Μάλιστα, παρά την κρίση και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, αλλά και της πλήρους αδυναμίας πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση, ακόμα και για όσους έχουν τη σχετική δυνατότητα βάσει εισοδημάτων, οι πωλητές εξακολουθούν να μην ευθυγραμμίζονται με τη γενικότερη αρνητική εικόνα.
Όπως προκύπτει από στοιχεία που παρέθεσε η Alpha Αστικά Ακίνητα σε πρόσφατο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, καταγράφεται απόκλιση της τάξεως του 15-19% ανάμεσα στις ζητούμενες τιμές πώλησης και εκείνες στις οποίες εν τέλει πραγματοποιούνται πράξεις.
Η έκθεση της Alpha Αστικά Ακίνητα αφορούσε μεν τα ανατολικά και δυτικά προάστια της Αττικής, αλλά εν πολλοίς αντανακλά και τη συνολική εικόνα στην αγορά κατοικίας. Ειδικότερα, στα ανατολικά προάστια η απόκλιση ζητούμενων - πραγματικών τιμών κατά το 2015 διαμορφώθηκε σε 18,7%, καθώς ο μέσος όρος των ζητούμενων τιμών άγγιξε τα 1.700 ευρώ/τ.μ., ενώ ο αντίστοιχος των εκτιμώμενων τιμών στις οποίες έγιναν οι πράξεις δεν ξεπέρασε τα 1.380 ευρώ/τ.μ.
Παρ’ όλα αυτά, η αναντιστοιχία αυτή είναι βελτιωμένη έναντι του 2014, οπότε η σχετική απόκλιση είχε ανέλθει σε 19,6%. Αντίστοιχα, στα δυτικά προάστια του Λεκανοπεδίου, η απόκλιση του 2015 διαμορφώθηκε σε 15,1%, καθώς η μέση ζητούμενη τιμή άγγιξε τα 1.575 ευρώ/τ.μ., έναντι 1.340 ευρώ/τ.μ., που ήταν η εκτιμώμενη τιμή στην οποία έγιναν οι πράξεις αγοραπωλησίας. Ωστόσο, και στην περίπτωση των δυτικών προαστίων, οι πωλητές εμφανίζονται πιο ρεαλιστές στις απαιτήσεις τους σε σχέση με το 2014, καθώς η απόκλιση τότε είχε ανέλθει σε 19,5%.
Πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα των προσδοκιών πολλών πωλητών ότι εν τέλει θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη τιμή για το ακίνητό τους, παρότι μεγάλη μερίδα αυτών «σύρονται» στο να βάλουν πωλητήριο σε αυτό, είτε λόγω χρεών είτε λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φόροι στην ακίνητη περιουσία έχουν αυξηθεί από τα 487 εκατ. ευρώ το 2010 σε 2,87 δισ. ευρώ το 2015, ενώ φέτος προβλέπεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, αγγίζοντας τα 3,7 δισ. ευρώ, τονίζει η σχετική έκθεση της Alpha Αστικά Ακίνητα.
Με βάση τα σχετικά στοιχεία, οι τιμές στα δυτικά προάστια της Αττικής υποχώρησαν κατά 9% και στα ανατολικά προάστια κατά 7%. Η πτώση των νεόδμητων στα δυτικά κυμάνθηκε μεταξύ 4% και 6% και στα ανατολικά προάστια από 4% έως 10%. Σύμφωνα με την έκθεση, η συνολική πτώση των τιμών των κατοικιών στην Ελλάδα από την αρχή της κρίσης έως το τέλος του 2015 αγγίζει το 38,9%, με την κάμψη των νεόδμητων να διαμορφώνεται σε 36,9% και στα μεγαλύτερης ηλικίας ακίνητα σε 40,2%. Αντίστοιχα, η πτώση στην περιοχή της Αττικής ανέρχεται πλέον σε 42,1%.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές, η αγορά κατοικίας στα δυτικά προάστια συνέχισε την πτωτική της πορεία και το 2015, με κύριο χαρακτηριστικό την έλλειψη κατασκευαστικής και επενδυτικής δραστηριότητας και την πολύ χαμηλή ζήτηση, η οποία αφορούσε κυρίως ακίνητα 70-100 τ.μ. και όχι νεόδμητα, σε κεντρικά σημεία των δήμων, ή κοντά σε σημεία εξυπηρέτησης από συγκοινωνίες, και δη μέσα σταθερής τροχιάς. Πάντως, οι πράξεις ήταν ελάχιστες και το απόθεμα των απούλητων κατοικιών διατηρήθηκε σε υψηλό επίπεδο.
Ανάλογη ήταν εικόνα και στα ανατολικά προάστια, όπου, πάντως, εκδηλώθηκε κάποια ζήτηση στους παραθαλάσσιους δήμους της Αττικής, κυρίως από ξένους αγοραστές, που αναζητούσαν σπίτια με χαρακτηριστικά κατά παραγγελία. Οι ενδιαφερόμενοι προσέφεραν συνήθως συγκεκριμένη τιμή, στην οποία περιλαμβάνεται το συνολικό κόστος συναλλαγής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr