Η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ξεκινά και επίσημα σήμερα Δευτέρα 1/2/2016, καθώς οι επικεφαλής των θεσμών, Ντέκλαν Κοστέλο από την Ε.Ε., Ράσμους Ρέφερ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Νίκολα Τζιαμαρόλι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και της Ντέλια Βελκουλέσκου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έφτασαν το Σάββατο στην Αθήνα. Τα τεχνικά κλιμάκια που είχαν προηγηθεί συνεχίζουν τις συναντήσεις τους με τις ελληνικές αρχές, που είναι σε εξέλιξη εδώ και δέκα ημέρες, και επικεντρώνονται τώρα στην πορεία του Προϋπολογισμού και στο Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, τεχνικά κλιμάκια και Έλληνες αξιωματούχοι στις αλλεπάλληλες συναντήσεις τους καταγράφουν πρόοδο σε επιμέρους ζητήματα, αλλά και μεγάλες αποκλίσεις στα βασικά θέματα. Γι’ αυτό και οι επικεφαλής έφτασαν στην Αθήνα με ελπίδες αλλά και αμφιβολίες για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
Η ελληνική κυβέρνηση στις συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών περιμένει να διαπιστώσει τη στάση του ΔΝΤ, που θεωρείται κλειδί για την αξιολόγηση. Ωστόσο, η ατζέντα της πρώτης αξιολόγησης έχει εκ των πραγμάτων ανατραπεί, καθώς οι χρονικές δεσμεύσεις που είχαν συμφωνηθεί (π.χ. Οκτώβριος και Νοέμβριος 2015) δεν τηρήθηκαν. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση περιμένει με αγωνία τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ιδίως από την πλευρά του ΔΝΤ, το οποίο μεταξύ άλλων προτάσσει και το ευρύτερο ζήτημα των εργασιακών που περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την υιοθέτηση του lock out κ.ά. Η υπέρβαση των χρονικών προθεσμιών περιπλέκει τα πράγματα για την κυβέρνηση και περιορίζει τη δυνατότητα κάποια θέματα, όπως η φορολογία των αγροτών, να μην προχωρήσουν σε αυτό τον κύκλο των διαπραγματεύσεων, ώστε να διευκολυνθεί πολιτικά η ίδια.
Πλάνο αποσπάσεων με νομοσχέδιο-σκούπα
Έτοιμες για προώθηση έχει η κυβέρνηση μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στις μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων από υπηρεσία σε υπηρεσία.
Οι πληροφορίες θέλουν διαδικασίες εξπρές για τη μετακίνηση υπαλλήλων από υπηρεσία σε υπηρεσία, παράταση της αξιολόγησης ως το τέλος του έτους χωρίς την εποπτεία του ΑΣΕΠ αλλά και αναγνώριση της διαθεσιμότητας ως πραγματικού χρόνου υπηρεσίας ο οποίος μάλιστα θα μετράει και στη μισθολογική εξέλιξη του εργαζόμενου.
Η διαδικασία που απαιτείται:
- Η διαδικασία θα ξεκινάει είτε με πρωτοβουλία της υπηρεσίας, είτε μετά από αίτηση του εργαζόμενου.
- Οι τακτικές αποδοχές του υπαλλήλου θα βαρύνουν τον φορέα απ' όπου προέρχεται ενώ τα επιπλέον επιδόματα και οι αποδοχές θα επιβαρύνουν τη νέα υπηρεσία.
- Παρατείνεται μέχρι και 31/12/2016 η διαδικασία αξιολόγησης και παράλληλα καταργείται η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ.
- Θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας η περίοδος διαθεσιμότητας (και για τους εκπαιδευτικούς).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr