Μια πρώτη αλλαγή αφορά τις διαφημιστικές καταχωρήσεις και τις αγγελίες για αξιοποίηση ακινήτων. Υποχρεωτική είναι πλέον για τα κτήρια που διαθέτουν Eνεργειακό Πιστοποιητικό Ακινήτου η αναγραφή του δείκτη ενεργειακής απόδοσης (ενεργειακή κατηγορία) του κτιρίου σε όλες τις εμπορικές διαφημιστικές καταχωρήσεις στον Τύπο και το διαδίκτυο που αφορούν τη διάθεση προς πώληση ή προς μίσθωση κτιρίου.
Επιπλέον και τα δυάρια ή οι γκαρσονιέρες (κτίσματα μικρότερα των 50 τετραγωνικών μέτρων) από την 1η Ιανουαρίου 2016 θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά ενεργειακό πιστοποιητικό και, όταν αυτά ενοικιάζονται ή πωλούνται. Οι ιδιοκτήτες, μάλιστα, που δεν φανούν συνεπείς κινδυνεύουν με πρόστιμα από 1000 έως και 10.000 ευρώ ανάλογα με την επιφάνεια και τη χρήση του κτιρίου αλλά και το βαθμό υπαιτιότητας του υπόχρεου.
Υποχρεωτική επιθεώρηση και στα συστήματα θέρμανσης
Επίσης τα συστήματα θέρμανσης των κτιρίων πρέπει να επιθεωρούνται υποχρεωτικά τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια για συστήματα με λέβητες συνολικής ωφέλιμης ονομαστικής ισχύος έως είκοσι έως και εκατό κιλοβάτ (100 kW) τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια, για συστήματα με λέβητες άνω των εκατό κιλοβάτ (100 kW) και ανά τέσσερα χρόνια αν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ως καύσιμο.
Από τις 9 Νοεμβρίου 2015, σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας» της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr).
Αντίθετοι οι ιδιοκτήτες
Πάντως την αντίθεση τους στη νέα νομοθεσία εκφράζουν οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακίνητων.« Εξοικονόμηση ενέργειας δεν επιτυγχάνεται με πιστοποιητικά, αλλά με εργασίες αναβάθμισης»αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακίνητων (ΠΟΜΙΔΑ) η οποία θεωρεί ότι η εξοικονόμηση ενέργειας στα υπάρχοντα κτίρια, στο βαθμό που αυτή είναι τεχνικά εφικτή, δεν μπορεί να επιτευχθεί με την έκδοση πιστοποιητικών αλλά με την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμισή τους.«Δυστυχώς σήμερα το Κράτος έχει καταργήσει κάθε φορολογική απαλλαγή, κάθε επιδότηση ή πρόγραμμα στήριξης της εξοικονόμησης ενέργειας, και αύξησε τον ΦΠΑ στις επισκευές κτιρίων από το 13% στο 23%. Αν αυτό δεν αλλάξει ριζικά, αν δεν υπάρξει σημαντική ελάφρυνση στο φόρο εισοδήματος, μειωμένος ΦΠΑ στα υλικά και εργασίες και συγκεκριμένα κίνητρα, κανένα ενεργειακό πιστοποιητικό δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση», καταλήγει η ΠΟΜΙΔΑ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr