Ο σύνδεσμος στο εβδομαδιαίο δελτίο που εκδίδει για την ελληνική οικονομία ζητεί μεταξύ άλλων τη μείωση του ΕΦΚ κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα για βιομηχανική χρήση, που μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε αυξημένα κρατικά έσοδα, την προώθηση της διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, την ενίσχυση της διασύνδεσης με την Ιταλία, που "θα επιτρέψουν να μειωθεί το συνολικό κόστος ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα οδηγώντας σε σημαντική μείωση των αντίστοιχων χρεώσεων στους βιομηχανικούς καταναλωτές, καθώς και προσαρμογή τιμολογίων στο προφίλ κατανάλωσης των επιχειρήσεων έντασης ενέργειας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής”.
Πιο αναλυτικά ο ΣΕΒ στέκεται μεταξύ άλλων στο πρόβλημα της ηλεκτροπαραγωγής των μη διασυνδεδεμένων νησιών που γίνεται με παλιές και αναποτελεσματικές γεννήτριες, πρακτική χαμηλής αξιοπιστίας και ιδιαίτερα ακριβή ως λύση. Η χρηματοδότηση των τιμολογίων των μη διασυνδεδεμένων νησιών ανέρχεται ετησίως σε 700 έως 800 εκ. ευρώ, κόστος που επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές αλλά και τη βιομηχανία (κατά 10 έως 15%).
Στο πλαίσιο αυτό ο σύνδεσμος επαναφέρει στο τραπέζι την πρότασή του για προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του συνολικού κόστους του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας κατά 7-8% επιτρέποντας χαμηλότερα τιμολόγια για τη βιομηχανία.
Ταυτόχρονα ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι οι βιομηχανικοί καταναλωτές επιβαρύνονται με φόρους και τέλη που συνδέονται με μη βιώσιμες επιδοτήσεις σε μικρά φ/β και ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Επίσης η Ελλάδα επιβάλει υψηλούς φόρους για τη βιομηχανική χρήση τόσο του ρεύματος όσο και του φυσικού αερίου.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δελτίο, "ενώ σε άλλες χώρες με υψηλούς φόρους στη μια μορφή ενέργειας αφενός υπάρχουν ειδικές εκπτώσεις για τη βιομηχανία και αφετέρου η βιομηχανία μπορεί να στραφεί στην χρήση της άλλης μορφής ενέργειας, η Ελλάδα είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση που δεν αφήνει κανένα τέτοιο περιθώριο ελευθερίας στη βιομηχανία. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει την ώρα που οι τιμές, στις οποίες εφαρμόζονται αυτοί οι φόροι, είναι ιδιαίτερα υψηλές για την περίπτωση του φυσικού αερίου αλλά και για την περίπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος”. Μάλιστα γίνεται αναφορά στη μελέτη της Roland Berger για λογαριασμό της ΕΒΙΚΕΝ που διαπιστώνει ότι το συνολικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας είναι στην Ελλάδα 30 – 70% υψηλότερο από τους ανταγωνιστές μας στη Γερμανία, στην Ιταλία και στην Ισπανία, όχι μόνο ως αποτέλεσμα της υψηλής φορολογίας αλλά και λόγω της διαδεδομένης χρήσης σε άλλες χώρες ειδικών συμφωνιών για χαμηλές τιμές, που δεν εφαρμόζονται στην Ελλάδα παρόλο που τελικά θα οδηγούσαν σε αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας και της παραγωγής σε σημαντικούς κλάδους της βιομηχανίας. Αλλά και η τιμή του φυσικού αερίου για τους βιομηχανικούς καταναλωτές είναι, τελικά, 30-40% υψηλότερη στην Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, επιβαρυνόμενη με υψηλά τέλη χρήσης δικτύου που προστίθενται σε ήδη υψηλούς φόρους και τιμές.
Ενδιαφέρον τέλος παρουσιάζει η παρατήρηση του ΣΕΒ ότι η υπερφορολόγηση της ενέργειας ειδικά για τους κλάδους έντασης ενέργειας της βιομηχανίας έχει προκαλέσει μείωση των εσόδων του κράτους λόγω της μείωσης της κατανάλωσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr