Πλέον, ο μείζον στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση των συμφωνηθέντων από τα προηγούμενα μνημόνια και η χώρα να μπει σε μια στοιχειώδη κανονικότητα κυρίως με την ένταξη των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στα προγράμματα παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ.
Το σήριαλ με την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας φαίνεται να τελειώνει. Σύμφωνα με πληροφορίες το Σάββατο οι επικεφαλής των θεσμών, οι κ. Ντ. Κοστέλο από την ΕΕ, Ρ. Ρέφερ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και Ν. Τζιαμαρόλι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), καθώς και η κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα είναι στην Αθήνα και εκτός νέου απροόπτου θα αρχίσουν από Δευτέρα τις επαφές τους με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο του πρώτου ελέγχου του νέου προγράμματος.
Σημειώνεται ότι ήδη τα τεχνικά κλιμάκια έχουν πιάσει δουλειά με επίκεντρο την πορεία του προϋπολογισμού και το ασφαλιστικό. Από τα πρώτα δεδομένα που έχουν διαφανεί υπάρχει διαφορά εκτιμήσεων μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ. Οι δύο θεσμοί έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το ύψος του δημοσιονομικού κενού το 2016. Το ΔΝΤ το τοποθετεί στα 1,8 δισ. ευρώ ενώ ή Κομισιόν στα 900 εκατ. ευρώ. Για την τριετία 2016-2018 το Ταμείο ανεβάζει το κενό στα 3,5 δισ. ευρώ και ζητεί να αναληφθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά και στη συνέχεια να ψηφιστούν από τη Βουλή στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου 2017-2020.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι εκπρόσωποι των θεσμών θεωρούν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν καλύπτει το απαιτούμενο στόχο για περικοπές 1,8 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί στο τρίτο μνημόνιο. Πάντως και στο ασφαλιστικό, το ΔΝΤ, συνεπές με τα όσα έχει πει από την αρχή της «μνημονιακής» περιπέτειας, επιθυμεί μεγάλες περικοπές και στις κύριες συντάξεις σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό σκέλος του κουαρτέτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά του Ταμείου δια του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματός του που είχει ακολουθήσει στο κατόπι στην πρόσφατη περιοδεία του τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσκαλώτο προτείνει:
-Περικοπή όλων των υφιστάμενων συντάξεων (κύριων και επικουρικών) κατά 6% από το πρώτο ευρώ.
-Περικοπή 15-20% άνω των 800 ευρώ και 30% πάνω από τα 1.000 ευρώ.
Επίσης η πλευρά του ΔΝΤ είναι προβληματισμένη με την αύξηση των εισφορών σε αντίθεση με την πλευρά της Επιτροπής (Ντ. Κοστέλο) που θα μπορούσε να δεχθεί μια μικρή αύξηση από 0,5% για κάθε πλευρά, εργοδότες και εργαζόμενους.
Η διαπραγμάτευση αναμένεται πάντως να κρατήσει για καιρό με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί να τελειώνει μέχρι το Μάρτη. Είναι ενδεικτική η δήλωση του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου, κ. Π. Μοσκοβισί, ότι οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες και θα απαιτηθεί χρόνος.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr