Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή και άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απαντά στην ερώτηση σχετικά με την αξιολόγηση:
«Είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να ξεκινήσουμε την αξιολόγηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν βάζουμε κάποια προθεσμία για το πότε πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
»Για μας προτεραιότητα είναι να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η ολοκλήρωση εξαρτάται από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όπου οι ελληνικές αρχές έχουν μια περιεκτική πρόταση, πρέπει να θέσουν σε λειτουργία το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και να βρουν τα μέτρα με τα οποία θα πετύχουν πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 - 2018».
Σχετικά με την ανάγκη γοργής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης προειδοποίησε εμφατικά ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ την Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, συνδέοντάς το με το ζήτημα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Ρέγκλινγκ κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει γρήγορα, γιατί υπάρχουν ανάγκες ύψους 4 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο. Όπως είπε, θα μπορούσαν να μεταφερθούν, αλλά αυτό δεν θα ήταν καλό για την εμπιστοσύνη που επιδιώκει να αποκαταστήσει η κυβέρνηση έναντι των αγορών.
Όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, σειρά θα έχει η συζήτηση για το χρέος. Επί του ζητήματος εάν θα πρέπει να υπάρξει ποσοστιαία μείωση του ελληνικού χρέους ή να βελτιωθεί το ζήτημα της εξυπηρέτησής του, ο Βλάντις Ντομπρόβσκις επισημαίνει:
«Σίγουρα το ΔΝΤ βάζει τη βιωσιμότητα του χρέους ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Εν κατακλείδι, θα είναι μια απόφαση που θα πρέπει να πάρει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, αλλά θα πρέπει να δουν τι είδους μέτρα συζητιούνται. Είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν την ανάλυσή μας όσον αφορά το κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους.
»Βεβαίως, το συμπέρασμα είναι πως το χρέος ως προς το ΑΕΠ είναι πολύ υψηλό, αλλά όταν κάποιος κοιτάξει το κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους, την περίοδο χάριτος, τα πολύ χαμηλά επιτόκια, τότε το κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους είναι πολύ πιο διαχειρίσιμο. Είναι βασικά χαμηλότερο από το κόστος της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, ένα επιχείρημα που έχει δεχθεί το ΔΝΤ στη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.»
Με αφορμή την υπόθεση της Eldorado, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τονίζει: «Πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες όσον αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα.
»Η πρώτη προϋπόθεση για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και σημαντικά βήματα γίνονται για τον σκοπό αυτό· και τώρα αν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
»Συγχρόνως υπάρχει ανάγκη για ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον. Για να ανακάμψει η Ελλάδα, χρειάζεται επενδύσεις, εγχώριους επενδυτές αλλά και από το εξωτερικό. Αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία αν προχωρούμε προς την ανάκαμψη, και πρέπει να γίνει πολύ ξεκάθαρο στις ελληνικές αρχές – πρέπει να καλλιεργήσουν ένα θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον.»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr