Πιο συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ταυτίζεται πλήρως με τη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα πως «αν καθυστερήσει περισσότερο η αξιολόγηση, οι απώλειες θα είναι πολύπλευρες». Μάλιστα, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την εκτίμηση ακόμα και για επιχείρημα κόντρα στις κινητοποιήσεις, ούτως ώστε να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.
Αν και η πρόβλεψη από Ευρωπαίους αξιωματούχους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την εμφανίζει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 15 Απριλίου και κατά πάσα πιθανότητα θα αποφευχθεί το καταστροφικό σενάριο της παράτασης ως τον Ιούνιο, η κυβέρνηση ανησυχεί από μια ομοβροντία δηλώσεων Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ πως «δεν βιάζονται να βρουν λύση για το χρέος, τοποθετώντας χρονικά το πρόβλημα για μετά... το 2022». Αξίζει να αναφέρουμε στο σημείο αυτό πως οι επικεφαλής των τεσσάρων Θεσμών, σχεδιάζουν να μεεταβούν στην Αθήνα από την προσεχή εβδομάδα (πρώτη εβδομάδα Φεβρουαρίου), επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πως οι συζητήσεις για την αξιολόγηση θα ξεκινήσουν επί της ουσίας από τον επόμενο μήνα.
Βέβαια, δεν πρέπει να παραβλεφθεί και το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση πριν την ημερομηνία «ορόσημο» της 27ης Απριλίου (Καθολικό Πάσχα), όπως άφησε να εννοηθεί ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σε πρόσφατη συνέντευξή του, στη γαλλική «Le Figarο».
Bloomberg: «Κινητή εορτή» η επόμενη εκταμίευση
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο κάνει λόγο για... «κινητή εορτή», όσον αφορά την επόμενη δόση των κεφαλαίων διάσωσης προς την Ελλάδα, «εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν κατορθώσει να πείσει τις αρχές της ευρωζώνης ότι τηρεί τις υποσχέσεις του».
«Η Ελλάδα μπορεί να πάρει 4 δισ. ευρώ ή και περισσότερα μόλις οι πιστωτές ολοκληρώσουν την αξιολόγηση», σύμφωνα με πηγή-αξιωματούχο της ευρωζώνης που επικαλείται το διεθνές δίκτυο, ενώ αν δεν κατορθώσει να «απελευθερώσει» περισσότερη χρηματοδότηση, μπορεί να έλθει αντιμέτωπη με πιστωτική κατάρρευση στο μέσον του έτους.
Τρέχει να κλείσει τα «μέτωπα» η κυβέρνηση
Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά; Ότι πριν τη διαπραγμάτευση για το χρέος, πρέπει όχι μόνον να έχει τελειώσει η τρέχουσα αξιολόγηση που ξεκινά τις επόμενες μέρες (για Ασφαλιστικό, φορολογικό, ιδιωτικοποιήσεις, κόκκινα δάνεια κλπ) αλλά και να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ με ποιους όρους θα μπει στο νέο πρόγραμμα ως το 2018, για να συμφωνηθούν και οι δανειακές ανάγκες που θα προκύψουν... από το 2022 και μετά! Με ομαδικές απολύσεις και νέο μισθολόγιο στη μέση (πέραν του Ασφαλιστικού κλπ) είναι αμφίβολο αν μπορεί να καλύψει όλα τα θέματα η διαπραγμάτευση έως τον Απρίλιο και Μάιο, ή αν θα σέρνεται η συζήτηση και μέσα στο καλοκαίρι ή και στο β΄εξάμηνο του 2016.
Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για νέα μέτρα το 2016, αλλά δέχεται ότι υπάρχει υποχρέωση για μέτρα 2 δισ. ευρώ που ορίζει το μνημόνιο για τα έτη 2017-2018.
Υπενθυμίζεται ότι το «πράσινο φως» της αξιολόγησης θα «ξεκλειδώσει» δόση 7,5 δισ.. ευρώ. Το ποσό θα εκταμιευθεί σε υποδόσεις συνδεδεμένο με πακέτα προαπαιτούμενων.
Χάρης Αποστολόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr