Ουσιαστικά σημειώνουν ότι παρά τις αποστολές προτάσεων η πλευρά των θεσμών ακολουθεί παρελκυστική πολιτική ώστε να πιέσει την κυβέρνηση να καταφύγει σε άνοιγμα σε οικουμενικές λύσεις. Επίσης εκτιμούν ότι οι Θεσμοί θα πάνε τη διαπραγμάτευση προς τον Ιούλιο οπότε και πολλές οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ώστε να έχουν περισσότερους μοχλούς πίεσης. Ουσιαστικά παραπέμπουν στο περυσινό σενάριο που εφόσον γίνει πράξη απειλεί ως «σύνδρομο» να πλήξει την ελληνική οικονομία και πάλι με βάναυσο τρόπο.
Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανησυχεί σφόδρα για την κατάσταση που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες και επιταχύνει την αποστολή των στοιχείων που λείπουν ώστε να πειστεί το κουαρτέτο να επιστρέψει. Καλύπτει μάλιστα κυβερνητικές αβελτηρίες σε ορισμένα σημεία πολιτικής πιέοντας συναδέλφους του.
Πάντως την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου θα προσπαθήσει να πείσει για την ανάγκη άμεσης επιστροφής στη συνεδρίαση του Εurogroup.
Πάντως το κλίμα όπως αποδίδεται από πηγές της Κομισιόν που φτιάνουν κλίμα είναι βαρύ. Στο ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου ΜΝΙ κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης σημειώνει: «Υπάρχει ακόμη μεγάλο κενό ανάμεσα σε αυτά που ζητάμε και το τι έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα» λέει χαρακτηριστικά. Επίσης αναφέρει ότι οι Θεσμοί δεν επιστρέφουν στην Αθήνα αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει υποχρεώσεις 3,5 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων ομολόγων 2,3 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ. Τα ομόλογα της ΕΚΤ ωριμάζουν στις 20 Ιουλίου…
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr