Το "πάγωμα" του λεγόμενου "παράλληλου προγράμματος", αν και αποτελεί βραχυπρόθεσμη ήττα για τον Αλέξη Τσίπρα, άνοιξε το δρόμο για την αποδέσμευση του 1 δισ. ευρώ.
Τώρα η προσοχή στρέφεται στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η οποία αναμένεται ακόμη και μέσα στον επόμενο μήνα. Η μάχη θα εξελιχθεί καθώς η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να χει κερδίσει με το δύσκολο τρόπο τη συναίνεση των πιστωτών σε άλλα εκκρεμή ζητήματα όπως η απελευθέρωση αγορών ή η ίδρυση ταμείου αποκρατικοποιήσεων – το οποίο καλείται να συγκεντρώσει 50 δισ. ευρώ έως το 2030.
Η αναμόρφωση, ωστόσο, του συνταξιοδοτικού συστήματος αναμένεται να αποτελέσει μεγάλο εμπόδιο για την Ελλάδα, σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση έχει ωθήσει την ανεργία της χώρας πάνω από το 25%, ενώ το μέσο εισόδημα έχει συρρικνωθεί 25% την τελευταία τετραετία.
"Τόσο η προθυμία της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις όσο και η εσωτερική συνοχή μοιάζουν αδύναμες, γεγονός που δεν προοιωνίζεται καλές προοπτικές για μεταρρύθμιση", υποστήριξε ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Yale. "Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει πραγματική εναλλακτική για την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή και το γεγονός πως έχει ήδη μπει σε διαδικασία μεταρρυθμίσεων μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού θα την πιέσει να εφαρμόσει τις αλλαγές σύντομα", πρόσθεσε.
Η πρόκληση της Ελλάδας είναι να πείσει τους πιστωτές της ότι μπορεί να μειώσει τις κρατικές δαπάνες έως το 1% του ΑΕΠ μέσω της περικοπής των συντάξεων. Αλλά σε μία χώρα που το κοινωνικό κόστος της λιτότητας επηρεάζει την ψυχολογία του ευρύτερου πληθυσμού, ορισμένοι θεωρούν πως η προσαρμογή των συντάξεων μπορεί να είναι το "κερασάκι στην τούρτα".
Με ορισμένους από τους βουλευτές να έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα στηρίξουν νέα περικοπή των συντάξεων, αναλυτές προβλέπουν ότι δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να χάσει την πλειοψηφία της και να βυθιστεί ξανά σε πολιτική κρίση.
Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζητά από το ΔΝΤ να αποσύρει το αίτημά του για μείωση των συντάξεων.
Σύμφωνα με τον Kevin Featherstone, καθηγητή του London School of Economics, τα προβλήματα της Ελλάδας πηγάζουν από τους εγγενώς δυσλειτουργικούς δημόσιους φορείς, την κοινωνικο-οικονομική ανισότητα και την απουσία συμφωνίας μεταξύ των επιχειρήσεων και των συνδικάτων. Αυτά τα προβλήματα, προσθέτει, δεν μπορούν να λυθούν με τη διοχέτευση περισσότερων διεθνών κεφαλαίων με τη μορφή πακέτου στήριξης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr