Τα οφέλη από την αυξημένη συνδεσιμότητα θα καρπωθεί το οικοσύστημα, που σχετίζεται με το Internet of Things - IoT (Διαδίκτυο των Πραγμάτων).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, οι δαπάνες για το ΙοΤ θα προσεγγίσουν το $1,3 τρις το 2019 από $699 δις, που αναμένεται να φθάσουν το 2015. Έως το 2019, οι σχετικές δαπάνες θα “τρέχουν”, σε παγκόσμιο επίπεδο, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 17%, υποδηλώνοντας τη δυναμική του ΙοΤ.
Σε επίπεδο γεωγραφικής βάσης, η περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού αναμένεται να εξελιχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη της αγοράς του IoT, με ποσοστό άνω του 40% των δαπανών για το Internet of Things να προέρχεται από αυτήν την περιφέρεια, ήδη, από το 2015. Την ίδια στιγμή, οι θεωρούμενες ως “ώριμες” αγορές της Βόρειας Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης θα αναδειχθούν στο δεύτερο και τρίτο, αντίστοιχα, μεγαλύτερο παγκόσμιο ηγέτη της αγοράς του ΙοΤ με δαπάνες άνω των $250 δις το 2015.
Στις περιοχές, που θα γνωρίσουν την ταχύτερη ανάπτυξη στον τομέα των δαπανών για ΙοΤ το διάστημα 2016 - 2019, περιλαμβάνεται η Λατινική Αμερική (στο 26,5% ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης), με τη Δυτική Ευρώπη να ακολουθεί και την Κεντρική - Ανατολική Ευρώπη να έπεται.
Κομβικοί τομείς
Από τους επιμέρους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας - εκείνοι που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στις δαπάνες για το οικοσύστημα του ΙοΤ - ξεχωρίζουν ο τομέας των Κατασκευών και των Μεταφορών, με τις επενδύσεις των δύο κλάδων για το 2015 να εκτιμώνται σε $166 δις και $79 δις, αντίστοιχα.
Έως το 2019, οι κλάδοι με την ταχύτερη αύξηση των δαπανών για το IoT θα είναι ο Ασφαλιστικός (με μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 32%), ο τομέας της Υγείας και ο Καταναλωτικός.
Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Αφρικής, ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας για το IoT θα είναι τα “έξυπνα” κτίρια, όπου η τεχνολογία του Internet of Things, με την ενσωμάτωση του αυτοματισμού, θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο.
Συνδεδεμένες συσκευές
Το 2016, το οικοσύστημα του Internet of Things εκτιμάται ότι θα αριθμεί 6,4 δισεκατομμύρια συσκευές και αντικείμενα, τα οποία θα μπορούν να συνδέονται στο Διαδίκτυο και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους (Gartner). Ο δε προβλεπόμενος αριθμός των διασυνδεδεμένων συσκευών και αντικειμένων είναι κατά 30% αυξημένος σε σχέση με τον όγκο του Internet of Things στα τέλη του 2015. Ο ρυθμός είναι κάτι παραπάνω από καταιγιστικός, καθώς εκτιμάται ότι, εντός του επόμενου έτους, περίπου 5,5 εκατ. νέα αντικείμενα θα συνδέονται στο Διαδίκτυο σε ημερήσια βάση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Gartner, η τάση θα παραμείνει ανοδική με την εταιρεία ερευνών να τοποθετεί τον αριθμό των διασυνδεδεμένων στο Internet αντικειμένων στα 20,8 δις το 2020.
Πηγή: sepe.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr