Ο αρθρογράφος Jim Yardley τον περιγράφει «ακόμη χωρίς γραβάτα, ακόμη πρωθυπουργός». «Νομίζω πως δεν είναι πολύ εύκολο να αλλάξεις την Ευρώπη μόνος σου», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και ο Yardley σημειώνει πως ο πρωθυπουργός είναι "νικημένος αλλά συνεχίζει να υποστηρίζει πως έχει δίκιο".
Σύμφωνα με το άρθρο, ο πρωθυπουργός λέει πως η συνταγή της λιτότητας έχει αποδειχθεί λανθασμένη και αναρωτιέται γιατί εν αντιθέσει με την Αμερική, στην Ευρώπη η επιστροφή στην ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας έχει αργήσει τόσο. Επίσης, επιτίθεται στις πολιτικές του Βερολίνου και των Βρυξελλών - τις παρομοιάζει με έναν "ζουρλομανδύα" που υποδεικνύεται από τους δανειστές κόντρα σε κάθε λογική.
Τώρα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η δουλειά του κυρίου Τσίπρα είναι να χορηγήσει στη χώρα το φάρμακο που ο ίδιος θεωρεί λάθος, ελπίζοντας η χώρα να μην καταρρεύσει, ενώ ταυτόχρονα θέλει να την ξανακάνει ελκυστική για τους επενδυτές ώστε να ανακάμψει και να "ανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία".
Ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε για άλλη μια φορά πόσο σκληρές ήταν οι διαπραγματεύσεις. "Συνειδητοποιήσαμε πως δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και η Γερμανία ήταν πολύ, πολύ σκληροί", είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Yardley σημειώνει πως η ελληνική κρίση δεν είχε ποτέ να κάνει μόνο με τα προβλήματα της χώρας αλλά και με τις ισορροπίες δυνάμεων στην Ευρώπη αλλά και την αστάθεια των αγορών. Επισημαίνει πως μια διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους και μερικά βήματα πίσω από τη μεριά των δανειστών θα άνοιγε την πόρτα για αντίστοιχες συζητήσεις σε άλλες περιφερειακές χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Μια κρίση με οικονομική βάση, λέει ο αρθρογράφος, μεταφέρθηκε στο πεδίο της πολιτικής, ποτισμένη από ηθικολογίες (τεμπέληδες Έλληνες εναντίον κακών Γερμανών) αλλά και εθνικά συμφέροντα. Το κοινό νόμισμα που σκοπό είχε να φέρει τις χώρες πιο κοντά, έκανε το αντίθετο, γράφει ο Yardley.
O Αλέξης Τσίπρας δεν πιστεύει πως η Ελλάδα είναι πια μόνη της και ακόμα θεωρεί τον εαυτό του υπέρμαχο του ευρωπαϊκού ιδεώδους αλλά χαρακτηρίζει τις Βρυξέλλες "το βασίλειο της γραφειοκρατίας" και σημαντικότερα, πάντα σύμφωνα με τη συνέντευξη, ένα μέρος όπου "υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας - οι πιο σημαντικές αποφάσεις παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες".
Ο αρθρογράφος καταλήγει πως ο πρωθυπουργός με τις απαντήσεις του περιγράφει με ακρίβεια τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη, έστω κι αν είναι αυτός που "προσπάθησε να γκρεμίσει την πύλη του παλατιού και απέτυχε".
Το άρθρο, που έχει φωνές από το Παρίσι, το Βερολίνο και το Κίεβο μεταξύ άλλων, περιγράφοντας το σημείο στο οποίο βρίσκεται η ΕΕ εν μέσω οικονομικής και προσφυγικής κρίσης αλλά και της απειλής της τρομοκρατίας, μέσα από περισσότερες από 6.500 λέξεις, κλείνει με μία ακόμη απάντηση του Αλέξη Τσίπρα: "Είμαι πολύ, πολύ προβληματισμένος για το μέλλον".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr