Πρώτος ο κ. Τσίπρας
«Το πρόβλημα δεν αφορά την Ελλάδα μόνο. Το πρόβλημα αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Θα πρέπει λοιπόν, να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση. Οι κανόνες ισχύουν για όλους και ο καθένας πρέπει να τηρεί τις κοινές αποφάσεις» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής.
Χωρίς δήλωση η Μέρκελ
Λίγα λεπτά μετά την άφιξη του κ. Τσίπρα ακολούθησε αυτή της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ. Η κ. Μέρκελ, ήταν ιδιαίτερη χαμογελαστή, ενώ προσερχόμενη στο κτήριο δεν έκανε καμία δήλωση.
Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα είχε φτάσει και ο Ολλανδός Πρωθυπουργός, ο οποίος το βράδυ της Κυριακής (6/3/2016), είχε συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Ρούτε
Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε για επίτευξη συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας ως προς τον έλεγχο των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.
«Εσείς μιλάτε για δεσμεύσεις, εγώ πιστεύω ότι πρόκειται περισσότερο για την κατάληξη σε μια κοινή προσέγγιση και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοια βήματα σήμερα», σημείωσε ο Ρούτε, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε..
Επιστολή-«Βόμβα» του Τουσκ: «Κλείνουν τα σύνορα»
Στην επιστολή του προς τους ηγέτες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ είναι ξεκάθαρος:
«Το οριστικό τέλος της πολιτικής προώθησης των μεταναστευτικών ρόων και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ' όλους. Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016» σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την «ευρωπαϊκή συναίνεση».
«Όπως είπε ο πρωθυπουργός Τσίπρας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών» επισημαίνει στην επιστολή του ο Ντόναλντ Τουσκ. Ο ίδιος καλεί τους 28 ηγέτες να συμφωνήσουν ότι όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας μετεγκατάστασης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών για τους πρόσφυγες, κυρίως στην Ελλάδα, με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο.
Νταβούτογλου: «Μόνος δρόμος η αλληλεγγύη»
Την αλληλεγγύη «βλέπει» ως μόνη διέξοδο για να λυθεί το προσφυγικό ζήτημα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Ο μόνος τρόπος να ανταποκριθούμε είναι η αλληλεγγύη», είπε χαρακτηριστικά κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής.
Μέρκελ: «Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία-Να βρεθεί πολυμερής λύση»
Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε θετικά βήματα στις διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, σημείωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της στο περιθώριο των διμερών επαφών πριν τη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας πάντως πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες.
Είναι σημαντικό να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των προσφύγων κοντά στη χώρα καταγωγής τους και να μειωθεί ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
«Στόχος μας είναι μια βιώσιμη λύση για τους πρόσφυγες, με ταυτόχρονη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., σε συνεργασία με την Τουρκία. Καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης μπορεί να υπάρξει μόνο σε συνεργασία με την Άγκυρα. Θέλουμε λύση η οποία να μην είναι απλά διμερής, αλλά πολυμερής», κατέληξε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.
Σουλτζ: «Λύση για τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη»
Ο Martin Schulz (SPD) εξέφρασε την αντίδρασή του στο ολοκληρωτικό κλείσιμο της βαλκανικής οδού σύμφωνα με τη Zeit.
«Ελπίζω ότι θα βρεθούν λογικοί και ανθρωπιστικοί τρόποι να βρούμε λύση για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη» ενώ και η κ. Μέρκελ φέρνει αντιρρήσεις στο κείμενο συμπερασμάτων : «Η Βαλκανική οδός δεν θα πρέπει να κηρυχθεί κλειστή».
Ολάντ: «Ασφάλεια στο Αιγαίο-Αλληλεγγύη με Ελλάδα»
Στην ανάγκη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και συνεργασίας με την Τουρκία, ώστε να βοηθηθούν οι πρόσφυγες, αλλά και να ανακοπούν οι ροές της παράτυπης μετανάστευσης και να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αιγαίο εστίασε, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
«Πρέπει να οικοδομήσουμε μια ειλικρινή σχέση με την Τουρκία που σημαίνει ότι θα υπάρξει βοήθεια από την Ευρώπη στη χώρα που αντιμετωπίζει πρόβλημα αλλά και συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου», συμπλήρωσε.
Όπως είπε «πρέπει να υπάρξει ασφάλεια στο Αιγαίο. Υπάρχουν ήδη τα πλοία του ΝΑΤΟ που βρίσκονται εκεί, αλλά θα πρέπει να υπάρξει και βοήθεια προς την Ελλάδα που αποτελεί το ευρωπαϊκό σύνορο».
«Θα πρέπει η Τουρκία να διασφαλίσει τη διαδικασία μετεγκατάστασης. Όλες οι χώρες της ΕΕ και η Γαλλία έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για την απορρόφηση προσφύγων», συμπλήρωσε.
Όπως είπε ο βαλκανικός διάδρομος είναι κλειστός και η Ελλάδα υποδέχεται το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων και πρέπει να βοηθήσουμε. Για να περιοριστούν οι ροές θα πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία.
«Αλληλεγγύη με Ελλάδα, συνεργασία με την Τουρκία και ασφάλεια των συνόρων, είναι το πλαίσιο που πρέπει να κινηθούμε», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αποδέχονται όλους τους όρους της Τουρκίας.
Κάμερον: «Βρισκόμαστε εδώ για να βρούμε λύση»
Την άρνηση της Μεγάλης Βρετανίας να υιοθετήσει μία κοινή πολιτική ασύλου με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση που αποφασιστεί κάτι τέτοιο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της, Ντέιβιντ Κάμερον, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Κάμερον τόνισε ότι, αν και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμμετέχει στη συνθήκη Σένγκεν, οπότε επηρεάζεται λιγότερο από την προσφυγική κρίση, βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μισέλ: «Τέλος στην παράτυπη μετανάστευση»
Τέλος στην παράτυπη και μη ελεγχόμενη μετανάστευση, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να γίνουν μετεγκαταστάσεις προσφύγων στην Ευρώπη ζήτησε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Δείτε LIVE όλες τις αφίξεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr