Οι μειώσεις που απαιτούν να γίνουν οι δανειστές ρίχνουν την κύρια σύνταξη κάτω και από το μισό του συντάξιμου μισθού. Ουσιαστικά ζητούν η βασική σύνταξη μετά το 2020 να αντιστοιχεί μόλις στο 48,51% του μισθού, ενώ η επικουρική να μην ξεπερνάει το 8,3%.
Πως μεταφράζεται
Για παράδειγμα εάν ένας συνταξιούχος έχει σήμερα 800 ευρώ σύνταξη, καθώς μετά από 35 έτη ασφάλισης είχε συντάξιμο μισθό 1.000 ευρώ με τα νέα όρια ηλικίας και τα ποσοστά αναπλήρωσης θα πάει στα 750 μαζί με την επικουρική μετά το 2016 και στα 567 ευρώ μετά το 2020 και ως το 2060.
Ουσιαστικά με την κύρια σύνταξή του να μην ξεπερνάει τα 486 ευρώ όμως το ποσοστό αναπλήρωσης έχει πέσει κάτω από το μισό του συντάξιμου μισθού του. Όλα τα παραπάνω δεν αφορούν μονάχα τους νέους συνταξιούχους, αλλά σε όλους άσχετα από το πότε συνταξιοδοτήθηκαν.
Το καλύτερο σενάριο, για την ελληνική πλευρά, λέει ότι για 40 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης (κύρια και επικουρική μαζί) δεν θα πέσει κάτω από το 65%. Το χειρότερο σενάριο (και πάλι κύρια και επικουρική μαζί) λέει ότι η σύνταξη θα πέσει στο 57% του συντάξιμου μισθού. Κάπως έτσι στην καλύτερη περίπτωση μια σύνταξη της τάξης των 800 ευρώ σήμερα θα πάει στην καλύτερη στα 650 ευρώ και στη χειρότερη στα 570 ευρώ. Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, αυτό που επιδιώκει η ελληνική πλευρά δηλαδή, η μείωση είναι από τα 150 ευρώ και πάνω.
Αυτά είναι τα νέα όρια συνταξιοδότησης
Εκδόθηκε σήμερα ερμηνευτική εγκύκλιος του νόμου 4336/2015 του υπουργείου Εργασίας για τα νέα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στα συνταξιοδοτικά ταμεία του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, κλπ).
Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή, θεσπίζεται νέο επιπλέον ποσοστό μείωσης της σύνταξης, πέραν του υφισταμένου, στην περίπτωση λήψης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος.
Με βάση την ίδια εγκύκλιο, θεσπίζονται ως όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων, των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62ο έτος της ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος της ηλικίας (με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης), με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του ν. 3863/2010 (Α` 115).
Επίσης, από 1.1.2022, θεσπίζεται ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, όπου αυτή προβλέπεται σύμφωνα με τις ισχύουσες γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62ο έτος της ηλικίας με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης.
Επιπλέον, προβλέπεται ότι:
α) Στις περιπτώσεις των ασφαλισμένων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, που μέχρι και 18.8.2015, δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους ή μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται σύμφωνα με το άρθρο 1 της Α.Π. Φ.11321/οικ.47523/1570/23.10.2015 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 2311, Β΄).
β) για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος από 19.8.2015 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν.4336/2015) και εφεξής, θεσπίζεται νέο επιπλέον ποσοστό μείωσης της σύνταξης, πέραν του υφισταμένου.
Εξαιρούνται από την ανωτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως διαφαίνεται στο Κεφάλαιο Γ΄ της παρούσης:
α. οι ασφαλισμένοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα,
β. όσοι συνταξιοδοτούνται είτε με βάση τις διατάξεις του ν. 612/1977, είτε με βάση τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές, και
γ. οι ασφαλισμένοι που υπάγονται σε γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις συνταξιοδότησης ως μητέρες και χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.
Παράλληλα, προβλέπεται, ρητώς, ότι διασφαλίζονται (και επομένως δεν θίγονται από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης) τα θεμελιωμένα έως και 18.8.2015 συνταξιοδοτικά δικαιώματα και μπορούν αυτά να ασκηθούν οποτεδήποτε.
Διευκρινίζεται ότι θεμελιωμένο δικαίωμα υφίσταται, όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται), που απαιτούνται για τη συνταξιοδότησή του. Το θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει εργαζόμενος.
Δείτε την εγκύκλιο στο επισυναπτόμενο αρχείο που ακολουθεί
- Εγκύκλιος με νέα όρια ηλικίας (146 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr