"Πολύ σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις από όλες τις τράπεζες για τη μείωση των χρεώσεων και των προμηθειών για τις συνήθεις συναλλαγές των επιχειρήσεων με τα πιστωτικά ιδρύματα", σημείωσε μάλιστα.
Η κα. Κατσέλη επεσήμανε ότι αναμένεται η πρόταση της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια για να υπάρξει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο, διότι όπως είπε "τα κόκκινα δάνεια είναι βραχνάς και για τις τράπεζες".
Το επόμενο βήμα, συνέχισε η πρόεδρος της ΕΕΤ, είναι η επαναφορά των καταθέσεων στις τράπεζες "αλλά όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης" σημείωσε η ίδια. Για την αύξηση της χρήσης των ΡΟS και των ηλεκτρονικών πληρωμών για περισσότερες επιχειρήσεις "ήταν ένα παράπλευρο κέρδος" είπε η κυρία Κατσέλη. Ακόμη, υπενθύμισε την άποψή της για τα clasters, υπογραμμίζοντας ότι το 89% του παγκόσμιου εμπορίου γίνεται από αλυσίδες αξίας, άρα "η μεγάλη πρόκληση για όλους μας είναι να φτιάξουμε τέτοιες συνεργασίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να κερδίσουμε την εξωστρέφεια".
Ακόμη, η κα. Κατσέλη υπογράμμισε ότι σχεδιάζονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα υποστηρίξουν κυρίως μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις "αλλά όχι μόνο" - και γνωστοποίησε ότι η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις μέσα στον επόμενο μήνα.
Στη δημόσια παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2015, παρέστη και ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου και της κοινωνικής συναίνεσης για τα μεγάλα θέματα της οικονομίας και της κοινωνίας.
Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, η κρίση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως κανονικότητα, ούτε ως μονόδρομος και "δεν πρέπει να θεωρήσουμε πως δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τη λιτότητα και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων". "Θέλουμε την επιστροφή στην κανονικότητα του ευρωπαϊκού μοντέλου. Δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε την υπογραφή ενός μνημονίου με αντίθετες όψεις από την πολιτική μας ιδεολογία - στόχος όμως είναι οι πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο για να επιστρέψει η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο" είπε ο υπουργός. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και πολιτικές, αλλά για την παιδεία και το ασφαλιστικό σύστημα απαιτείται διάλογος και συναίνεση", υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος.
Στον εργασιακό τομέα, συνέχισε ο υπουργός Εργασίας, η Ελλάδα αποτελεί τον καθρέπτη του μέλλοντος της Ευρώπης και "γι’ αυτό θέλουμε να μην είναι αυτό ένα διμερές θέμα με τους θεσμούς, αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα". Το Ασφαλιστικό που θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης το επόμενο διάστημα, "πρέπει να είναι αντικείμενο πολιτικών συγκλίσεων αν είναι δυνατόν, αλλά τουλάχιστον να είναι θέμα πολιτικού διαλόγου. Διότι το θέμα. δεν είναι μόνο αν θα εξασφαλίζει συντάξεις και στη νέα γενιά, αλλά και ένα δίκαιο σύστημα για αξιοπρεπείς συντάξεις και καλύτερη αναδιανομή υπέρ των πιο αδύναμων στρωμάτων".
Για το σκέλος που αφορά στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε ότι στόχος είναι, το μοντέλο αυτό να βασίζεται στην υγιή επιχειρηματικότητα και στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και όχι στη φτωχοποίηση των Ελλήνων με τη μείωση του μισθολογικού κόστους.
"Θα ευχόμουν να είναι λάθος κάποιες από τις προβλέψεις της έκθεσης, όπως η έκταση της ύφεσης για φέτος - και εφόσον μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα επιστρέψουμε σε θετικό πρόσημο στην οικονομία από τα μέσα του 2016".
Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης, εκπροσώπησε τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία βαδίζει προς την σταθεροποίηση - και τα πρώτα δείγματα προς αυτή την κατεύθυνση, με την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, τα έσοδα από τον τουρισμό και τις εξαγωγές, είναι θετικά.
Ο κ. Παπαδεράκης επανέλαβε ότι από τα μέσα του 2016 αναμένεται η ανάκαμψη και η αύξηση της απασχόλησης. Σημειώθηκε η σημασία για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο σύνθετων παραγωγικών συμπλεγμάτων με οριζόντιες συνεργασίες νέων επιχειρηματικών εργαλείων και νέες μορφές εμπορίου - με το βλέμμα όμως στην εγχώρια παραγωγή, σε ισότιμους όρους μεταχείρισης από τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους και βελτίωση των χρόνων αποπληρωμής των προμηθευτών.
Για τη χάραξη εθνικής πολιτικής στο εμπόριο αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας, σημειώνοντας ότι είναι στο τελικό στάδιο παραλαβής το έργο "Εθνικό Παρατηρητήριο Εμπορίου" και ήδη επικαιροποιούνται οι σχετικές μελέτες, ενώ ο ίδιος αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία του ηλεκτρονικού εμπορίου. Όπως είπε, ήδη γίνονται διαβουλεύσεις με τους φορείς για να διαμορφωθούν οι εθνικές θέσεις και ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης, το οποίο θα αντιμετωπίζει θέματα όπως το μεταφορικό κόστος, οι δεξιότητες, οι παραγωγικές διασυνδέσεις και οι διαδικτυακές πλατφόρμες. Το ζητούμενο για το μέλλον είναι οι πρωτοβουλίες - και ήδη σχεδιάζονται ομάδες εργασίες, είπε ο ίδιος. Ο κ. Παπαδεράκης αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία των ανοικτών εμπορικών κέντρων και στην επέκταση της χρήσης της ηλεκτρονικής πληρωμής.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ψηφιακή αγορά και στην ανάγκη να αλλάξει το ελληνικό εμπόριο και να ακολουθήσει ο εθνικός σχεδιασμός την ευρωπαϊκή στρατηγική. Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έμποροι στη μάχη που δίνουν στην πραγματική οικονομία, ο κ. Κορκίδης έφερε ως παράδειγμα το γεγονός, ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα τοποθετήθηκε στο τελωνείο του Προμαχώνα, η γεφυροπλάστιγγα που έχει κάνει δωρεά από το 2013 η Συνομοσπονδία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr