Η αλήθεια αυτή είναι «κρυμμένη» τόσο στο νέο Μνημόνιο του Αυγούστου του 2015, όσο και σε μία φράση που χρησιμοποίησε ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Τρίτη.
Συγκεκριμένα:
Στο νέο Μνημόνιο αναφέρεται πως όχι μόνο πρέπει να υπάρξει "εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τις εισφορές σε όλα τα ταμεία συντάξεων προς τη δομή των εισφορών στο κύριο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων υπαλλήλων", αλλά και "κατάργηση εντός τριών ετών (σ.σ. 2016 -18) όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται με κρατικούς πόρους".
Επισημαίνεται ότι ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πριν τρεις μέρες από τη Βουλή, αναφερόμενος στην αναγκαιότητα της εισφοράς 20%, πως «όποιος λέει να κόψουμε τις εισφορές, μας λέει να κόψουμε τις συντάξεις».
Στοχοποιούνται ΟΑΕΕ και ΟΓΑ-«Παγίδα» η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης
Το μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση για «εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τις εισφορές» μεταξύ των άλλων ταμείων και του ΙΚΑ έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στο να προτείνει την εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών και των άλλων μικρομεσαίων για τον κλάδο της κύριας σύνταξης, γυρίζει μπούμερανγκ και μετατρέπεται σε «παγίδα».
Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στις τάξεις των μικρομεσαίων, όπως φάνηκε και στο αγροτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην απόρριψη τεσσάρων «διορθωτικών» πακέτων σε σχέση με την εισφορά 20%.
Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας, για την κάλυψη του προνοιακού κομματιού των συντάξεων το πρώην ΤΕΒΕ χρειάζεται περίπου το ½ της κρατικής χρηματοδότησης προς τον ελλειμματικό ΟΑΕΕ (700 εκατ. ευρώ από το 1,5 δισ. ευρώ), ενώ πολύ μεγάλο μέρος της κρατικής επιχορήγησης προς τον ΟΓΑ συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ (91% των συνολικών εσόδων του) προορίζεται για τις "προνοιακές" συντάξεις των αγροτών. Αν καταργούνταν αυτές οι "εξαιρέσεις", ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ θα έπαιρναν τόσα κρατικά κονδύλια –σαν ποσοστό των συνολικών εσόδων τους – όσο και το ΙΚΑ, δηλαδή το 20-25%, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Ισοδύναμα μέχρι το Μάρτιο του 2016
Κύκλοι συμβούλων του Μαξίμου ανέφεραν πως ο εισπρακτικός στόχος του χαρατσιού 20%, είναι ξεκάθαρα συνδεδεμένος με την κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων που θα προκύψουν από την προβλεπόμενη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ταμεία κύριας ασφάλισης την περίοδο 2017-19.
Η μεσοπρόθεσμη μείωση της κρατικής δαπάνης για το συνταξιοδοτικό κατά τουλάχιστον 3,2 δισ. ευρώ ή 11% και η αναζήτηση τρόπων κάλυψης της "τρύπας" που θα αφήσει πίσω της αποτελεί το κεντρικό διακύβευμα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς, όπως αυτές εκτυλίσσονται αυτές τις μέρες σε τεχνικό επίπεδο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr