Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, η επικεφαλής του SSM ζήτησε την επίσπευση της ενεργής αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, αναφέρθηκε ενδελεχώς στο ζήτημα των NPLs αλλά και στους κινδύνους που ελλοχεύουν όσον αφορά στην κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών, ενώ υπενθύμισε ότι το πλαίσιο πλέον έχει γίνει πιο αυστηρό καθώς οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών της ευρωζώνης εφεξής θα γίνονται με βάση τους κανόνες της κοινοτικής οδηγίας που προβλέπει και τη συμμετοχή των καταθετών (bail in).
Ο SSM επικεντρώνεται στη γοργή και αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαία η ολοκλήρωση του κανονιστικού πλαισίου, όπως κρίσιμη είναι για τον Ευρωπαίο επόπτη και η εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών, ειδικά σε μια χώρα με προϊστορία πολιτικών παρεμβάσεων.
Επίσης σημαντικό θέμα είναι αυτό της ρευστότητας καθώς, παρά τη σταθεροποίηση των καταθέσεων, η ρευστότητα είναι ισχνή και τα βήματα απεξάρτησης από το ευρωσύστημα, ειδικά δε από τον ELA είναι μάλλον αργά, ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην επιστροφή καταθέσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ενόψει των τελικών επιστολών που θα τους απευθύνουν εντός του Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο προκειμένου να σπεύσουν σε συμφωνία με την τράπεζα για την εξόφληση του δανείου τους, οι τράπεζες παρακολουθούν πολύ στενά τη συμπεριφορά των δανειοληπτών τόσο στην παρούσα φάση όσο και… αναδρομικά.
Ο στόχος είναι να μην εκμεταλλευτούν την ιδιότητα του συνεργάσιμου δανειολήπτη που απαιτείται για τη ρύθμιση οφειλών, δανειολήπτες που κατά το παρελθόν δεν πλήρωναν το δάνειό τους ενώ είχαν τη δυνατότητα.
Έτσι, πέρα από τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία, «ξεσκονίζουν» το ιστορικό των επισκέψεων ληξιπρόθεσμων πελατών τους στην τράπεζα και πλέον απορρίπτουν αιτήσεις για ρυθμίσεις δανείων που γίνονται με παρελκυστικό σκοπό.
Πέραν αυτού, οι τράπεζες αλλάζουν τακτική και σε ό,τι αφορά το «κούρεμα» οφειλών. Παλιότερα, κάποιες φορές, διάγραφαν ποσά και μετά προχωρούσαν στη ρύθμιση του υπολοίπου. Πλέον, «κούρεμα» θα γίνεται μόνο εφόσον ο δανειολήπτης αποδεικνύεται συνεπής για κάποιο χρονικό διάστημα.
Τέλος, είναι προφανές ότι οι τράπεζες θα βάλουν «στενό κορσέ» στους δανειολήπτες μέσω συνεχούς παρακολούθησης της ροής εξυπηρέτησης των δόσεών τους. Προς την κατεύθυνση αυτή άλλωστε, και με τη συνδρομή ξένων συμβούλων, έχουν ενισχύσει τις εσωτερικές μονάδες διαχείρισης δανείων, ενώ συνεργάζονται πλέον πιο στενά μεταξύ τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σημειώνεται ότι στην ελληνική αγορά αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του μήνα το πλαίσιο αδειοδότησης των εταιριών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.
Σε αναμονή βρίσκεται και ο ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου αλλά και οι συντονισμένες ενέργειες ΤτΕ και ΤΧΣ για το θέμα.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr