Την ίδια ώρα που κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στις δηλώσεις του πρωθυπουργού «να ξεκαθαρίσει το Ταμείο τι θέλει», η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επαναλαμβάνει ότι αν η ελληνική πλευρά επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ πρέπει να προβεί σε ριζικές μεταρρυθμίσεις.
Τα πυρά όμως της Λαγκάρντ δέχονται και οι δανειστές. Όπως η ίδια επισημαίνει το χρέος δεν καθίσταται βιώσιμο. Η κατάσταση δεν μπορεί να ανατραπεί με αποτέλεσμα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
«Στα σχοινιά» η ελληνική πλευρά-Μήνυμα και στους δανειστές
Σε συνέντευξή της λοιπόν, στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, η κ. Λαγκάρντ εμφανίζεται να αποκλείει, προς το παρόν, τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, ενώ προβλέπει ότι η συνολική διαπραγμάτευση (συμπεριλαμβανομένου και του χρέος) θα διαρκέσει «ίσως μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2016».
Στην ερώτηση εάν το Ταμείο θα διαθέσει, όπως επιθυμούν οι Ευρωπαίοι, νέα κεφάλαια, προβάλλει τις γνωστές δύο προϋποθέσεις που αφορούν στις μεταρρυθμίσεις και στο χρέος.
«Η Αθήνα πρέπει να ολοκληρώσει σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Και είναι ξεκάθαρο ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αποτελεί το κομβικό σημείο προκειμένου να αποδείξει ότι βελτιώνεται η οικονομική της αποτελεσματικότητα», τονίζει. Και προσθέτει, ως δεύτερη προϋπόθεση, ότι «πρέπει να είναι βιώσιμο το συνολικό χρέος της Ελλάδας».
Σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίζει την παραμονή του Ταμείου ως δέσμευση της κυβέρνησης, ενώ προχθές, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον Β. Σόιμπλε στο Βερολίνο, σημείωνε πως δεν προτίθεται -η ελληνική πλευρά- να ανοίξει ένα θέμα που εντάχθηκε στη συμφωνία του περσινού Ιουλίου.
Τι απαντούν κυβερνητικοί κύκλοι
Κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν ότι, πράγματι, δεν θα είναι η κυβέρνηση αυτή που θα εγείρει θέμα παραμονής ή αποχώρησης του ΔΝΤ.
Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους FT λίγο πριν από τις γιορτές, είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για τη «μη εποικοδομητική στάση του Ταμείου σε δημοσιονομικά και οικονομικά ζητήματα», τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα καθώς η Ευρώπη διαθέτει πλέον τη θεσμική ικανότητα να αντιμετωπίσει τα ενδοευρωπαϊκά ζητήματα.
«Κλείδωσε» η επαφή Τσίπρα-Λαγκάρντ στο Νταβός
«Πλούσια» είναι η ατζέντα των επαφών του πρωθυπουργού στον πρώτο "σταθμό" για το 2016 που είναι η επίσκεψή του στο Νταβός (21-24 Ιανουαρίου) όπου και θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Το εν λόγω ταξίδι θα είναι ιδιαίτερης σημειολογίας, αφού ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας δεν θα έχει συναντήσεις μόνο με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, αλλά και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από τις ΗΠΑ, όπως είναι η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ.
Το φλέγον θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στο Πρόγραμμα , το θέμα του Χρέους αλλά και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αναμένεται να είναι από τα βασικά που θα βρεθούν στο «μενού» των συζητήσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr