Κορυφαία στιγμή των επαφών ήταν η συνάντηση των μεγαλοεπενδυτών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία κράτησε περισσότερο από μιάμιση ώρα, δίnοντας και το στίγμα της σημασίας που δόθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης.
Kατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής ο πρωθυπουργός έδειξε να κατανοεί απολύτως τη σημασία των ξένων επενδύσεων και του ρόλου τους για την επάνοδο της χώρας σε φάση ανάπτυξης, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα πειστικός ως προς την πρόθεση του, αφενός να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η πρώτη αξιολόγηση κι αφετέρου να προχωρήσουν σύμφωνα με τις ανειλημμένες δεσμεύσεις της χώρας μας οι προβλεπόμενες ιδιωτικοποιήσεις, επί των οποίων έκανε μάλιστα συγκεκριμένες επισημάνσεις, με αφετηρία την πρόσφατη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.
Κυβερνητικοί κύκλοι αξιολογούσαν ως ιδιαίτερα σημαντικό το ραντεβού και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους. Όπως σημείωναν δεν τέθηκαν από την πλευρά των ξένων ενστάσεις αναφορικά με τα εργασιακά και τις εργοδοτικές εισφορές. Αντίθετα, οι επενδυτές στάθηκαν ιδιαίτερα στο θέμα των δημοσιονομικών μεγεθών αλλά και την ανάγκη ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου.
Στην επισημη ανακοίνωση του Μαξίμου δε, αναφέρεται πως ο πρωθυπουργός «ενημέρωσε τους επενδυτές σχετικά με τις κυβερνητικές θέσεις και πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιβληθεί σταθερό φορολογικό σύστημα, να αντιμετωπιστούν η γραφειοκρατία και η διαφθορά, και να πολλαπλασιαστούν οι επενδυτικές ευκαιρίες μέσα από την εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας».
Παράλληλα, επισημαίνεται με νόημα η υπέρβαση των προϋπολογισμένων εσόδων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ για το 2015 αλλά και η «Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα είναι μια αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα», καταλήγει η ανακοίνωση.
Στο θέμα της γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στάθηκε και ο Prem Watsa σε γραπτή δήλωσή του αμέσως μετά. «Πολύ γόνιμη συζήτηση για τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως «οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμόζονται με συνέπεια και μέσα σε ένα περιβάλλον κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι στον όμιλο της Faixfax «είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές αξίας, με ισχυρή πίστη στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και στις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού της».
Παράλληλα, μεταξύ των δεκάδων συναντήσεων που είχαν οι μεγαλοεπενδυτές, εκτός της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, ξεχωρίζει και η συνάντηση με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, που τους ενημέρωσε αναλυτικά για τη δυναμική και το περιεχόμενο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων,
Σε αυτή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν αρκετές ερωτήσεις για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και για το νέο Ταμείο Κρατικής Περιουσίας. Η εικόνα που σχηματίστηκε είναι πως θεωρούν σημαντικό το γεγονός πως προχωρά πλέον το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Από την άλλη πλευρά ιδιαίτερης σημασίας ήταν και η συνάντηση που έγινε αργότερα με ηγετικά στελέχη επιλεγμένων μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, όπως ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, o ΟΠΑΠ, η Aegean και το Costa Navarino.
Να σημειωθεί ότι μεταξύ των επενδυτών που επισκέφτηκαν το Μέγαρο Μαξίμου ήταν οι κ.κ. Prem Watsa (Fairfax Financial Holdings Ltd), John Paulson (Paulson & Co), StephenJohnson (Wilbur Ross & Co), Jonathan Haick (Brookfield Capital Partners Ltd), Samir Parekh (Capital Research &Management Company), Ben Watsa (Lissom Investments), Lawrence Chin (Mackenzie Cundill), Jamie Lowry (Schroder'sInvestment Management), Daniel Pozen (Wellington Management Company), ενώ στις συναντήσεις παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης και o διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr