Ήδη τα μηνύματα φτάνουν καθημερινά στο Μέγαρο Μαξίμου από τους κοινωνικούς εταίρους για την ανάγκη να τελειώνει γρήγορα το σήριαλ, μιας και η οικονομία δεν αντέχει ένα "σίκουελ" της περσινής διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι της βιομηχανίας, του τουρισμού αλλά και άλλων κλάδων της αγοράς σε επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες, ζητούν να επισπευστούν οι διαδικασίες ώστε να γυρίσει σελίδα η οικονομία. «Δεν μπορεί η οικονομία να κρατιέται σε ομηρία και να είναι δεσμευμένες αξίες στη διελκυστίνδα με τα κόκκινα δάνεια. Χρειάζεται αποφασιστικότητα για να προχωρήσουμε» αναφέρει στέλεχος της βιομηχανίας στο περιθώριο μιας κλαδικής ενημέρωσης στο Reporter.
Ο φόβος για φρενάρισμα στην επιστροφή καταθέσεων
Βασική παράμετρος που θέτουν όλοι είναι ότι η επιμήκυνση της αβεβαιότητας θα παρατείνει τα capital controls, ενώ θα φρενάρει τον έστω αναιμικό ρυθμό επιστροφής καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Αυτό άλλωστε είναι κάτι που επεσήμανε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος στην πρόσφατη έκθεσή του. Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι μειώθηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον Έκτακτο Μηχανισμό Χρηματοδότησης (ELA), όπως φαίνεται από τη μείωση του ανωτάτου ορίου του από τον Ιούλιο του 2015 έως σήμερα κατά περίπου 19 δισ. ευρώ.
Όπως ανέφερε, η μείωση του ανώτατου ορίου του ELA, αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.
Την ίδια ώρα, εάν δεν κλείσει η διαπραγμάτευση, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, ο στόχος που έχουν θέσει τα πιστωτικά ιδρύματα για φέτος ώστε μέσα στο 2016 να επιστρέψουν στις τράπεζες περί τα 20 με 25 δισ. ευρώ, από τα 45 δισ. ευρώ που «έφυγαν» από τον Οκτώβριο του 2014, θα καταστεί δύσκολος.
Αξίζει να αναφέρει κανείς, ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι εισροές καταθέσεων τον μήνα Δεκέμβριο υπολογίζονται σε περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ για τον Ιανουάριο η τελική καθαρή εισροή υπολογίζεται γύρω στο 1 δισ. ευρώ.
Στο φόντο αυτό, πρόσφατο άρθρο του Bloomberg υποστηρίζει πως η μη εισροή καταθέσεων στα ταμεία των τραπεζών μπορεί να θέσει εκτός τον στόχο της κυβέρνησης για άρση των capital controls το β' εξάμηνο του 2016.
Η παράταση συνεπώς της όποιας διαδικασίας «παζαριού» με τους θεσμούς συντηρεί την απροθυμία να επιστρέψουν στις τράπεζες οι καταθέσεις, που διατηρούνται στο εξωτερικό ή «κάτω από τα στρώματα». Και μπορεί η διοχέτευση πιστώσεων στην αληθινή οικονομία να παραμένει ένας αβέβαιος στόχος (που αφορά όλη την Ευρώπη όπως φαίνεται από τα QE που δεν επηρεάζουν ακόμη την τόνωση της ζήτησης αλλά καλύπτουν τις «αμαρτίες» των τραπεζών), ωστόσο και η όποια συγκεχυμένη κατάσταση δεν ευνοεί, καθώς η κυβέρνηση αγωνίζεται να βγάλει το 2016 την Ελλάδα από την ύφεση.
Φουσκώνουν τα χρέη του δημοσίου
Στις ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας έρχεται να προστεθεί και η συνεχιζόμενη άυξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα του δημοσίου. Χτες η ΝΔ, κατήγγειλε στο πλαίσιο της παρουσίασης της Μαύρης Βίβλου για την Υγεία, την κυβέρνηση ότι οι οφειλές προς του προμηθευτές υγείας έχουν εκτοξευτεί στα 2 δισ. ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τον Ιανουάριο, οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 296 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 49 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (346 εκατ. ευρώ).
Στο φόντο αυτό, ευχής έργον, όπως λένε πολλοί παροικούντες, είναι να μην χρειαστεί να αξιοποιηθεί το ποσό των 770 εκατ. ευρώ, που έχει διαθέσιµο η κυβέρνηση από τον πολύ ακριβό δανεισµό του Ελληνικού Δημοσίου µέσω του ELA το 2015. Οι ελπίδες επαφίονται για την κάλυψη των εξόδων στον ΕΝΦΙΑ και τον ΦΠΑ για να καλυφθούν, εφόσον παραταθεί η διαπργμάτευση, οι υποχρεώσεις σε μισθούς και συντάξεις και για τις τρεις δόσεις προς το ΔΝΤ συνολικής αξίας 1,33 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Πολιτικές συζητήσεις για την αξιολόγηση
Εν όψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντάται με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Εκεί αναμένεται να θέσει και το θέμα της αξιολόγησης προκειμένου, μέσω της πολιτικής οδού, να ανοίξει ο δρόμος για την επάνοδο των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα, αλλά και για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ει δυνατόν πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup η οποία έχει προσδιοριστεί για τις 7 Μαρτίου.
Εκτός από το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού του 2016, στο τραπέζι είναι και τα πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι του 2017 και του 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% και 3,5% αντίστοιχα). Μεγάλο αγκάθι που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι η πώληση των «κόκκινων» δανείων αλλά και οι προϋποθέσεις λειτουργίας του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.
Η Επιτροπή ζητεί επιτάχυνση
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει τα πάντα έτσι ώστε να επιτευχθεί γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ωστόσο αυτό δεν εξαρτάται μόνο από μας» επισήμανε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Έκανε λόγο για "καλή πρόοδο" και ανέφερε ότι «η εντατική εργασία σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζεται», ωστόσο από τους Θεσμούς δεν δίνεται ένα συγκεκριμένο σήμα επιστροφής.
Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνισε ότι «η επικοινωνία με τους θεσμούς είναι διαρκής, με ανταλλαγή στοιχείων και δεδομένων». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «με δεδομένη την πορεία των επαφών αυτών, έχουμε τη βάσιμη αισιοδοξία ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν πολύ σύντομα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση».
Βεβαίως, η κ. Γεροβασίλη άφησε να εννοηθεί ότι για την κυβέρνηση ισχύουν στο ακέραιο οι «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει, καθώς, όπως είπε, «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη συμφωνία, που υπέγραψε τον Ιούλιο του 2015, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να πάει ούτε μισό βήμα πέρα από αυτή».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr