Ο κ. Σταθάκης βλέπει «θετικό ρόλο» για τα distress funds την ώρα που οι φωνές από την πλευρά της αντιπολίτευσης πληθαίνουν.
Σήμερα λοιπόν το βράδυ αναμένεται να εγκριθεί από την Βουλή το νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων και όπως όλα δείχνουν οι τελευταίες μνημονιακές εκκρεμότητες για το 2015.
Η πρώτη γεύση δόθηκε κατά την χθεσινή συνεδρίαση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όπου υπουργοί και βουλευτές της συμπολίτευσης υπερασπίστηκαν δημόσια τις διατάξεις που ανοίγουν την κερκόπορτα στα distress funds προκειμένου να αγοράσουν στεγαστικά και επιχειρηματικά ελληνικά δάνεια.
Είναι δε ενδεικτικό ότι ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, υποστήριξε ότι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην δευτερογενή αγορά δίνει «μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας και διευρύνει το περιθώριο ευνοϊκής αναδιάρθρωσης των δανείων». Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο κ. Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για «ρεκόρ ανακολουθίας και δημαγωγίας» εκ μέρους της κυβέρνησης.
"Η δευτερογενής αγορά εγκυμονεί κινδύνους"
Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, για το σχέδιο νόμου για τα προαπαιτούμενα, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, διαβεβαίωσε ότι τα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του Δημοσίου, δεν πρόκειται να μεταφερθούν.
Πρόσθεσε ότι στο θέμα αυτό αναζητείται λύση αποδεκτή και από την Κομισιόν η οποία όμως προς το παρόν δεν έχει προκύψει.
Συνεχίζοντας ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε, ότι οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου διασφαλίζουν τα δικαιώματα των δανειοληπτών, που εκπορεύονται από την ισχύουσα νομοθεσία, όπως είναι το πτωχευτικό δίκαιο και αποτελεί «ένα πλαίσιο από τα πιο ισχυρά σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε, ότι η δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες και πάντως δεν αποκλείει την αναδιάρθρωση δανείων από τις ίδιες τις τράπεζες.
Τόνισε μάλιστα, ότι τα ιδρύματα εκτός τραπεζών κακώς ταυτίζονται μόνο με funds καθώς και οι ίδιες οι τράπεζες όπως και άλλοι φορείς μπορούν να διαμορφώσουν κοινοπρακτικούς συνδυασμούς οι οποίοι να διαδραματίσουν θετικό ρόλο.
Ο υπουργός Οικονομίας αναγνώρισε πάντως, ότι μπορεί να προκύψουν κίνδυνοι για την βιωσιμότητα επιχειρήσεων από ενδεχόμενη κερδοσκοπική αντιμετώπιση των δανείων τους, όπως υποστήριξαν κατά τις τοποθετήσεις τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Αίσθηση προκάλεσε όμως και η τοποθέτηση του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου για τον ΑΔΜΗΕ καθώς σε αντίθεση με τόσα έχει υποστηρίξει ο πρωθυπουργός, άφησε να εννοηθεί ότι το ζήτημα του δημόσιου χαρακτήρα του δεν έχει «κλείσει».
Συγκεκριμένα αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους ο ΑΔΜΗΕ δεν εντάχθηκε στο συγκεκριμένο πακέτο προαπαιτούμενων είπε «Η συμφωνία του καλοκαιριού, έλεγε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να καταθέσει πλαίσιο για το πώς μπορεί να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην ενέργεια χωρίς ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ» για να προσθέσει «Αυτό που έγινε είναι ότι έχει κατατεθεί αυτό το σχέδιο, στην οποία ο ΑΔΜΗΕ παραμένει στο δημόσιο. Κάνω ό,τι μπορώ υπό δύσκολες συνθήκες και εδώ μέσα και εκτός». Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος απέφυγε να πει ότι η ελληνική πρόταση έχει γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υποστηρίζουν πως η μη απάντηση από τους εταίρους επί της ελληνικής πρότασης για τον ΑΔΜΗΕ σημαίνει αποδοχή της!
«Παρθένες οι δημαγωγοί της ιστορίας μπροστά στην κυβέρνηση»
Ο εισηγητής της ΝΔ υπενθύμισε τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Αλέξη Τσίπρα και τις δεσμεύσεις του για να μην πάνε τα δάνεια σε distress funds «δηλαδή στα κοράκια που θα κυνηγούν τους δανειολήπτες». «Η κυβέρνηση κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ ανακολουθίας. Οι δημαγωγοί της ιστορίας θα φαίνονται μπροστά τους παρθένες» είπε ο κ. Χατζηδάκης για να προσθέσει «κατά 52% αυξήθηκαν τα κόκκινα δάνεια επι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ (σ.σ. ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι αυξήθηκαν κατά 43%) και αυτό είναι δικό σας έργο. Εϊπε ότι η κυβέρνηση δίνει τα δάνεια «στα κοράκια» και πως η ΝΔ «δεν πρόκειται να ψηφίσει τις διατάξεις γιατί δεν θέλουμε να ξεπλύνουμε τη δημαγωγία και την ανακολουθία του ΣΥΡΙΖΑ».
Επτά υπουργικές αποφάσεις σε δύο ημέρες
Κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε χθες ότι σε εκκρεμότητα βρίσκονται τα 7 από τα 13 μέτρα του πακέτου που συμφωνήθηκαν στην αρχές του μήνα. Ανάμεσά τους δεν είναι μόνο νομοθετικά μέτρα αλλά και υπουργικές αποφάσεις που θα πρέπει να εκδοθούν σε δύο ημέρες.
Συγκεκριμένα:
1. Στο πρώτο σκέλος του αφορά την συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ. Αν όντως είχε κλείσει όπως τόνιζαν όλες αυτές τις ημέρες κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα έπρεπε να υπήρχαν στο νομοσχέδιο διατάξεις για την διαδικασία μεταβίβασης των μετοχών της εταιρίας από την ΔΕΗ στο ελληνικό δημόσιο .
Συνεπώς θα πρέπει να συμφωνηθεί η ολοκλήρωση του θέματος ή συμφωνία με τους δανειστές για νέα αναβολή του μέχρι και την πρώτη αξιολόγηση.
Στο πακέτο για την αγορά ενέργειας εκκρεμεί επίσης και η λύση που θα πρέπει να δώσει το υπουργείο για τους πλειστηριασμούς ποσοτήτων ενέργειας ή το ενδεχόμενο ισοδύναμο μέτρο που θα καλύψει το ζητούμενο, δηλαδή την εκχώρηση στους ιδιώτες ποσοτήτων ηλεκτρισμού και άρα ανοίγματος της λιανικής αγορά ηλεκτρισμού.
2. Στους πλειστηριασμούς εκκρεμεί η δευτερεύουσα νομοθεσία. Ειδικότερα από το πολυνομοσχέδιο απουσιάζει ρύθμιση με την οποία θα ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της επιδότησης σε οικονομικά ευάλωτα ελληνικά νοικοκυριά με κόκκινα στεγαστικά δάνεια τα οποία θα ενταχθούν στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη και - αποδεδειγμένα – δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε και την ελάχιστη δόση που θα επιβάλει το δικαστήριο.
Δεν έχει εκδοθεί ακόμη από την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διαδικασία και τα κριτήρια που θα χρησιμοποιούνται για να καθοριστεί το μέγιστο της ικανότητας αποπληρωμής του δανειολήπτη, το ποσό που οι πιστωτές θα μπορούσαν να λάβουν σε περίπτωση επιβολής έκτακτης ανάγκης και πιθανών ζημιών για τους πιστωτές.
Εκκρεμεί επίσης η υιοθέτηση νομοθεσίας, κατάρτιση του προϋπολογισμού και ανάπτυξη ενός σχεδίου υλοποίησης για τη σύσταση ενός Γραφείου Πιστώσεων και Πλούτου μέχρι τα τέλη του Ιουνίου του 2016 που θα είναι ανεξάρτητη αρχή και θα προσδιορίζει τις δυνατότητες πληρωμής των δανειοληπτών με σκοπό τη διευκόλυνση των τραπεζικών ιδρυμάτων.
3. Από τα νομοθετικά μέτρα που αφορούν την φορολογία εκκρεμεί η υιοθέτηση νομοθετικών μέτρων για τον εντοπισμό χώρων αποθήκευσης (μόνιμων ή κινητών) για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα.
4. Η υπουργική απόφαση για δραστηριοποίηση της διυπουργική επιτροπή για τα κλειστά επαγγέλματα.
5. Η υιοθέτηση επιπλέον 10 συστάσεων της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα αναψυκτικά και τα πετρελαϊκά προϊόντα.
6. Εκκρεμεί ακόμη από το δεύτερο μνημόνιο η βελτίωση του νόμου 4269 για τον χωροταξικό σχεδιασμό και το προεδρικό διάταγμα για τον καθορισμό των δασών.
7. Τέλος στο κομμάτι που αφορά τις αλλαγές στο δημόσιο δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο διάταξη με την οποία να δεσμεύεται το δημόσιο για την συνέχιση του κανόνα προσλήψεων (1 πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) του 2016, ενώ και τον καθορισμό της αναλογίας για τα έτη 2017-2019.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr