Στο εβδομαδιαίο δελτίο του, ο ΣΕΒ κάνει λόγο για κάθε άλλο παρά φιλική αντιμετώπιση των επιχιερηματιών, για αναποτελεσματική για τα δημόσια έσοδα υπεροφορολόγηση τους και για αιφνιδιασμό εκ μέρους της κυβέρνησης, όπως πχ. με την επιβολή του έκτακτου φόρου στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, που «τιμωρεί» τους υπάρχοντες και διώχνει τυχόν υποψήφιους επενδυτές.
«Η αθέτηση συμβάσεων και η αδυναμία προστασίας όσων πίστεψαν και επένδυσαν στην Ελλάδα προκαλεί τεράστια ζημιά σε μια χώρα με ελλειμματική αξιοπιστία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο, συμπληρώνοντας ότι «η ξαφνική επιβολή επιπλέον φόρων στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ αποτελεί όχι μόνο αθέτηση σύμβασης, αλλά επιπλέον θα αποτύχει παταγωδώς να εξασφαλίσει στο κράτος τα έσοδα που προσδοκά, όπως απέτυχαν και άλλες φοροϋπερβολές των τελευταίων ετών».
Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις του πολυήμερου σιδηροδρομικού αποκλεισμού των συνόρων Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ο ΣΕΒ τονίζει ότι «η ζημιά που υπέστη η χώρα υπερβαίνει κατά πολύ τη ζημιά που υπέστησαν όσες επιχειρήσεις εμπιστεύτηκαν το λιμάνι του Πειραιά και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και προστίθεται σε περιστατικά όπως της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός». Πάνω από όλα και πέραν της αναπόφευκτης ζημιάς που θα υποστεί το δημόσιο όταν τελεσιδικήσουν οι σχετικές αγωγές, η χώρα χάνει ξανά την ευκαιρία να ανταμείψει όσους επένδυσαν κόντρα σε όσους τους έλεγαν «μην πλησιάζεις την Ελλάδα, θα χάσεις» και να διαψεύσει όσους αμφισβητούν την αξιοπιστία της Ελληνικής οικονομίας».
Σε ότι αφορά στο κλίμα στην πραγματική οικονομία, το δελτίο του ΣΕΒ σημειώνει ότι «η πρόσβαση σε χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και ειδικά των ΜΜΕ στην Ελλάδα χειροτέρευσε εκ νέου, οι εξαγωγές χάνουν σταδιακά τη δυναμική τους», κι όλα αυτά την ώρα που «η συνεχής αναζήτηση νέων φόρων για την κάλυψη των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς οι φιλόδοξοι στόχοι εσόδων διαψεύδονται συνεχώς σε μια οικονομία που λυγίζει κάτω από το βάρος της υπερφορολόγησης, προσφέρει στη χώρα ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα: την εμπειρία ό,τι «το έργο το έχουμε ξαναδεί»!
«Πέρα από την υπερφορολόγηση της ενέργειας, των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας, η φορολόγηση καπνών, ποτών, αναψυκτικών, της κινητής τηλεφωνίας και ο κωμικός φόρος πολυτελείας μας έχουν προσφέρει πανάκριβα και επώδυνα μαθήματα. Δυστυχώς δεν μαθαίνουμε! Κι όμως είναι αυτονόητο: προηγείται η διαμόρφωση συνθηκών δημιουργίας πλούτου πριν επιβληθεί μια (λογική) φορολόγησή του» τονίζει ο Σύνδεσμος.
Για την υπερφορολόγηση
«Η πρόσφατη επιβολή ειδικού τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ δυστυχώς θα αποτύχει, όπως τόσα άλλα εισπρακτικά μέτρα που προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Οι περιπτώσεις υπερφορολόγησης, που τελικά υπονομεύουν την ανάπτυξη και τα κρατικά έσοδα, αφθονούν. Η υπερφορολόγηση της ενέργειας για βιομηχανική χρήση έχει δημιουργήσει μεγάλη ζημιά στην παραγωγή και απασχόληση. Η υπερφορολόγηση της μισθωτής εργασίας και οι υπερβολικοί φόροι κατοχής ακινήτων ήταν και αυτές εξαιρετικά επιζήμιες».
«Η υπερφορολόγηση, ειδικά των πιο αποδοτικών για το κρατικό ταμείο «υψηλών εισοδημάτων», έχει οδηγήσει στη μεγάλη μείωσή τους Εδώ δεν πρέπει να λησμονήσουμε ότι στην περίπτωση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που υλοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2014, μεταφράστηκε άμεσα σε βελτίωση των μισθών σε επιχειρήσεις που δηλώνουν στοιχεία στο ΙΚΑ, αναστρέφοντας την τάση μείωσης των αποδοχών που είχε επικρατήσει» τονίζει ο ΣΕΒ.
Θα αποτύχει ο έκτακτος φόρος στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ
«Η εμπειρία του παρελθόντος δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι ο νέος φόρος στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ θα αποτύχει», τονίζει ο ΣΕΒ, αναφέροντας ότι δεν θα φέρει τα προσδοκώμενα έσοδα 210 εκ. ευρώ.
Όπως υπογραμμίζεται αυτό θα συμβεί «καθώς η υψηλή ελαστικότητα της ζήτησης θα οδηγήσει σε απώλεια με πολλούς τρόπους στα έσοδα του κράτους: Θα μειωθεί η ζήτηση για επίσημα τυχερά παιχνίδια, μειώνοντας τα άλλα έσοδα που εισπράττει από αυτά το κράτος καθώς και τους φόρους που εισπράττει επί των κερδών.
Θα μειωθεί το έσοδο του κράτους επί των κερδών και μερισμάτων των επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει ή θα επενδύσουν στον κλάδο, και εμπιστευτεί (εσφαλμένα) το Ελληνικό κράτος
Θα κλείσουν πρακτορεία, οδηγώντας πολλούς εργαζόμενους στην ανεργία με αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων του κράτους και την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας που θα πληρώσει σε όσους χάσουν την δουλειά τους».
Ο ΣΕΒ αναφέρει ότι «όταν συνυπολογιστούν αυτές οι δυναμικές εξελίξεις, το πιθανότερο είναι ότι το Δημόσιο θα έχει ωφεληθεί, στην καλύτερη περίπτωση, με 50-70 εκ. ευρώ, χωρίς όμως να υπολογίζεται η ζημιά στην αξιοπιστία του κράτους και οι επιπτώσεις στην αποθάρρυνση άλλων επενδύσεων, τη στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη την προσέλκυσή τους περισσότερο από ποτέ και χωρίς να συνυπολογιστεί το βέβαιο γεγονός ότι όταν τελεσιδικήσουν οι σχετικές δικαστικές διαμάχες αυτά τα έσοδα θα επιστραφούν και επιπλέον θα πληρωθούν αποζημιώσεις».
«Το ίδιο άλλωστε ισχύει και για την αλλαγή του κανονισμού για τις παιχνιδομηχανές VLTs του ΟΠΑΠ που ήδη στερεί σημαντικά έσοδα από το κράτος χωρίς να συνυπολογίζεται η σχεδόν βέβαια καταδίκη του για παραβίαση της σχετικής συμφωνίας», σημειώνει ο Σύνδεσμος, «πυροβολώντας» το Υπουργείο Οικονομικών και κατ΄ επέκταση το Μαξίμου.
«Αλωνίζουν λαθρέμποροι και παράνομοι»
Όπως περιγράφεται στο δελτίο «ένας βασικός λόγος για τον οποίο η ζήτηση για επίσημα τυχερά παιχνίδια είναι τόσο ελαστική είναι ότι, όπως και στην αγορά οινοπνευματωδών και καπνών, υπάρχει και εδώ ανεπτυγμένη παράλληλα η παράνομη αγορά, κάτι που οφείλεται και στους αδύναμους ελεγκτικούς μηχανισμών του κράτους. Μάλιστα, όπως στην περίπτωση των ποτών και καπνών η στροφή στην παράνομη αγορά δεν οδηγεί μόνο σε ζημιά των νομοταγών και οργανωμένων επιχειρήσεων και πλήρη απώλεια εσόδων για το κράτος, ενέχει και σοβαρούς κινδύνους για τους καταναλωτές».
«Ειδικά στην περίπτωση των τυχερών παιχνιδιών», συνεχίζει το κείμενο, «τίθενται σημαντικά ζητήματα εποπτείας και η στροφή σε παράνομα παίγνια στερεί από τον καταναλωτή μια σημαντική ασπίδα προστασίας, ως προς την εντιμότητα των όρων υπό τους οποίους διεξάγονται τα τυχερά παιχνίδια. Τα ζητήματα αυτά τίθενται την ώρα που η ροπή προς τα παράνομα παίγνια ενισχύεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι τα όποια αναμενόμενα κέρδη από συμμετοχή σε επίσημα παίγνια υπόκεινται σε ελέγχους κίνησης κεφαλαίων, την ώρα που ο θαμώνας του παράνομου τζόγου περιμένει ότι τουλάχιστον ο παπατζής θα τον πληρώσει σε μετρητά».
Όμως στην περίπτωση της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ προστίθεται και η καταστροφική πρακτική της αθέτησης συμβάσεων και παραβίασης της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας που υπονομεύουν τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας και εξοργίζουν όσους εμπιστεύτηκαν τη χώρα και επένδυσαν σε αυτή δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προσφέροντας ρευστότητα στη δοκιμαζόμενη Ελληνική οικονομία. Οι εμπειρίες της «Ελληνικός Χρυσός» και του άρθρου 21 του Ν4321/15 είναι ακόμα πολύ νωπές άλλωστε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr