Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας προτείνει εκπτώσεις που ξεκινούν από το 40% και καταλήγουν στο 10%. Η έκπτωση αυτή θα μειώνεται όσο αυξάνεται το εισόδημα.
Πιο συγκεκριμένα:
- Για όσους επιστήμονες δηλώνουν εισόδημα 10.000 -20.000 ευρώ, η έκπτωση θα ανέρχεται στο 40% της επιβάρυνσης από ασφαλιστικές εισφορές
- Για όσους δηλώνουν εισόδημα 20.000-30.000 ευρώ, η έκπτωση θα ανέρχεται στο 30% της επιβάρυνσης
- Για εισόδημα 30.000 -40.000 ευρώ, η έκπτωση θα φτάνει το 20%
- Για εισόδημα 40.000 – 50.000 ευρώ, η έκπτωση θα φτάνει το 10%.
Το Υπ. Εργασίας με δελτίο τύπου που εξέδωσε μετά τη συνάντηση με τους φορείς των επιστημόνων επισήμαινε πως «συνεχίζει τον διάλογο με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων και των ελευθέρων επαγγελματιών για την εξειδίκευση των γενικών αρχών του σχεδίου για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, σύμφωνα με δελτίο τύπου.Στην κατεύθυνση αυτή διατυπώθηκε από το υπουργείο Εργασίας κατά τη σημερινή συνάντηση με τους εμπειρογνώμονες των επιστημόνων ένα πρώτο πλαίσιο συζήτησης για την ελάφρυνση υπέρμετρων επιβαρύνσεων».
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι επιστημονικοί φορείς
Ωστόσο, οι επιστημονικοί φορείς, από την πλευρά τους, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, χαρακτηρίζουν «αόριστες» προτάσεις τις προτάσεις και εκφράζουν την κατηγορηματική τους αντίθεση.
Μάλιστα στον χορό φαίνεται πως μπαίνουν και οι φοροτεχνικοί, που απειλούν να μην προχωρήσουν τη διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων αν δεν υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Φορέων της χώρας επανέλαβαν ότι θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο την καταστροφή των επαγγελματιών, που επιφέρει η πρόταση για το ασφαλιστικό, συνυπολογιζόμενων των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων για τα επόμενα έτη.
«Μαζί με όλους τους αγρότες, τους άλλους επαγγελματίες και το σύνολο της κοινωνίας, οι επιστήμονες θα παλέψουν για την ανατροπή της λογικής που αποδυναμώνει τον παραγωγικό ιστό της χώρας, δημιουργεί ανεργία, υπανάπτυξη, μετανάστευση και εντείνει τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής και άλλων γκρίζων ζωνών στην οικονομία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι επιστημονικοί φορείς ζητούν δε από την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει την αναλογιστική μελέτη που έχει αποστείλει -κατά δήλωση των εκπροσώπων της- στους θεσμούς, για τη σύνταξη του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα.
«Οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Φορέων δηλώνουμε ότι:
- Συμμετέχουμε ενεργά στις κινητοποιήσεις και είμαστε σε κοινή κατεύθυνση για την κλιμάκωση των δράσεών μας το επόμενο διάστημα.
- Ενισχύουμε τις κινητοποιήσεις των επιμέρους επιστημονικών φορέων, αγροτών και άλλων επαγγελματιών και ζητούμε να έρθει πρόταση με ποσοτικά στοιχεία και αναλογιστική μελέτη, για ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, με προοπτική, κοινωνικά δίκαιο και δυνατότητα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών
- Συμμετέχουμε δυναμικά στη Γενική Απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 και καλούμε τα μέλη μας και όλη την κοινωνία να συμμετέχει ενεργά στην παραπάνω κινητοποίηση», συμπληρώνει η ανακοίνωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr