Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ είναι «εκτός πραγματικότητας» και ατεκμηρίωτες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το ΔΝΤ υποστηρίζει ακόμη ότι το 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα 350 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση καλεί τον Πολ Τόμσεν να τεκμηριώσει την εκτίμησή του για το δημοσιονομικό κενό όχι στην ελληνική πλευρά, αλλά στο EWG, προκειμένου να αξιοποιήσει τις διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και των δύο ευρωπαϊκών θεσμών, Κομισιόν και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και να είναι οι δύο τελευταίοι που θα αμφισβητήσουν τα στοιχεία.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς και του ευρωπαϊκού σκέλους της τρόικας είναι πολύ κοντά, ενώ προς το παρόν το ΔΝΤ δεν έχει απαντήσει στην πρόσκληση της Αθήνας να εξηγήσει στους Ευρωπαίους πώς προκύπτει το δημοσιονομικό κενό που ανακοίνωσε ο κ. Τόμσεν.
Εν τω μεταξύ, σήμερα Δευτέρα ξεκινά η προσέλευση στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων, προκειμένου να προχωρήσουν οι συζητήσεις κυρίως στο σκέλος των δημοσιονομικών μεγεθών και για το λόγο αυτό οι τεχνοκράτες των θεσμών που θα καταφθάσουν πρώτοι στην Αθήνα είναι εκείνοι που ασχολούνται με τον προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η «Καθημερινή», η ελληνική πλευρά προσπαθεί να καταστήσει την υπερεκτέλεση του 2015 ως το νέα βασικό σενάριο και να χρησιμοποιήσει τα ψηφισμένα μέτρα που δεν εφαρμόστηκαν ως μαξιλάρι για να αντικρούσει τις πιέσεις των δανειστών και ιδίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για νέα μέτρα φέτος. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί με τους θεσμούς και η συζήτηση είναι υπό εξέλιξη.
Στόχος για την ελληνική πλευρά είναι να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης για να ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων από κοντά. Στο σημείο αυτό υπάρχουν στελέχη που θεωρούν ότι υπό προϋποθέσεις οι από κοντά διαβουλεύσεις θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) εντός 2-3 εβδομάδων (εντός του Μαρτίου), ενώ υπάρχουν κι άλλα στελέχη που δεν βλέπουν το πώς οι συζητήσεις θα μπορούσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές των εμπλεκόμενων πλευρών πριν τον Απρίλιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr