Σκηνικό ρήξης στήνεται με αιχμή το ασφαλιστικό καθώς οι δανειστές αναμένεται να σκληρύνουν τη στάση τους απαιτώντας μειώσεις στις κύριες συντάξεις ενώ ανυποχώρητη στάση θα κρατήσει και η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η προστασία των κύριων συντάξεων αποτελεί «κόκκινη» γραμμή στη διαπραγμάτευση.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στη δημόσια τηλεόραση δεσμεύτηκε ότι δε θα περικοπούν οι κύριες συντάξεις. Αντίθετα επέμεινε ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρονικό διάστημα αποτελεί προσφορότερη λύση προκειμένου να μην υποστεί για 12η φορά μείωση η αδύναμη κατηγορία των συνταξιούχων.
Οι δανειστές που θα συναντηθούν την προσεχή Πέμπτη στην Αθήνα με τον υπουργό εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλο, έχουν διαμηνύσει σε όλους του τόνους ότι απορρίπτουν την πρόταση για αύξηση των εισφορών ως αντιαναπτυξιακή και επιμένουν όχι μόνο στη μείωση των κύριων συντάξεων αλλά και στην χορήγηση της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια.
Συγκεκριμένα ο κ. Κατρούγκαλος θα προτείνει την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1 μονάδα για τις κύριες συντάξεις για να εισπραχθούν το χρόνο 300 εκατ. ευρώ και την αύξηση κατά 1 μονάδα των εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις, 0,5 για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζόμενους.
Η αύξηση των εισφορών θα συνδεθεί με την αύξηση της εισπραξιμότητας του συστήματος, δηλαδή όσο μειώνονται οι οφειλές εισφορών προς τα ταμεία, τόσο θα μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν εργοδότες- εργαζόμενοι.
Παράλληλα, όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα αντικατασταθεί από έναν «κανόνα βιωσιμότητας» στον οποίο συνυπολογίζει εκτός από τα έσοδα - έξοδα και τις προσόδους περιουσίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), προκειμένου να προχωρήσει μεν σε μειώσεις, που θα είναι όμως “στοχευμένες”, δεν θα είναι οριζόντιες και θα ξεκινούν από τις συντάξεις άνω των 150 ευρώ.
Η κυβέρνηση προτείνει πέρα από την αύξηση των εισφορών και τη μείωση του ποσού που καταβάλλεται για συντάξεις και τη χρήση των αποθεματικών του ταμείου κατά 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
Όσον αφορά τους μελλοντικούς συνταξιούχους, η κυβέρνηση ζητά να καταβάλλεται εθνική σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια με 15 έτη ασφάλισης και τη δημιουργία κλίμακας αναπλήρωσης συντάξεων που θα φτάνει και το 70%. Την ίδια στιγμή οι δανειστές επιμένουν στη θεσμοθέτηση εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά και στην καθιέρωση κλίμακας αναπλήρωσης των συντάξεων που δεν θα ξεπερνά το 50%.
Το ασφαλιστικό μετά τη μικρή παράταση που πήρε αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή στα μέσα Ιανουαρίου . Ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ σχολίασε ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση αποτελεί μέρος της πρώτης αξιολόγησης και η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμη λίγο χρόνο, για να την προωθήσει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr