμα κάνοντας λόγο για οριστικά νόμιμη και αμετάκλητη απόφαση, η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, αφού η σχετική γνωμάτευση δεν προέρχεται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, που είναι και το μοναδικό αρμόδιο όργανο για να κρίνει τη νομιμότητα της σχετικής πράξης του υπουργικού συμβουλίου αλλά από ιδιώτη νομικό.
Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τη συνάντηση του κ. Σδέβκοβιτς με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη αλλά και με τη διοίκηση της ΡΑΕ. Συναντήσεις θα έχει στν Αθήνα ο κ. Σέβκοβιτς και με την διοίκηση του ΣΕΒ όπως και με το προεδρείο της ΕΒΙΚΕΝ, καθώς η μείωση του ενεργειακού κόστους για την ενεργοβόρα βιομηχανία βρίσκεται στις προτεραιότητες της ΕΕ.
Χ.Λ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr