Ωστόσο ερώτημα παραμένει το πώς θα διαμορφωθούν οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες εν όψει του δεύτερου κύματος προαπαιτούμενων. Ήδη οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη καθώς υπάρχουν 35 προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν για να λάβει η χώρα το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου που θα τροφοδοτήσει την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
Στις εκκρεμότητες που είναι εξίσου «καυτές» με τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και την αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, η εισφορά αλληλεγγύης, η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών που κρίνονται αναποτελεσματικές ή άδικες σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, η σταδιακή κατάργηση τη φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών στο πλαίσιο του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, η αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια, η καθιέρωση περιουσιολογίου που θα περιλαμβάνει κινητές και ακίνητες αξίες, η επανεξέταση της λειτουργίας της εναλλακτικής ελάχιστης φορολογίας(τεκμήρια διαβίωσης) καθώς και η κατάρτιση σχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που προβλέπει τον εντοπισμό των μ η δηλωμένων καταθέσεων μέσω ελέγχων των τραπεζικών συναλλαγών σε τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Επίσης μέτρα για την λαθραία διακίνηση καυσίμων , τηδημιουργία βάσης δεδομένων για την παρακολούθηση των ισολογισμών μητρικών και θυγατρικών επιχειρήσεων, τη σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης του ναυτιλιακού κλάδου κ.ά.
Η ανησυχία μετά και την ψηφοφορία της Πέμπτης στη Βουλή για τυχόν νέες απώλειες, είναι έκδηλη καθώς στην ατζέντα των υποχρεώσεων εντάσσεται το θέμα των αγροτών, που εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα σε αυτήν τη συγκυρία θα περάσει. Πληροφορίες του Reporter πάντως, αναφέρουν ότι θα υπάρξει προσπάθεια για «δύσκολες» αποφάσεις να πάνε πίσω στο χρόνο καθώς σε αυτήν τη συγκυρία η νομοθέτησή τους θα δημιουργήσει προβλήματα.
Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, δεν αποκλείεται το κουαρτέτο να «δείξει» ανοχή καθώς στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος σε αυτήν τη φάση είναι η διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Δεν είναι τυχαίο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι οι θεσμοί δέχτηκαν, έστω προς στιγμήν, το κουτσούρεμα των ισοδυνάμων του ΦΠΑ στη παιδεία, μετά και τις καθολικές αντιδράσεις τόσο βουλευτών όσο και πολλών παραγωγικών κι επιχειρηματικών παραγόντων.
Η γκρίνια τώρα αρχίζει για πλειστηριασμούς
Ο πολιτικός πάντως πονοκέφαλος τώρα αρχίζει για την κυβέρνηση καθώς οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που έφερε στη βουλή αν και υπερψηφίστηκαν ενέτειναν τη σύγχυση. Σημειώνεται ότι η νομοτεχνική βελτίωση που αφορά τις δυνατότητες συνεισφοράς του δημοσίου στην εξόφληση των μηνιαίων δόσεων για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια ευπαθών ομάδων δημιουργεί ασάφειες καθώς παρά το γεγονός ότι προβλέπει τριετή διάρκεια και ορίζει πως μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να προβεί σε μερική κάλυψη της διαφοράς μεταξύ του ποσού που καταβάλλει ο οφειλέτης και που πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου και του ποσού που ορίζεται στο σχέδιο διευθέτησης οφειλών, δεν υπάρχει καμία διευκρίνηση για το τι θα συμβεί το 2017 και το 2018.
Επιπλέον στις νομοτεχνικές βελτιώσεις ορίζεται ότι στο σχέδιο διευθέτησης οφειλών θα προβλέπεται ότι "ο οφειλέτης θα καταβάλει το μέγιστο της δυνατότητας αποπληρωμής του και ότι το ποσό που θα πληρώνει είναι τέτοιο ώστε οι πιστωτές δεν θα βρεθούν χωρίς τη συναίνεσή τους σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτή στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης"(σ.σ πλειστηριασμού).
Επίσης μετά τις αλλαγές ορίζεται ότι η αξία του ακινήτου με βάση οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδος, κι όχι από ανεξάρτητους εκτιμητές. Συγκεκριμένα με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος θα ορίζεται όχι μόνο η διαδικασία και τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της μέγιστης ικανότητας αποπληρωμής του οφειλέτη αλλά θα προσδιορίζεται και το ποσό το οποίο θα λάμβαναν οι πιστωτές σε περίπτωση αναγκαστική εκτέλεσης, καθώς και τον προσδιορισμό της ενδεχόμενης ζημίας των πιστωτών.
Με οδηγό την Κύπρο;
Με αυτά τα δεδομένα πολλοί βουλευτές αναρωτιούνται το πώς το τραπεζικό σύστημα θα κινηθεί το επόμενο διάστημα και ειδικά με το νέο χρόνο όταν πλέον παύει να υφίσταται το οριζόντιο δίκτυ προστασίας του αρχικού Νόμου Κατσέλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι χρήσιμη θα είναι, εν τω μεταξύ η εμπειρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήδη την Πέμπτη υπήρξε συνάντηση του προέδρου Ν. Αναστασιάδη με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών στο προεδρικό μέγαρο όπου τους ζητήθηκε η προώθηση «αποτελεσματικών και λειτουργικών αναδιαρθώσεων», όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Η ανησυχία στη Μεγαλόνησο είναι έκδηλη καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Reporter, κάποιες τράπεζες εξετάζουν τις πωλήσεις δανείων αλλά και την εκκίνηση πλειστηριασμών από τον Ιανουάριο.
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με το 24h.com.cy μετά τη συνάντηση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου κ. John Hourican, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο. Συζητήσαμε την ανάγκη να υπάρξει περισσότερη πρόοδος στις αναδιαρθρώσεις και συζητήσαμε ότι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πολύ μεγάλο και πρέπει τώρα να μειωθεί».
Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσφέρει κάθε στήριξη μέσω διαφόρων σχετικών νομοθεσιών και φορολογικών κινήτρων. «Υποσχεθήκαμε», είπε, «να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να διασφαλίσουμε την προστασία των ευάλωτων ομάδων και να επιταχύνουμε» τις διαδικασίες αξιοποιώντας όλα τα μέτρα στη διάθεση μας.
Σημείωσε ότι «έχουμε αρχίσει να κάνουμε πρόοδο» και πρόσθεσε ότι έγιναν φέτος πέραν των 10.500 αναδιαρθρώσεων, εκ των οποίων το 76% εξακολουθούν να είναι βιώσιμες.
Ερωτηθείς αν η Κεντρική Τράπεζα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε πώληση δανείων σε ό,τι αφορά δάνεια νοικοκυριών, είπε «όχι σε αυτό το στάδιο. Επικεντρωνόμαστε στο να διαχειριστούμε την κάθε αναδιάρθρωση», ανέφερε.
Από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας κ. Bert Pijls είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι αναδιαρθρώσεις αποτελούν την πρώτη μας προτεραιότητα εδώ και καιρό», προσθέτοντας ότι ήδη έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος και πως γίνονται αναδιαρθρώσεις δανείων σε ρυθμό τρεις φορές περισσότερο από ό,τι στην αρχή του έτους.
Πρόσθεσε ότι οι τράπεζες έχουν στη διάθεση τους περισσότερα εργαλεία, όπως είναι οι σχετικές νομοθεσίες που προώθησε η Κυβέρνηση και θέσπισε η Βουλή, ώστε να υπάρξουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις.
Είπε ακόμη ότι η Ελληνική Τράπεζα έχει αναδιαρθρώσει το 40% των ΜΕΔ της, για ένα 20% δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί λύση και για ένα άλλο 20% υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία και διάλογος με τους πελάτες.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας κ. Νικόλας Χατζηγιάννης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ήταν πάρα πολύ εποικοδομητική και παραγωγική κατά την οποίαν ενημερώσαμε τον Πρόεδρο και ακούσαμε πολλές εισηγήσεις και απόψεις.
Το μήνυμα, το οποίο βγαίνει είναι ξεκάθαρο ότι, χρειάζεται να συνεχίσει αυτή η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται όσον αφορά τις αναδιαρθρώσεις, υπάρχουν πλέον καλά αποτελέσματα και καλή πορεία απ' όλους συμπεριλαμβανομένου και του Συνεργατισμού. Εμείς ως Συνεργατισμός, έχουμε ανεβάσει ταχύτητες, ζητάμε και επιζητάμε τη συνεργασία με τους δανειολήπτες, έχουμε ετοιμάσει ένα πολύ καλό πλαίσιο με μειωμένα επιτόκια, ως κίνητρο για να έρθουν οι πελάτες για να κάνουν αναδιαρθρώσεις και σίγουρα το σχέδιο, το οποίο εφαρμόζουμε έχει μεγάλη ευελιξία, δυνατότητα για πολλαπλή χρήση εργαλείων και γι' αυτό νοιώθουμε ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο».
Πρόσθεσε ότι «ο Συνεργατισμός χρησιμοποιεί την επιμήκυνση και άλλα εργαλεία για επίτευξη αναδιαρθρώσεων», σημειώνοντας ότι «ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η πορεία της οικονομίας και εμείς βλέπουμε ότι τον τελευταίο καιρό αυτοί οι ανοδικοί δείκτες της οικονομίας μεταφράζονται σε περισσότερη εμπιστοσύνη από τους πελάτες και αυτοί προσέρχονται σε μας και μπορούμε και συμφωνούμε σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις».
Ανέφερε ακόμη ότι οι σχετικοί αριθμοί των αναδιαρθρώσεων είναι αρκετά βελτιωμένα και αυτό που χρειάζεται είναι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, σημειώνοντας ότι «διαθέτουμε πάρα πολλούς πόρους προς αυτή την κατεύθυνση».
Λευκωσία
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr