Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έχουν ζητήσει και αναμένουν συμπληρωματικά στοιχεία για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς το κυβερνητικό σχέδιο που έλαβαν δεν είναι πλήρες και κοστολογημένο, ενώ δεν εξηγεί πώς θα γίνει η κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Εν τω μεταξύ, παραμένουν και οι διαφωνίες του κουαρτέτου σχετικά με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Το ΔΝΤ επιμένει να μην δέχεται την αύξηση 1,5% των εισφορών και αντιπροτείνει αύξηση κατά 1%, καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για αντιαναπτυξιακό μέτρο.
Παράλληλα, το Ταμείο θεωρεί επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση, χωρίς να περικοπούν και κύριες συντάξεις, κάτι που για την κυβέρνηση όμως αποτελεί "κόκκινη" γραμμή.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, ανάμεσα στους θεσμούς επικρατεί η γραμμή του ΔΝΤ και ιδιαίτερα του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο οποίος φαίνεται πως έχει πάρει τα ηνία για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού στην Ελλάδα και δίνει οδηγίες στην απεσταλμένη του Ταμείου στην Αθήνα, Ντέλια Βελκουλέσκου.
Μάλιστα, το ΔΝΤ θέτει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ως βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο τρίτο Μνημόνιο.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Βήματος», το αμφιλεγόμενο στέλεχος του Ταμείου εργάζεται πυρετωδώς μέσω παρασκηνιακών επαφών με τριπλό στόχο:
Πρώτον, την υιοθέτηση μιας "φιλόδοξης", όπως της αποκαλεί, ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα.
Δεύτερον, τη συμφωνία με τον Γερμανό υπουργό ΥΠ.ΟΙΚ Β. Σόιμπλε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μέσω μιας ήπιας αναδιάταξης των λήξεων του ελληνικού χρέους μετά το 2021.
Τρίτον, την επανεκλογή της Κριστίν Λαγκάρντ στη θέση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου την άνοιξη, καθώς η θητεία της τελευταίας ολοκληρώνεται τον Ιούλιο. Η Γαλλίδα δικηγόρος θέλει να αποδείξει στους ισχυρούς μετόχους του Ταμείου που την επικρίνουν για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, ότι δεν είναι διατεθειμένη να ρίξει άλλα λεφτά σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr