Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων γίνονται ήδη με εντατικούς ρυθμούς, ενώ η συλλογή των στοιχείων που πραγματοποιούν δεν αφορά μόνο στο ασφαλιστικό, αλλά και στον προϋπολογισμό του 2016 και το μεσοπρόθεσμο μέχρι το 2019.
Όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα του ασφαλιστικού, οι πληροφορίες και οι διευκρινίσεις που ζητούν από τις ελληνικές αρχές αφορά κυρίως στο δημοσιονομικό σκέλος και όχι στην πρόταση της κυβέρνησης, η οποία εξετάζεται ακόμα από το ΔΝΤ, ενώ αντιμετωπίζεται κατ' αρχήν θετικά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Τα τεχνικά κλιμάκια συγκεντρώνουν πλήθος πληροφοριών και στοιχείων, ώστε να εκτιμηθεί στη συνέχεια πόσα νέα μέτρα χρειάζονται έως το 2018 σε διάφορα πεδία, όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας κλπ.
Να σημειωθεί ότι η Αθήνα έχει στείλει στους θεσμούς στοιχεία που αποτυπώνουν καλύτερη πορεία εσόδων το 2015, επιχειρηματολογώντας υπέρ μηδενικού δημοσιονομικού κενού για το έτος εκείνο, ενώ η έκθεση των θεσμών πριν τις γιορτές έκανε λόγο για κενό 900 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση αυτή των ελληνικών αρχών περιορίζει το κενό του 2017-2018 σε κάτι πάνω από 1 δισ. ευρώ αντί για 1,75 που αναφέρει το μνημόνιο.
Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις
Εν τω μεταξύ, για μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζονται οι θεσμοί, τόσο το ευρωπαϊκό τους σκέλος όσο και το ΔΝΤ, προβλέποντας ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και τρεις μήνες και να τελειώσει, υπό ομαλές συνθήκες, την άνοιξη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δανειστές φαίνεται να μην θεωρούν ότι ο χρόνος... πιέζει, ενώ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο οι εκπρόσωποί τους να μην επιστρέψουν στην Αθήνα ούτε αυτήν ούτε και την επόμενη εβδομάδα, αλλά την άλλη Πέμπτη ή Παρασκευή, στις 28 ή 29 Ιανουαρίου.
Βέβαια, η πρόθεση αυτή των θεσμών για τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων συνδέεται και με την έκδοση των οριστικών δημοσιονομικών αποτελεσμάτων για το 2015, η οποία θα γίνει τον Μάρτιο.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, από τη συνεδρίαση του Εurogroup την περασμένη Πέμπτης φάνηκε ότι το κλίμα μεταξύ των εμπλεκόμενων στη διαπραγμάτευση πλευρών είναι καλό, παρά το γεγονός ότι η περίοδος που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολη, ενόψει της πρώτης αξιολόγησης και της συζήτησης για το χρέος.
Ο ρόλος Τόμσεν-Σόιμπλε
Μεγάλο μέρος Ευρωπαίων αξιωματούχων και υπουργών ζητά να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Απρίλιο, ώστε να δοθεί θετικό μήνυμα στις αγορές, κάτι που επιζητά και η ελληνική πλευρά. Ωστόσο, το στρατόπεδο του ΔΝΤ και πιο συγκεκριμένα του Πολ Τόμσεν, με την υποστήριξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ετοιμάζει δικό του πιο... χρονοβόρο σχέδιο. Στις προθέσεις των δύο ανδρών περιλαμβάνεται η απαίτηση επιπρόσθετων μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και μετά την απόφαση για το χρέος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση Σόιμπλε-Τόμσεν την περασμένη εβδομάδα συζητήθηκε ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Γερμανίας και άλλων πιο σκληροπυρηνικών χωρών, αλλά και για να επιτευχθεί η λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων και η ριζική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.
Μάλιστα, η συμμετοχή του ΔΝΤ αναμένεται να μην είναι χρηματοδοτική σε μεγάλο βαθμό, αλλά καθοριστική ως προς τις αξιολογήσεις.
Η αγωνία της Αθήνας
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση κατέστησε σαφή την πρόθεση της να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, μέσω του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Δευτέρα προειδοποίησε ότι αν δεν τελειώσει η αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος σύντομα , τότε το πρόγραμμα δεν θα "βγει".
«Αν δεν τελειώσει η αξιολόγηση σύντομα, σε έναν δύο τρεις μήνες μαζί με το χρέος, δεν θα δουλέψει το πρόγραμμα. Πυροβολούμε το πόδι μας και εμείς και οι εταίροι αν συνεχίζουμε να μην βοηθάμε να αλλάξει σελίδα η χώρα», ανέφερε χαρκτηριστικά. Μάλιστα, ο υπουργός διεμήνυσε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα μπει «σε ατέρμονες συζητήσεις όπου το review δεν τελείωνε ποτέ», ασκώντας έμμεσα κριτική στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στην προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι αν δεν τελειώσει έγκαιρα η πρώτη αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος τότε θα έχουμε πρόβλημα για το πρόγραμμα, δεν θα έρθουν επενδύσεις, δεν θα έρθει η ανάπτυξη, δεν θα μπορούμε να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους», τόνισε.
Ο υπουργός Οικονομικών, κρούωντας λοιπόν το "καμπανάκι" σχετικά με τους κινδύνους από μια ακόμα παρατεταμένη διαπραγμάτευση και μια νέα ελληνική κρίση, κάλεσε το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν οι διαρροές περί απόρριψης του κυβερνητικού σχεδίου για το ασφαλιστικό είναι δικές του ή φαντασιώσεις δημοσιογράφων.
Άπαντώντας στα λεγόμενα Τσακαλώτου, εκπρόσωπος του Ταμείου διεμήνυσε την Δευτέρα το βράδυ: «Το Ταμείο συνεχίζει να αξιολογεί την πρόταση για το ασφαλιστικό».
Μαρία Μιχάλη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr