Η συγκεκριμένη δυνατότητα προβλέπεται υπό αυστηρούς όρους στην Πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που δημοσιεύει η «Καθημερινή». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αναδιάρθρωση με χορήγηση νέου δανείου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η εταιρεία διαχείρισης θα έχει εξαγοράσει το δάνειο από την τράπεζα.
Η οφειλή μπορεί να παραμένει στην τράπεζα, η οποία θα πρέπει να συναινέσει στη χορήγηση του νέου δανείου, που μπορεί να οδηγήσει στην ανάληψη ποσοστού από την εταιρεία διαχείρισης στην επιχείρηση, το δάνειο της οποίας αναδιαρθρώνεται.
Η έγκριση των τραπεζών θεωρείται ότι θα λειτουργήσει ως ασφαλιστική δικλείδα, προκειμένου η συμμετοχή των εταιρειών διαχείρισης στο μετοχικό κεφάλαιο των υπό αναδιάρθρωση επιχειρήσεων να μη γίνει βιαίως και χωρίς τη συγκατάθεση του τραπεζικού συστήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πράξη Διοικητή που ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων προβλέπει ότι οι τελευταίες μπορούν να χορηγούν ρευστότητα στις εταιρείες τα δάνεια των οποίων διαχειρίζονται, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική και βιώσιμη ρύθμιση.
Η πράξη διοικητή θα θέτει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για την έγκριση χορήγησης άδειας διαχείρισης απαιτήσεων.
Οι ενδιαφερόμενες πλατφόρμες θα πρέπει να καταθέσουν στην ΤτΕ business plan που θα περιλαμβάνει τις μεθόδους διαχείρισης, τα κριτήρια ιεράρχησης και κατηγοριοποίησης του χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνουν τις διαδικασίες για τους δανειολήπτες κοινοπρακτικών δανείων, τα κριτήρια αξιολόγησης της ικανότητας αποπληρωμής του φυσικού ή του νομικού προσώπου και την πολιτική επικοινωνίας με τους πελάτες.
Ταυτόχρονα θα υποβάλλεται το μετοχολόγιό τους, οι πηγές χρηματοδότησης καθώς και ο σκοπός της εταιρείας (σ.σ αν πρόκειται για στρατηγική επένδυση ή απλά επενδυτικό χαρτοφυλάκιο).
Ο έλεγχος της μετοχικής σύνθεσης θα φθάνει μέχρι και τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν στην εταιρεία και θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες που θα απαγορεύουν την αδειοδότηση εταιρειών οι μέτοχοι των οποίων διαπιστώνονται ότι διατηρούν επαγγελματικές ή συγγενικές σχέσεις με πρόσωπα που κατέχουν πολιτικά αξιώματα ή είχαν συνεργασία την τελευταία δεκαετία με τις τράπεζες που εμπλέκονται στη συναλλαγή, ή σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες και Δημόσιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr