Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, η άνοδος αυτή είναι αποτέλεσμα των βελτιωμένων προσδοκιών κυρίως στο Λιανικό Εμπόριο και δευτερευόντως στη Βιομηχανία, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται ελαφρά.
Αντίθετα σε Υπηρεσίες και Κατασκευές η απαισιοδοξία εντείνεται. Παρά τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις της περιόδου και την αβεβαιότητα ως προς τις εξελίξεις σε βασικές διαστάσεις της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, καταγράφεται συνολικά εικόνα σταθερότητας του κλίματος κατά το τελευταίο τετράμηνο.
Ταυτόχρονα όμως οι προσδοκίες τόσο των πολιτών όσο και επιχειρήσεων φαίνεται να σταθεροποιούνται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση τόσο συνολικά με το 2014, όσο και με το πρώτο εξάμηνο του 2015, καθώς η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων αποδεικνύεται σε σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία
Αναλυτικότερα:
- στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες παραμένουν στα ίδια επίπεδα, ενώ το ισοζύγιο με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώνεται ελαφρώς και οι έντονα αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση αμβλύνονται.
- στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων εμμένουν το ίδιο έντονες, ενώ οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση βαίνουν δυσμενέστερες, όπως συμβαίνει, σε μεγαλύτερο βαθμό, και με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.
- στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους αμβλύνονται, ενώ καταγράφεται μικρή άνοδος στα αποθέματα.
- στις Κατασκευές, ο αρνητικός δείκτης στις προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων επιδεινώνεται έντονα, με το ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόληση τον Δεκέμβριο να παραμένει αμετάβλητο.
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ο δείκτης προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού βελτιώνεται σημαντικά, ενώ οι υπόλοιποι δείκτες των προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση της χώρας, την εξέλιξη της ανεργίας, αλλά και την πρόθεση για αποταμίευση, καταγράφουν αρνητική μεταβολή.
Η μικρότερη απαισιοδοξία των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, βελτιώνει την καταναλωτική εμπιστοσύνη
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ενισχύεται τον Δεκέμβριο κατά 3 μονάδες και διαμορφώνεται στις -61,1 μονάδες, επίδοση δυσμενέστερη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή (-53,9 μονάδες). Η άνοδος του συνολικού δείκτη είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης στις προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, αφού οι υπόλοιπες μεταβλητές του επιδεινώνονται.
Παρά την επιβολή νέων μέτρων με άμεση εισοδηματική επίπτωση στο τελευταίο διάστημα του έτους, εξέλιξη η οποία συνήθως πλήττει σημαντικά τις προσδοκίες των νοικοκυριών, αυτό δε συμβαίνει τουλάχιστον αυτόν τον μήνα. Η Ελλάδα κατέχει σταθερά την πρώτη θέση απαισιοδοξίας στην ΕΕ, με την Βουλγαρία να ακολουθεί με μεγάλη διαφορά (-29,8 μον. εκ νέου), ενώ έπονται η Ουγγαρία (-18,9 από -17,9 μον.), η Ρουμανία (-20,6 από -17,8 μον.) και η Κροατία (-18 από -16,7 μον.). Η Κύπρος έχει ανακάμψει, με το σχετικό της δείκτη να μεταβάλλεται όμως ελαφρώς αρνητικά (-10 από -8,4 μον.), εξέλιξη που αντανακλά την αποτελεσματική σταδιακή έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.
Ο μέσος δείκτης σε ΕΕ και Ευρωζώνη κινείται στις -3,7 (από -4,4) και -5,7 (από -5,9) μονάδες αντίστοιχα, με άνοδο σε 13 (από 14 τον Νοέμβριο και 15 τον Οκτώβριο) ευρωπαϊκές χώρες. Θετικούς δείκτες παρουσιάζουν τον Σεπτέμβριο 9 χώρες : οι σκανδιναβικές (Σουηδία, Φινλανδία, Δανία), το Λουξεμβούργο, η Τσεχία, η Ολλανδία, το Ην. Βασίλειο και η Ισπανία.
Αναλυτικά στην Ελλάδα:
- Σημαντική άμβλυνση της απαισιοδοξίας στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώνονται σημαντικά τον Δεκέμβριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -38,7 (από -55,6) μονάδες. Το ποσοστό των πολιτών που αναμένουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης περιορίζεται στο 60% (από 72%), ενώ το ποσοστό εκείνων που δεν προβλέπουν κάποια μεταβολή της κατάστασής τους διευρύνεται σε 23% (από 17%). Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις 3,2 και 1,1 μονάδες.
- Πτώση στο δείκτη προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο χειροτερεύουν και τον Δεκέμβριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -61,6 μονάδες (από -59). Το 6% των καταναλωτών προβλέπει εκ νέου ελαφρά ή αισθητή βελτίωση στην οικονομική κατάσταση της χώρας, όταν το 80% (από 76%) αναμένει το αντίθετο. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις -2,5 και -2,4 μονάδες.
- Εξασθενεί περαιτέρω η πρόθεση για αποταμίευση. Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες διαμορφώνεται τον Δεκέμβριο σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, στις -80,3 (από -79) μονάδες. Το 85% (από 79%) των νοικοκυριών δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, έναντι του 7-8% το οποίο τη θεωρεί και πάλι αρκετά ή πολύ πιθανή. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις 1 και -3,3 μονάδες αντίστοιχα.
- Δυσμενέστερες προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας. Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώνεται τον Νοέμβριο, αυξανόμενος κατά μία μονάδα, στις +63,9 μονάδες. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει ελαφρά ή αισθητή άνοδο της ανεργίας κινείται στο 80% (από 77%), με το 7% (από 6%) των ερωτηθέντων να αναμένει το αντίθετο. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη φθάνουν στις +16,4 και +18,3 μονάδες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr