Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους εκτίμησε ότι «το 2016 θα είναι συγκριτικά καλύτερη χρονιά από το 2015 για πολλούς λόγους» και εξήγησε ότι «η πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου φαντάζει πιο βιώσιμη με το 80% του πολιτικού κόσμου να έχει αντιληφθεί πλέον ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι εντός του ευρώ». Ο κ. Φέσσας μεταφέροντας την εμπειρία του από συνομιλίες που είχε με κορυφαίους ευρωπαικούς παράγοντες, τόνισε ότι κανείς δεν βλέπει την Ελλάδα εκτός ευρώ, αντιθέτως θέλουν την συμμετοχή της στην Ευρωζώνη. Αυτό που ζητάνε από εμάς είπε είναι «να γίνουμε μια κανονική χώρα. Να μάθουμε να ξοδεύουμε τα έσοδα που έχουμε και όχι να δανειζόμαστε για να ξοδεύουμε» .
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε ότι υπάρχει κινητικότητα από επενδυτές για την ελληνική οικονομία, σημείωσε ωστόσο ότι για να υπάρξουν επενδύσεις απαραίτητη προυπόθεση είναι «η σοβαρότητα και η αξιοπιστία για να χτιστεί και η αναγκαία εμπιστοσύνη». Ο κ. Φέσσας δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας και αποδίδει εν πολλοίς τις διαφωνίες που εκφράζονται από κυβερνητικά στελέχη σε επικοινωνιακούς λόγους. Σημασία είπε, έχει «το τι τελικά γίνεται στην πράξη και φαίνεται ότι προχωράμε στις αναγκαίες αλλαγές». Αντιθέτως εξέφρασε μεγάλο βαθμό ανησυχίας για το διεθνές οικονομικό περιβάλλον. «Υπάρχει διεθνώς άφθονο και φθηνό χρήμα,είναι ένα ερώτημα όμως εάν αυτό θα εξακολουθεί να παρέχεται από τις αγορές» τόνισε και επεσήμανε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε αυτή την κατεύθυνση η διαχείριση του θέματος των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.
Ο πρόδρος του ΣΕΒ εκτίμησε επίσης ότι στην χώρα μας απαιτούνται την επόμενη 7ετία επενδύσεις ύψους 100 δισ. Ευρώ η οποίες θα προέλθουν σε ποσοστό 80% από ιδιωτικά κεφάλαια και προέβλεψε ότι από τους κατ εξοχήν τομείς που θα προσελκύσουν επενδύσεις είναι ο τουρισμός, οι ιχθυοκαλλιέργειες και τα logistics. Για το θέμα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων τόνισε ότι η διαχείρισή τους είναι αναγκαία για την εξυγίανσης και αναδιάρθωση της οικονομίας και επεσήμανε τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε υγιείες επιχειρήσεις και κλάδους από την κατάσταση που επικρατεί μέχρι σήμερα. Ανέφερε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναδιάρθρωσης τις Τράπεζες, όπου όπως είπε οι παλαιοί μέτοχοι χάσανε τα λεφτά τους, οι Τράπεζες όμως εξακολουθούν να δουλεύουν και να διασφαλίζουν ακόμη θέσεις εργασίας. Στον αντίποδα αυτού ανέφερε τη Λάρκο η οποία όπως είπε «χάνει το χρόνο περί τα 100 εκατ. Ευρώ τα οποία από κάπου λείπουν» . Ο ίδιος τάχθηκε κατά της αύξησης των εισφορών τονίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλέσει αναπόφευκτα αύξηση της ανεργίας.
Χ.Λ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr