Τα περισσότερα κρατικά ομόλογα θεωρούνται ότι δεν ενέχουν ρίσκο και εξαιρούνται των ορίων έκθεσης που επιβάλλονται σε σχέση με τα εταιρικά ομόλογα ή το χρέος ιδιωτών που διακρατούν οι τράπεζες.
Αυτό το ευνοϊκό καθεστώς έχει μειώσει το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων, αλλά θεωρήθηκε υπεύθυνο κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης ότι δημιούργησε έναν «φαύλο κύκλο» μεταξύ των κρατών και των τραπεζών.
Η Γερμανία πιέζει εδώ και χρόνια για να σπάσει αυτή η διασύνδεση. Ωστόσο οι χώρες με υψηλότερα δημόσιο χρέος, όπως η Ιταλία, ανησυχούν για τον αντίκτυπο στο κόστος χρηματοδότησης και τα τραπεζικά τους συστήματα.
«Εάν βρούμε κοινό έδαφος για το πώς να ασχοληθούμε με αυτόν τον κίνδυνο, θα πρέπει να υπάρξει σταδιακή προσέγγιση», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
«Δεν μπορείτε να ζητάτε από τις τράπεζες που έχουν δομηθεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο να το αντιμετωπίσουν αυτό σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα», παραδέχθηκε ο Ντάισελμπλουμ.
Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, οι συνομιλίες για το θέμα αυτό θα πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα με εκείνες για το ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο εγγύησης για τις τραπεζικές καταθέσεις, τον τρίτο και τελευταίο πυλώνα της τραπεζικής ένωσης της ΕΕ, μετά την ενιαία εποπτική αρχή και το ενιαίο ταμείο για τη διάσωση των τραπεζών.
Ο Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε στους ευρωβουλευτές ότι η μεταβατική περίοδος για την ολοκλήρωση του ενιαίου ταμείου εξυγίανσης διαρκεί έως το 2024. «Ας χρησιμοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια για να αντιμετωπίσουμε ανισορροπίες στους ισολογισμούς των τραπεζών», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε ένα οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα έως τον Ιούνιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr