Οριακά χαμηλότερα σε σχέση με το 2014, τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών προς το ελληνικό Δημόσιο το 2015 καθώς ο δείκτης σταμάτησε λίγο πριν από τα 13,5 δισ. ευρώ, για την ακρίβεια στα 13,480 δισ. ευρώ. Ωστόσο παραμένουν το ίδιο εφιαλτικά για τους φορολογούμενους οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε ρυθμίσεις, πάγιες οφειλές και έξτρα φόρους, όπως για παράδειγμα οι αυξημένες προκαταβολές.
Τα στοιχεία της ΓΓΔΕ δείχνουν νέα έκρηξη απλήρωτων φόρων ανάμεσα στον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2015 καθώς οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές με αύξηση 1,657 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν σε 13,480 δισ. ευρώ από 11,833 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Στα 71,533 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράξιμα κρίνονται λιγότερα από 20 δισ. ευρώ διαμορφώνεται ο συνολικός λογαριασμός καθώς προστίθενται τα συσσωρευμένα, και στο μεγαλύτερο βαθμό ξεγραμμένα, ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 71,533 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014.
Από τα φρέσκα χρέη, μόνο τα 8,646 δισ. ευρώ κρίνονται εισπράξιμα και το μέγεθος του «αποτελεσματικού χρέους» προκύπτει αν αφαιρεθούν τα χρέη των πτωχευμένων, των δημόσιων και δημοτικών επιχειρήσεων αλλά και των ΑΦΜ- μαϊμού.
Διέπρεψε το ΚΕΦΟΜΕΠ-Έπιασε τους στόχους ελέγχων το ΚΕΜΕΕΠ
Στο ελεγκτικό πεδίο, οι δύο πιο ισχυροί μηχανισμοί ελέγχου, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων έχουν απολογιστικά να επιδείξουν «μισή» επίτευξη των στόχων, στη βάση της οποίας όμως κερδίζουν τις εντυπώσεις. Μπορεί οι αριθμοί να μη βγήκαν απόλυτα, όμως τα έσοδα ήταν αρκετά.
Το ΚΕΦΟΜΕΠ διέπρεψε στα έσοδα που βεβαιώθηκαν και όπως φαίνεται προτίμησε να χάσει τον αριθμητικό στόχο των ελέγχων προκειμένου να κυνηγήσει μεγάλες υποθέσεις με πολλά λεφτά. Έτσι, αν και διέθετε λιγότερα στελέχη και είχε αρκετές ελλείψεις, ολοκλήρωσε 488 υποθέσεις (οι 102 μόνο το Δεκέμβριο), κάτι παραπάνω από τις μισές σε σχέση με το στόχο των 900 υποθέσεων. Προφανώς όμως κανείς δεν μπορεί αν πει το παραμικρό καθώς, βεβαίωσε φόρους και πρόστιμα 417,17 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 325 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι εισπράξεις των 63,63 εκατ. ευρώ που υπολείπονται του στόχου των 77 εκατ. ευρώ, να θεωρείται βέβαιο ότι θα φτάσουν τελικά σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.
Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, από την άλλη πλευρά κάλυψε το στόχο των υποθέσεων προς πλήρη έλεγχο (409 έναντι 400), αλλά οι βεβαιώσεις φόρων και προστίμων υστερούν σημαντικά, καθώς περιορίστηκαν στα 540,23 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 2,6 δισ. ευρώ. Όσον αφορά, δε, στους μερικούς ελέγχους, ολοκλήρωσε μόλις 105 υποθέσεις έναντι στόχου 500, ενώ οι βεβαιώσεις έφτασαν τα 136,07 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 325 εκατ. ευρώ. Συνολικά πάντως οι εισπράξεις δεν απέχουν από το στόχο, καθώς διαμορφώθηκαν στα 344,61 εκατ. ευρώ έναντι προσδοκίας 370 εκατ. ευρώ. Επομένως και το ΚΕΜΕΕΠ μάλλον περνά τις εξετάσεις.
Από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ τέλος προκύπτει ότι πέρυσι οι μηνύσεις έπεφταν βροχή. Υποβλήθηκαν 294 αναφορές προς την Αρχή για το Ξέπλυμα, για διαπραχθέντα αδικήματα φοροδιαφυγής άνω των 50.000 ευρώ και τα ποσά που αναλογούν σε αυτό το πλήθος αναφορών ανέρχεται στα 897 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν άλλες 14.218 αναφορές για χρέη άνω των 50.000, στις οποίες αναλογούν 20,148 δισ. ευρώ.
Αδυνατούν να καταβάλλουν επιπλέον φόρους οι πολίτες
Παρόλο που η στατιστική απέδειξε ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη εμφάνισαν μία μικρή αλλά σημαντική πτώση σε σχέση με το 2014, ο Έλληνας φορολογούμενους στενάζει στις ουρές των κισέ της εφορίας. Χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις προκειμένου να μειωθούν τα φορολογικά μέτρα, οι πολίτες καλούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να πληρώνουν διάφορους και διαφορετικούς φόρους.
Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ΜΑRC η οποία πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2015 για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος το 29,2% των Ελλήνων θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του , με το 14,7% των νοικοκυριών να μην μπορεί να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους για τα ακίνητα που διαθέτει.
Ήδη ένας στους πέντε φορολογουμένους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία με μόνο το 16,4% να έχει καταφέρει να υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων ενώ το 12,5% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και προς τις τράπεζες.
Και ο γολγοθάς του Έλληνα φορολογούμενου δεν έχει τελειωμό…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr