Οι συζητήσεις που διεξήχθησαν επικεντρώθηκαν στις δύο μεγαλύτερες προκλήσεις, που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, την οικονομική κρίση και το προσφυγικό, ενώ διαμορφώθηκαν προτάσεις και θέσεις σχετικά με τους μακροπρόθεσμους στόχους που πρέπει να θέσει η Ελλάδα, με επίκεντρο μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.
Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, παρέστησαν εξέχουσες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και περισσότεροι από 140 ομιλητές που συζήτησαν 20 θέματα για την μακροπρόθεσμη στρατηγική της χώρας.
Οι ομιλητές έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στα εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο δρόμο για την ανάκαμψη και προκειμένου να προσελκύσει εγχώριες και εξωτερικές επενδύσεις. Κατέστησαν σαφές πως χωρίς νέες, στρατηγικές και παραγωγικές επενδύσεις, συνδυασμένες με μία δέσμη συγκεκριμένων μέτρων τόνωσης της επιχειρηματικότητας δεν μπορούμε να βγούμε από το αδιέξοδο.
Ιδιαίτερες αναφορές υπήρξαν και στα προσχώματα που θέτει στην ανάπτυξη της Ελλάδας η γεωοικονομική και η γεωπολιτική συγκυρία, με έμφαση φυσικά στην προσφυγική κρίση, με πολλούς ομιλητές να επισημαίνουν την ανάγκη να αποφευχθεί η σύνδεση του με την οικονομική διαπραγμάτευση.
Μάλιστα, στα πάνελ οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την άρρηκτη σύνδεση της πορείας της χώρας με εκείνη της Ευρώπης, καλώντας και τις δύο σε ριζικές υπερβάσεις προκειμένου να οδηγηθούν σε σταθερή πρόοδο και ανάπτυξη.
Σημαντικές ήταν και οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου.
Πρ.Παυλόπουλος: Ουτοπική η «αναπτυξιακή λιτότητα»
Στην αποτυχία της σύνδεσης λιτότητας και ανάπτυξης αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου χαιρετισμού του, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανεπάρκεια της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι η επιδεινούμενη «αναπνευστική ανεπάρκεια» της ευρωζώνης εκδηλώνεται τουλάχιστον κατά μεγάλο μέρος, λόγω της υπερέκθεσής της στους εγγενείς κινδύνους μιας πολιτικής αυστηρής λιτότητας. «Τις αρνητικές συνέπειες των οποίων επιτείνουν οι ασυμμετρίες που χαρακτηρίζουν την χάραξη της νομισματικής πολιτικής και την άσκηση της τραπεζικής προληπτικής εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», σχολίασε.
«Όμως η ιδιότυπη αυτή «αναπτυξιακή λιτότητα» αποδείχθηκε –κι αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο- το λιγότερο ουτοπική. Και μάλιστα όχι μόνο στην Ευρωζώνη αλλά σε παγκόσμιο, σχεδόν, επίπεδο», επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος.
«Η πολιτική λιτότητας έχει οδηγήσει όχι μόνο στο οικονομικό δράμα κρατών-μελών όπως η Ελλάδα», αλλά και σε μια περίοδο διαβρωτικής ύφεσης, κατά την οποία: η ζήτηση και η προσφορά εξανεμίζονται, οι ανισότητες διευρύνονται και δημιουργούν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ η ανεργία οδηγείται σε αδιανόητα επίπεδα, επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος.
«Από πλευράς αμιγώς νομισματικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής, η Ευρωζώνη, βιώνει την εμπειρία μιας Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δεν έχει τ’ απαιτούμενα θεσμικά και πολιτικά μέσα για να διαδραματίσει αποδοτικώς τον ρόλο που διαδραματίζουν άλλες Κεντρικές Τράπεζες, όπως κατ’ εξοχήν η Fed», τόνισε στη συνέχεια.
«Η ΕΚΤ αδυνατεί να στηρίξει αποτελεσματικώς την ρευστότητα, ιδίως στα "προβληματικά" μέλη της Ευρωζώνης, μέσω τόνωσης του τραπεζικού δανεισμού προς τις επιχειρήσεις, πρωτίστως τις μικρές και τις μεσαίες, που πάσχουν πια από οικονομική "αναιμία"», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος επισημαίνοντας ότι η ΕΚΤ δεν είναι σε θέησ ν αντιμετωπίσει την κρίση δημοσίου χρέους.
Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για «μεγάλο κενό της έλλειψης του ευρωομολόγου».
«Η προμνημονευόμενη πολιτική λιτότητας έχει οδηγήσει την Ευρωζώνη στα πρόθυρα μιας κρίσης οικονομικής και νομισματικής «ασφυξίας», η οποία προοιωνίζεται τέσσερα "δεινά"», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, εξηγώντας ότι αυτά είναι η στασιμότητα, ο αποπληθωρισμός, η υπερχρέωση, οι δραματικώς αυξανόμενες ανισότητες κι η εξίσου δραματικώς αυξανόμενη ανεργία.
Γ.Δραγασακης: Το προσφυγικό καθιστά αναγκαία την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης
«Το προσφυγικό πρόβλημα καθιστά την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης ακόμα πιο επιτακτική» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, κατά τη διάρκεια της δικής του παρέμβασης.
«Το προσφυγικό πρόβλημα ξεχωρίζει μέσα στην θάλασσα των προβλημάτων» επεσήμανε ο κ. Δραγασάκης σημειώνοντας ότι τροποποιεί τα δεδομένα και δημιουργεί μια νέα κατάσταση. «Η προσφυγική κρίση είναι κορυφαίο πρόβλημα της εποχής μας. Είτε η Ευρώπη θα το αντιμετωπίσει συλλογικά είτε κάθε χώρα θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο ο οποίος δεν οδηγεί παρά στο να καταστεί ανεξέλεγκτο» τόνισε.
Στη συνέχεια ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε ότι το προσφυγικό και η ανασυγκρότηση της χώρας είναι τα δύο ιστορικών διαστάσεων εθνικά στοιχήματα της Ελλάδας.
«Το όραμά μας δεν είναι να γίνουμε οι επιδοτούμενοι συνοριοφύλακες της Ευρώπης» επεσήμανε υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να απορροφήσει περί τα 5 εκατ. πρόσφυγες αν αυτοί κατανεμηθούν σωστά.
Στα πλαίσια αυτά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι η προσφυγική κρίση καθιστά την ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης ακόμα πιο επιτακτική και ότι η ολοκλήρωσή της θα βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει και να βοηθήσει πιο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη προϋποθέτει νέα στρατηγική με κινητήριο μοχλό τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την ανακατανομή βαρών.
Στο πλαίσιο αυτό ο αντιπρόεδρος σημείωσε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος που ψηφίζεται μέσα στον Μάρτιο θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις.
Μάλιστα, ο κ. Δραγασάκης προχώρησε σε επίθεση κατά του ΔΝΤ, όταν ερωτηθείς από δημοσιογράφο ποιο είναι το εμπόδιο στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τώρα, ο κ. Δραγασάκης απάντησε αινιγματικά: «Η σιωπή του άλλου».
Και εξήγησε: «Όποιος θέλει να καθυστερήσει μια διαδικασία δεν σου λέει ακριβώς τι θέλει. Σου λέει φέρε μου να δω το ένα, να δω το άλλο..».
Το ΔΝΤ εδώ και έξι χρόνια συμμετέχει στα ελληνικά προγράμματα κι έρχεται τώρα, στον έκτο χρόνο και λέει ότι το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο, σχολίασε.
«Γίνεται αυτή να είναι μια αξιόπιστη στάση;», διερωτήθηκε.
Και είπε στη συνέχεια: «Ίσως ως αντιπρόεδρος να μην έπρεπε να λέω κάτι τέτοιο, αλλά όπως ανεπίσημα λένε και αυτοί όσα λένε, ανεπίσημα το λέω κι εγώ!».
Οι καθυστερήσεις δεν είναι πάντα ευθύνη της ελληνικής πλευράς, τόνισε ο κ. Δραγασάκης. «Δεν φταίμε σε όλα εμείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μοσκοβισι: Ανάπτυξη 2,7% στην Ελλάδα το 2017
Ιδιαίτερα θετικά μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έστειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, από το βήμα του φόρουμ, ενώ επεσήμανε ότι ή θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι σταθερή.
Οι Δελφοί είναι το κατάλληλο μέρος για προβλέψεις, ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί και προέβλεψε ότι ή ελληνική οικονομία θα περάσει σε ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς και ότι ή ανάπτυξη θα αγγίξει το 2,7% το 2017!
Αυτό συναρτάται κυρίως με την υλοποίηση των ζωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα του ΕΜΣ, τόνισε.
«Η υλοποίηση θα προετοιμάσει το έδαφος για την επιστροφή της εμπιστοσύνης και θα επιτρέψει την αναμενόμενη ελάφρυνση των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων. Αναμένεται ότι οι επενδύσεις θα ωφεληθούν από την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα και την επανεκκίνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων και ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα τονώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα ενισχύσουν τα βασικά μεγέθη της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί.
«Η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα και η ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος παρέχουν βεβαιότητα στους επενδυτές και αποτελούν προαπαιτούμενα για την επιστροφή των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και τη βελτίωση των ευκαιριών απασχόλησης», πρόσθεσε.
«Ποια είναι λοιπόν η πορεία εφαρμογής του προγράμματος; Τα βήματα που έχουν σημειωθεί από τη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου είναι ενθαρρυντικά. Εάν μπορεί να διατηρηθεί η δυναμική, η Ελλάδα θα έχει ήδη σημειώσει σημαντικά άλματα», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.
«Επίσης ελπίζω ότι με την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο τέλος της περσινής χρονιάς, μπορούμε πλέον να προλειάνουμε το έδαφος για την πιο ομαλή λειτουργία του τραπεζικού τομέα και την ελάφρυνση των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «έχοντας ξεπεράσει αυτές τις πτυχές, μπορούμε να στρέψουμε τώρα την προσοχή μας στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί γρήγορα ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη».
«Αν και έχει σημειωθεί ήδη σημαντική πρόοδος, πρέπει να γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα. Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τις αρχές στην επίτευξη της προόδου. Η ομάδα μου βρίσκεται στην Αθήνα από τα μέσα Ιανουαρίου, μαζί με τους εταίρους μας. Είμαι σε θέση να βεβαιώσω ότι το γενικό κλίμα των συζητήσεων ήταν θετικό. Και χαιρετίζω τη δέσμευση για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης που εξέφρασαν οι αρχές», ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί.
«Η επιτυχημένη ολοκλήρωση θα καταδείξει ότι η Ελλάδα επιδιώκει ενεργά τη δική της σταθεροποίηση. Και μας επιτρέπει να εισέλθουμε στο επόμενο κρίσιμο κεφάλαιο των συζητήσεών μας, εκείνο των πιθανών μέτρων για το χρέος», σημείωσε στο τέλος της ομιλίας του.
Αισιοδοξία Κατρούγκαλου για σύντομη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης
Την αισιοδοξία του ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του φόρουμ.
Η αξιολόγηση έχει καθυστερήσει κι έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί προ πολλού αναγνώρισε ο κ. Κατρούγκαλος ενώ ανέφερε ότι σύμφωνα με τα όσα ακούγονται από τα τεχνικά κλιμάκια οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα.
Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα του φόρουμ ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε ένα ασφαλιστικό σύστημα χωρίς βιώσιμες προοπτικές και ότι ετοιμάζει μια μεταρρύθμιση που βασίζεται στις αρχές της ισοτιμίας και της ισονομίας.
Ωστόσο σημείωσε ότι χρειάζεται και κοινωνική δικαιοσύνη και ότι αυτό επιτυγχάνεται μέσω της εθνικής σύνταξης.
Μάλιστα ανέφερε πως στο ασφαλιστικό η Ελλάδα έχει κατά το παρελθόν κάνει «μεγάλες αμαρτίες» και πως το σύστημα βασίστηκε «στην απονομή πελατειακών χαρισμάτων».
«Το ελληνικό σύστημα πρόνοιας ήταν κατακερματισμένο, άδικο, αναποτελεσματικό και μη βιώσιμο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.
Επίθεση Αβραμόπουλου σε όσους υψώνουν φράκτες στην Ευρώπη
Σκληρή κριτική σε όσους επενδύουν στον λαϊκισμό και τον εθνικισμό, άσκησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος καταγγέλλοντας όσους επιδιώκουν να υψώσουν φράκτες στην Ευρώπη.
Από το βήμα του φόρουμ, ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας, αναφερόμενος στην Ελλάδα, ξεκαθάρισε πως «δεν μπορεί τη στιγμή που ένας ευρωπαϊκός λαός αγωνίζεται για να στήσει δομές καταγραφής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, κάποιοι άλλοι να υψώνουν φράκτες«, τονίζοντας πως λύση είναι η οργανωμένη και κοινή προστασία των εξωτερικών μας συνόρων, η συντονισμένη μετεγκατάσταση των 160.000 προσφύγων που έχουν συμφωνηθεί να μοιραστούν σε χώρες της Ένωσης, η εμβάθυνση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας και η εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών ενσωμάτωσης, που θα χτυπήσουν στην ρίζα τους την ριζοζοσπαστικοποίηση και το μίσος.
Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την οργή του για το γεγονός ότι την ώρα που η Ευρώπη ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει το ζήτημα του προσφυγικού «οι πρώτες αντιδράσεις από λαϊκιστικές, εθνικιστικές και ξενοφοβικές κινήσεις, άρχισαν τα πρώτα φαινόμενα αμφισβήτησης των θεμελιωδών αρχών της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας».
Ο Έλληνας Επίτροπος μίλησε για μονομερείς κινήσεις και αντιδράσεις με κατασκευή φρακτών και τοίχων, με απειλή για κλείσιμο συνόρων και με τάσεις εθνικής απομόνωσης, κάνοντας λόγο για «απόνερα του λαϊκισμού» που «άρχισαν να φτάνουν και στις παρυφές πολιτικών δυνάμεων που ήσαν πάντα στην υπηρεσία των αρχών και των αξιών της Δημοκρατίας και του Ανθρωπισμού».
Ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. «Δέχεται μεγάλες πιέσεις και όλοι το αναγνωρίζουν. Η Ευρώπη είναι στο πλευρό της. Πολιτικά, οικονομικά και με τις απαραίτητες υποδομές της. Το ίδιο και με κάθε χώρα που θα αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα. Είναι ώρες στιγμές μεγάλης ευθύνης», υπογράμμισε, εκφράζοντας όμως την εκτίμηση πως ο χρόνος δεν είναι μαζί μας.
Έμφαση έδωσε ο κ. Αβραμόπουλος στην επιτάχυνση του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας ενόψει της Συνάντησης Κορυφής της 7ης Μαρτίου, αλλά και στην ανάγκη καλύτερης διαχείριση των συνόρων με την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ.
Ευ. Βενιζέλος: Ολέθριο λάθος η σύνδεση αξιολόγησης-προσφυγικού
Ως «ολέθριο λάθος» χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, την σύνδεση αξιολόγησης-προσφυγικού, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να βγει τίποτα θετικό από κάτι τέτοιο.
Δεν πρέπει ποτέ να συνδέεται η οικονομική κρίση με την εξωτερική πολιτική, σχολίασε ο κ. Βενιζέλος.
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί!», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα την περίοδο αυτή, και πρόσθεσε: «Μόνο μια κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να οδηγήσει σε μια υπέρβαση».
Μια κυβέρνηση συνεργασίας θα μπορούσε να προκύψει και από την παρούσα Βουλή, επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, σχολιάζοντας όμως ότι δεν το θεωρεί ηθικό ιθύνων νους μιας τέτοιας κυβέρνησης να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε δριμεία επίθεση προς την κυβέρνηση, σχολιάζοντας ότι επειδή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις γίνεται επιθετική και αναζητά εσωτερικούς εχθρούς.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε επίσης ότι και η στασιμότητα εν αναμονή της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έχει μεγάλο κόστος για την οικονομία.
Αναφορικά με τις προσδοκίες που γεννά η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι είναι σημαντική πολιτειακά, αλλά ότι το κόμμα χαρακτηρίζεται από μεγάλες αντιφάσεις.
Εξηγώντας, επεσήμανε ότι το γεγονός ότι κάποια μέλη του τάσσονται υπέρ της συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τεράστιο πρόβλημα.
«Επεισόδιο» προκάλεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Η τελευταία ημέρα του φόρουμ σημαδεύτηκε από επεισόδιο που προκλήθηκε μετά από την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος προχώρησε σε σκληρή επίθεση με… βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο πάνελ, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε ως «τυχοδιώκτη» τον πρωθυπουργό, ενώ ανέφερε ότι είναι ο χειρότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!
«Ο Τσίπρας δεν ενέπνευσε τον κόσμο. Οι ηγέτες εμπνέουν, όχι οι τυχοδιώκτες», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι εξελέγη βασισμένος στην συνωμοσιολογία του διαδικτύου και στην πεποίθηση ότι θα φέρει «εύκολο χρήμα».
Αναφερόμενος στην αξιολόγηση, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εφαρμόσει το πρόγραμμα χωρίς πολιτικό κόστος κι έτσι καθυστερεί.
Επεσήμανε μάλιστα ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν οτιδήποτε τους ζητήσει ο πρωθυπουργός, γιατί «αγαπούν την καρέκλα περισσότερο από όλους».
«Ο Τσίπρας δεν θα ξανακερδίσει τις εκλογές, είναι προφανές αυτό. Οι ψηφοφόροι έχουν καταλάβει ότι τους κορόιδεψε», τόνισε.
Αναφορικά με την αξιολόγηση, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε ότι αν περάσει ο Μάρτιος και δεν έχει ολοκληρωθεί, τότε η ζημιά για την οικονομία θα είναι τόσο μεγάλη που θα πρέπει να ληφθούν πολύ επώδυνα μέτρα.
Παράλληλα, διεμήνυσε ότι θα ήταν καταστροφή ιστορικών διαστάσεων το να συνδεθεί η αξιολόγηση με το προσφυγικό.
Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι στη Νέα Δημοκρατία κανείς δεν θέλει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη θέληση του προέδρου, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αποχώρηση Αμανατίδη σε ένδειξη διαμαρτυρίας
Ως αποτέλεσμα των χαρακτηρισμών του κ. Γεωργιάδη για τον πρωθυπουργό, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, αποχώρησε από το Φόρουμ, ακυρώνοντας τη συμμετοχή του, καταγγέλλοντας την «ανοχή που επιδείχθηκε από τους διοργανωτές στις προσωπικές, προσβλητικές και απαξιωτικές αναφορές κατά του πρωθυπουργού και στελεχών της κυβέρνησης».
Οι αναφορές αυτές «δεν έχουν καμία σχέση με την αντιπαράθεση, η οποία διεξάγεται σε fora με επιχειρήματα, όσο αιχμηρά κι αν είναι», τόνισε ο κ. Αμανατίδης.
Από την πλευρά του, ο διοργανωτής του φόρουμ, Συμεών Τσομώκος, έκανε στη συνέχεια την εξής δήλωση:
«Ως οργανωτής του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, θέλω πραγματικά να απολογηθώ για χαρακτηρισμούς που ειπώθηκαν σήμερα σε αυτή την αίθουσα για τον Πρωθυπουργό της χώρας και υπουργούς της Κυβέρνησης, οι οποίοι δεν εκφράζουν το πνεύμα που διέπει τις αρχές του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Το Φόρουμ αυτό δεν κάνει πολιτική. Προσκαλεί όλες τις σκέψεις και απόψεις, με σεβασμό στις όποιες αντίθετες ιδέες και στην άσκηση πολιτικής στα δρώμενα της χώρας. Ήταν μια ατυχής στιγμή και απολογούμαι προσωπικά».
Τον Μάρτιο του 2017 το 2o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Οι διοργανωτές του συνεδρίου προχώρησαν μάλιστα την Κυριακή στην ανακοίνωση ότι το 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών θα πραγματοποιηθεί στο ίδιο μέρος από τις 2 έως τις 5 Μαρτίου 2017.
Μαρία Μιχάλη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr