Όπως σημείωσε ο κ. Μίχαλος ο όμορος φορολογικός ανταγωνισμός είναι πάντα εξαιρετικά έντονος. «Όταν ειδικά με αυτό το προσχέδιο της σημερινής κυβέρνησης το σύνολο της φορολογικής και ασφαλιστικής εισφοράς φτάνει σε ένα ποσοστό που για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών ξεπερνά και το 85% του συνολικού εισοδήματος καταλαβαίνετε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα αναζητήσουν λύσεις. Μια λύση είναι να μεταφέρει κάποιος την έδρα του σε άλλη χώρα αφού κλείσει τη δραστηριότητά του εδώ. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και πρέπει να το αντιληφθεί η κυβέρνηση. Από τη στιγμή που κλείνει κάποιος τη δραστηριότητά του εδώ λήγει κάθε εισφοροδοτική δυνατότητα. Άρα υπάρχει τεράστια απώλεια εσόδων» εξήγησε.
«Στην Κύπρο δίνονται κάποια φορολογικά κίνητρα σε ελεύθερους επαγγελματίες για τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας του σχήματος.Συγκεκριμένα πρόκειται για επιβάρυνση στο ήμιση της ισχύουσας φορολογικής επιβάρυνσης που έχει ένας Κύπριος επιχειρηματίας. Σήμερα το ποσοστό είναι στο 12.5% άρα με το κίνητρο αυτό που δίνει η κυπριακή κυβέρνηση ο Έλληνας που θα δημιουργήσει μια επιχείρηση εκεί τα πρώτα πέντε χρόνια θα έχει 6.5% φορολογική επιβάρυνση!» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ. «Αντιλαμβάνεστε ότι συγκριτικά με τα ελληνικά δεδομένα αυτό είναι ο απόλυτος παράδεισος» πρόσθεσε.
«Και βεβαίως ο επαγγελματίας που θα το κάνει αυτό θα μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά του. Αυτό αφορά τους μηχανικούς τους οικονομολόγους ακόμα και τους δικηγόρους οι οποίοι το κάνουν με σκοπό οι αμοιβές να μεταφέρονται σε κυπριακούς τραπεζικούς λογαριασμούς και να πληρώνουν εδώ μόνο το παράβολο που έχουν υποχρέωση» σημείωσε.
Ο κ. Μίχαλος πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να το κάνουν ακόμα και οι γιατροί. «Άρα μιλάμε για το μεγαλύτερο φάσμα του επιστημονικού δυναμικού της χώρας το οποίο σήμερα έχει και τη μεγαλύτερη εισφοροδοτική ικανότητα» επεσήμανε.
«Προσπαθώντας να επιλύσει ένα πρόβλημα το προσχέδιο της κυβέρνησης ανοίγει μια μεγαλύτερη μαύρη τρύπα από αυτήν που επιχειρεί να κλείσει» σχολίασε.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ τόνισε ότι σύμφωνα με στοιχεία 5.500 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν φύγει το τελευταίο εννεάμηνο στη Βουλγαρία. «Περιμένουμε και τα στοιχεία για την Κύπρο όπου νομίζω ότι θα έχουμε ήδη μεγάλο κύμα φυγής ελευθέρων επαγγελματιών» σημείωσε.
«Δεν μπορούμε να είμαστε γενναιόδωροι με τις συντάξεις χωρίς δυναμική παραγωγή»
Δεν μπορούμε να είμαστε γενναιόδωροι με τις συντάξεις χωρίς δυναμική παραγωγή σχολίασε ο κ. Μίχαλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα του Φόρουμ. Καλές και σταθερές συντάξεις μπορούμε να έχουμε μόνο σε μια οικονομία που ανθεί και αναπτύσσεται» τόνισε.
Όπως ανέφερε ο κ. Μίχαλος οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν κάποιες προσπάθειες να μεταρρυθμίσουν τα συστήματά τους αλλά αυτές περιορίστηκαν στο να δώσουν μικρές παρατάσεις ζωής στο υφιστάμενο σύστημα. Ουσιαστικά τι έγινε;
- Μια αναδιανομή εισοδημάτων από τους υψηλοσυνταξιούχους στους χαμηλοσυνταξιούχους,
- Μια προσπάθεια να καλυφθούν από κρατικούς πόρους οι τρύπες που δημιούργησε στα ταμεία η μείωση των εισφορών λόγω της ύφεσης
- Και ξανά μια προσπάθεια να μετακινηθεί η επιβάρυνση στις μελλοντικές γενιές, δια της αναβολής της ισχύος των ρυθμίσεων.
Τώρα βλέπουμε τη σημερινή κυβέρνηση, όχι απλώς να συνεχίζει στην ίδια λογική, αλλά να προωθεί επιπλέον την περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, από το 26% στο 27,5%.
Δεν είναι μόνο το ότι η επιλογή αυτή πλήττει άμεσα την επιχειρηματικότητα και την προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας. Είναι ότι επιχειρείται, για μια ακόμη φορά, να συντηρηθεί ένα σύστημα που στηρίζεται σε μη βιώσιμες λογικές. Ένα σύστημα που είναι στη βάση του άδικο, αναξιόπιστο και αντιαναπτυξιακό.
Η εξίσωση που καλούμαστε να λύσουμε ως προς το ασφαλιστικό είναι δύσκολη αλλά ξεκάθαρη ως προς τα ζητούμενά της: χρειαζόμαστε ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα συνδυάζει την ανάπτυξη με τη δικαιοσύνη.
Χρειαζόμαστε ένα σύστημα το οποίο θα προστατεύει στις απερχόμενες γενιές, στο βαθμό του εφικτού – με δεδομένο ότι ζούμε σε μια χώρα που έχει απολέσει το 25% του ΑΕΠ της.
Χρειαζόμαστε όμως ένα σύστημα που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στις γενιές των σημερινών εργαζομένων. Θα παρέχει κίνητρο για ασφάλιση και θα ευνοεί την αποταμίευση.
Χρειαζόμαστε κυρίως, ένα σύστημα το οποίο θα διευκολύνει την ανάπτυξη. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το ασφαλιστικό ανεξάρτητα από το στόχο της ανάπτυξης. Κάθε σύστημα συντάξεων τροφοδοτείται από την παραγωγή. Για να έχουν σύνταξη οι ηλικιωμένοι, πρέπει να έχουν δουλειά τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Πρέπει η οικονομία να παράγει και να δημιουργεί βιώσιμες και καλές θέσεις εργασίας.
Όπως σημείωσε ο κ. Μίχαλος η μελέτη που έχει παρουσιάσει το ΕΒΕΑ, σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Τήνιο, προτείνει ένα βασικό πλαίσιο αλλαγών, που υλοποιείται σε τρία βήματα:
- Το πρώτο και άμεσο χρονικά βήμα είναι η εξαγορά δημοσιονομικού χρόνου, με την υιοθέτηση βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων δημοσιονομικής ευστάθειας. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν ένα σύστημα ποσοστιαίων εισφορών, με δυνατότητα εξομάλυνσης για αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες, την προσαρμογή των κλιμακίων του ΕΚΑΣ, τη συνένωση ταμείων κ.ά.
- Το δεύτερο βήμα, που τοποθετείται εντός του 2016, αφορά τη λήψη πολιτικών αποφάσεων σε πέντε κρίσιμα σημεία: Διατήρηση της συνολικής επιβάρυνσης στα σημερινά επίπεδα για 20 χρόνια συνεξέταση κυρίων και επικουρικών συντάξεων και πιθανώς εφάπαξ. Συνεξέταση παλαιών και νέων συντάξεων, ως ανεξάρτητο θέμα δικαιοσύνης. Διάκριση πρόνοιας-ασφάλισης και αντανάκλαση της κάθε διάστασης στην κρατική σύνταξη. Μηχανισμός της νοητής κεφαλαιοποίησης και σκεπτικό ενός υποχρεωτικού πυλώνα στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
- Το τρίτο βήμα, το οποίο τοποθετείται σε βάθος διετίας και μετά από διάλογο, αφορά τη δημιουργία συστήματος τριών πυλώνων, όπως αυτό που έχει αξιοποιηθεί σε αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Στην τελική ανάπτυξη του το προτεινόμενο, εξασφαλίζει ποσοστό αναπλήρωσης γύρω στο 70% των τελικών αποδοχών, παρόμοιο με τα ισχύοντα στην ΕΕ.
Κρίσιμο σημείο είναι ότι το όποιο σύστημα πρέπει να αντικαταστήσει το σύνολο της σημερινής προστασίας γήρατος, δηλαδή κυρίων συντάξεων, επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ σημείωσε ο κ. Μίχαλος.
Εξίσου σημαντικό σημείο είναι ότι ο κρατικός πυλώνας πρέπει να είναι σημαντικά μικρότερος από σήμερα, προκειμένου να αφήσει χώρο για να αναπτυχθούν οι νέοι πυλώνες επεσήμανε.
Μαρία Μιχάλη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr