Άλλωστε, η χρονική διευκόλυνση των δανειστών προς την κυβέρνηση έως ότου έρθει αντιμέτωπη με το μεγάλο μέτωπο του ασφαλιστικού, με επίσημο και τελεσίδικο τρόπο, μεταφέροντας για το 2016 την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης έχει και αντάλλαγμα. Και αυτό περιλαμβάνεται στη δέσμευση της χώρας να ολοκληρωθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου το 2ο πακέτο μέτρων του 1 δισ. ευρώ, ένα πακέτο που περιλαμβάνει πολλές και μεγάλες… δυσκολίες.
Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει το σχέδιο για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων», το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ πολλών άλλων, τη σύσταση νέου είδους εταιρείας κόκκινων δανείων, νομιμοποιεί την πώληση δανείων σε ειδικά funds, αλλά και εντάσσει τους μικρομεσαίους στον ψηφισμένο από την προηγούμενη εβδομάδα νόμο για την προστασία 1ης κατοικίας.
Η τελική μάχη για τα κόκκινα δάνεια θα κριθεί τον Δεκέμβριο, στον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με το «κουαρτέτο», όπου θα αποφασιστεί το πλαίσιο διαχείρισης των δανείων σε καθυστέρηση. Δανειστές, κυβέρνηση και τραπεζίτες συμμετέχουν στις διεργασίες που θα διαμορφώσουν το νέο πλαίσιο, με την κάθε πλευρά να υποστηρίζει τις δικές της απόψεις.
Εταιρείες σε κλάδους υπό κατάρρευση λόγω χρεών ή εταιρείες σε τομείς με προοπτικές, όπως ο ξενοδοχειακός, η ναυτιλία, ο κατασκευαστικός, το real estate, η μεταποίηση, το εμπόριο, η βιομηχανία, η ακτοπλοΐα κ.λπ., θα μπορούν να αναδιαρθρωθούν και εφόσον πληρούν προϋποθέσεις, να εξυγιανθούν και να πουληθούν σε ξένα εξειδικευμένα funds. Τα οποία ήδη κάνουν… «βόλτες» στην Αθήνα προσφέροντας τιμές που φτάνουν στο 5%, 10%, άντε 15% της ονομαστικής αξίας του δανείου, δηλαδή προσφέρουν τεράστια discounts.
Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα σχέδια και μοντέλα από τους αρμόδιους, την ΤτΕ, τις τράπεζες κ.λπ. Μεταξύ αυτών, η αναδιάρθρωση, και με συμμετοχή των τραπεζών-μετόχων, των επιχειρήσεων που κρίνονται βιώσιμες. Θα συσταθούν εταιρείες (και με τραπεζική συμμετοχή) που θα αποτελούν φορείς διαχείρισης δανείων. Επίσης, θα τίθεται η δυνατότητα απευθείας πώλησης δανείων σε funds που ειδικεύονται σε αυτή την αγορά.
Άλλωστε, κάποια ξένα funds (hedge funds, distress) έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για μια σειρά από κλάδους (τουρισμός, ναυτιλία, ακίνητα) ή και για ξενοδοχειακές μονάδες, πολυτελείς εξοχικές κατοικίες που έχουν μπει ως ενέχυρο για δάνεια (π.χ. πολλά δάνεια μικρομεσαίων που παρουσιάζουν καθυστέρηση σε ποσοστό 60%-70%, συνοδεύονται με εξασφαλίσεις που συνδέονται με ακίνητα τα οποία είναι είτε κατοικίες είτε επαγγελματική στέγη των δανειοληπτών). Η επιλογή των προς πώληση δανείων θα γίνει με κριτήρια που θα βοηθούν τους ισολογισμούς των τραπεζών. Στα σχέδια είναι και «σαλαμοποίηση» δραστηριοτήτων ή παγίων προβληματικών επιχειρήσεων και η πώλησή τους σε ξένους επενδυτές, εφόσον δεν βρεθεί στρατηγικός εταίρος να εισφέρει ρευστότητα και ο βασικός μέτοχος δεν βάλει νέα κεφάλαια.
Πάντως, σε πρώτη φάση και δεδομένου ότι τους επόμενους μήνες οι διοικήσεις των τραπεζών θα «ελεγχθούν» από εγχώριους και ευρωπαϊκούς αρμόδιους φορείς για τη δυνατότητα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μάλλον δύσκολα θα επιλέξουν την τακτική της απευθείας μετοχοποίησης χρεών καθώς έτι επί της ουσίας θα δημιουργηθεί μια νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων αλλά με τις ίδιες μεγαλομετόχους.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr