Αν και ακόμα μένουν πολλά προς διευκρίνηση, η αγορά πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι προ των πυλών. Ο λόγος γίνεται για επιχειρηματικά δάνεια ύψους 35-40 δις ευρώ, με 25 δις εξ αυτών να είναι κοινοπρακτικά. Θέμα που καλούνται να βάλουν στο τραπέζι οι τράπεζες καθώς οι πωλήσεις δεν μπορούν να γίνουν πριν υπάρξει συννενόηση μεταξύ πιστωτών. Πάντως, σχεδόν 60% εκ των επιχειρηματικών δανείων κρίνονται μη βιώσιμα και θα πρέπει να πουληθούν άμεσα και σε... distress funds.
Μάλιστα, αν και ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, εξετάζεται το ενδεχόμενο ομαδοποίησης και πώλησης δανείων ανά κλάδο, π.χ. ξενοδοχεία, ναυτιλία, ιχθυοκαλλιέργειες, κατασκευές κ.λπ. αλλά πρώτα θα υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των τραπεζών.
Στο... δια ταύτα, οι τράπεζες και κυρίως οι νέοι ξένοι μέτοχοί τους αναμένουν το ακριβές πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και τους όρους αδειοδότησης των σχημάτων που θα κληθούν να τα διαχειριστούν, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις συνεργασίες που ήδη είναι στα σκαριά ή να κλείσουν νέες στο πλαίσιο της δραστικής εκκαθάρισης των προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων.
Η αδειοδότηση εταιριών που θα αναλάβουν τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, και η οποία αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα στοχεύει στη σημαντική μείωση του ποσοστού των µη εξυπηρετούµενων δανείων που για την ελληνική αγορά είναι πολλαπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Όσο καλύτερα τα πάνε οι τράπεζες, τόσο θα σταματήσουν να «καίνε» κεφάλαια, θα μπορούν να δανείσουν την οικονομία, δεν θα κινδυνεύουν με νέες «τρύπες».
Ρόλο στο εγχείρημα θα έχουν εξειδικευμένες εταιρείες που κατέχουν δάνεια ή που διαχειρίζονται μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως βέβαια και τα distress funds, κάποια εκ των οποίων είναι μέτοχοι των συστημικών ALPHA BANK, EUROBANK, ΕΘΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Αλλωστε, κάμποσα ξένα χαρτοφυλάκια μπήκαν στις ΑΜΚ όχι τόσο γιατί πόνταραν σε κέρδη από το χρηματιστήριο, όσο σε υπεραξίες από τη διαχείριση προβληματικών δανείων. Συνολικά οι ξένοι έβαλαν 5 δις ευρώ ώστε να μπούνε σε μια συνολική αγορά άνω των 100 δις ευρώ. Δηλαδή, με μια μικρή απόδοση 10% θα έχουν διπλασιάσει τα κεφάλαιά τους ανεξάρτητα του τι θα κάνουν οι μετοχές στο ταμπλό...
Τα distress fund ενδιαφέρονται για δάνεια που έχουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον ή καλύπτονται από υψηλού βαθμού ενέχυρα, ήτοι παίζουν σε επιχειρηματικά δάνεια και υπό προϋποθέσεις σε μεγάλα στεγαστικά δάνεια. Ο τρόπος που αγοράζουν τα δάνεια γίνεται με εκκίνηση υπολογισμού τις τιμές της αγοράς μείον τις υποχρεώσεις – επιβαρύνσεις του δανείου και επ΄ αυτού ζητούν περαιτέρω discount, που πολλές φορές φτάνει στο 70% με 90%, ενώ έχουν παρατηρηθεί ακόμα και φαινόμενα να αγοράζεται ένα δάνειο στο 5%, 6% ή 7% της ονομαστικής του αξίας. Αρα, τα περιθώρια κέρδους είναι μεγάλα, ακόμα και αν χρειαστεί κάποια δάνεια να μείνουν καιρό στα ξένα χαρτοφυλάκια μέχρι να... έρθει η ώρα τους.
Σημειώνεται ότι η ΤτΕ εκτιμά πως θα πρέπει να επισπευσθούν οι ενέργειες για τη δημιουργία μιας ενεργού δευτερογενούς αγοράς µη εξυπηρετούμενων δανείων. Εκτός από τη βελτίωση της ποιότητας χαρτοφυλακίου των τραπεζών και την ανάκτηση πόρων µέσω της πώλησης υφιστάμενων απαιτήσεων, που θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε νέες πιστώσεις, η ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς µη εξυπηρετούμενων δανείων θα προσέλκυε ένα ευρύτερο φάσμα επενδυτών όπως π.χ. ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και διαχειριστές κεφαλαίων.
Μεγάλοι παίκτες στην διεθνή σκακιέρα με τα «κόκκινα» δάνεια είναι οι Deutsche Bank, Apollo, Lone Star, Cerberus Capital Management, Oaktree Capital, Blackstone, Fortress, Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) και Aktua Soluciones Financieras. Η τελευταία έχει ήδη συστήσει κοινή εταιρία με την ALPHA BANK, η οποία όμως ακόμη δεν έχει λειτουργήσει. Σε αυτήν συζητάται να προσχωρήσει και η EUROBANK, η οποία συζητά επίσης με την KKR τη δημιουργία joint venture για τη διαχείριση επιχειρηματικών δανείων.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr