Στο θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών επανέρχεται ο ΣΕΒ με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, επισημαίνοντας αυτή τη φορά ότι «η αυξημένη επιβάρυνση της εργασίας με φόρους και ασφαλιστικές εισφορές μειώνει την απασχόληση, ειδικά σε συνδυασμό με υψηλούς κατώτατους μισθούς και ευρεία κάλυψη από συλλογικές συμβάσεις». Τονίζεται, επίσης ότι η διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας στην ιδιωτική οικονομία δεν προαπαιτεί μόνο την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, τη χαμηλή φορολόγηση της μισθωτής εργασίας με φόρους και εισφορές και την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά χρειάζονται και οι ενεργητικές πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν σε προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Ο ΣΕΒ ασκεί, επίσης, κριτική για αύξηση των δαπανών για αμοιβές στο Δημόσιο, καθώς και για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι σε ιδιωτικές επενδύσεις.
«Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να διασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα, παρεμβαίνοντας με μέτρα περικοπής συντάξεων και παροχών ύψους 1,8 δισ. ευρώ και αύξηση του φορολογικού βάρους ύψους 3 δισ. ευρώ, που θα βαρύνουν, κυρίως, τους συνεπείς φορολογούμενους (ιδιώτες και επιχειρήσεις), παρατηρείται μία αύξηση των δαπανών για αμοιβές στο δημόσιο. Η αντιστροφή της τάσης νοικοκυρέματος των τελευταίων χρόνων στις δημόσιες δαπάνες, υπονομεύει τις θυσίες που υπέστησαν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, καθ΄ όλη τη διάρκεια της κρίσης, όταν 1 στους 4 πολίτες είναι ακόμη άνεργος και οι προοπτικές εξόδου από την ύφεση παραμένουν αβέβαιες», αναφέρει ο Σύνδεσμος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο ΣΕΒ, οι αμοιβές των δημοσίων λειτουργών, σε σχέση με την αμοιβή του συνόλου της μισθωτής εργασίας, είναι οι υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ προβλέπεται αύξηση της ετήσιας δαπάνης για μισθούς για την περίοδο 2016-2018 ύψους 107 εκατ. ευρώ, που από το 2018 ανέρχεται, λόγω ωριμάνσεων, σε 143 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες - πάντα σύμφωνα με το ΣΕΒ - οι νέες προσλήψεις στην κεντρική κυβέρνηση έχουν πάρει την ανιούσα και οι αποχωρήσεις την κατιούσα.
«Η απροθυμία του πολιτικού συστήματος να θιγούν οι απασχολούμενοι στο δημόσιο τομέα, πέραν ορισμένου σημείου, οδήγησε σε τεράστιες αντισταθμιστικές αυξήσεις του φορολογικού βάρους και οριζόντιες περικοπές, κυρίως, των συντάξεων του γενικού πληθυσμού», επισημαίνει ο ΣΕΒ. «Ο αριθμός των απασχολουμένων στο δημόσιο τομέα, καταλήγει, δεν τίθεται σε αμφισβήτηση, αν και είναι προφανές ότι η διατήρηση υπεράριθμων υπαλλήλων και άχρηστων φορέων οδηγεί σε αδυναμία αύξησης αμοιβών στο μέλλον, λόγω της δημοσιονομικής δυσπραγίας και της αδυναμίας δανεισμού από το εξωτερικό, καθώς και στη συνεχή συμπίεση του επιπέδου διαβίωσης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και περικοπών των συντάξεων του συνολικού πληθυσμού».
Ο ΣΕΒ αναφέρει ακόμη ότι δεν είναι αποδεκτό, στη σημερινή συγκυρία, κυβερνητικές πράξεις ή παραλείψεις να οδηγούν σε αναστολή επιχειρηματικών επενδύσεων (Ελληνικός Χρυσός), σε αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων (ΟΠΑΠ) και σε καθυστερήσεις στην ανάληψη ιδιωτικών επενδυτικών πρωτοβουλιών (COSCO, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Ελληνικό, υδατοδρόμια, κ.α.). «Η ανεργία, αναφέρει χαρακτηριστικά, δεν καταπολεμάται με τη δημιουργία εικονικής απασχόλησης ούτε το δημόσιο μπορεί να υποκαταστήσει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ως εργοδότης παραγωγικών κι αποδοτικών θέσεων εργασίας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr